Фондация Програма Достъп до Информация

Информационен бюлетин
Брой 2(74), февруари 2010
ISSN 1313-6496

От координаторската мрежа

Отказват достъп до решения
на общински съвет, били секретни

Съдебната система е паралелна реалност
от останалата в България
според
кюстендилеца Иван Сапунджиев

Елица Иванова,
координатор на ПДИ в Кюстендил


Елица Иванова

Със заявление за достъп до информация от 26 януари 2009 г. кюстендилецът Иван Сапунджиев изисква копия от протоколи на заседанията на Общински съвет Кюстендил от 2000 до 2008 година. На тези заседания са взети решения за статута и ползването на минералните води и изворите на територията на Кюстендил. Заявлението е подадено на хартия, но след изтичането на законовия срок, Председателят на Общинския съвет  заявява устно на Сапунджиев, че няма да предостави исканата информация. Мотивът за отказа на Олег Смолички бе, че протоколите са секретни. Той добави, че така е записано в Правилника на Общинския съвет.

Изчетох го от кора до кора,
но такъв текст не открих

казва Сапунджиев.
След получения отказ той плаща такса и депозира жалба в Административен съд Кюстендил. “През това време съдията, на когото е разпределено делото, изпрати писмо до Председателя на Общинския съвет да поиска от мен допълнителна информация и подробности. Въпреки че бе изтекъл срокът, приех писмото - целта ми не е да бутаме системата, а да си свършим работата”, допълва Сапунджиев.
Преди делото Иван Сапунджиев пожелал заседанието да бъде записано, но му отказали. “Исках да използвам записа за онагледяване практиката на Административния съд, все пак делото няма материален интерес”, уточнява кюстендилецът.
“На заседанието ми направи впечатление, че съдията е заличил част от моето заявление –  искова молба, което променя смисъла й. Обърнах внимание, че не желая информация за статута на минералната вода, защото го знам, а да ми предоставят протоколите от заседания на Общинския съвет, на които са вземани решения. Съдия Бисер Цветков подчерта, че такива заседания няма. А аз съм присъствал на тях и съм се изказвал”, озадачен е Сапунджиев.
Със съдебно решение съдия Цветков препратил искането до Министъра на околната среда и водите, за да разясни нещата относно статута на минералната вода. „Това е уродлива практика –

правиш питане по две точки,
те ти отговарят по една


Иван Сапунджиев

а за следващата – нищо. Затова аз прилагам факсимилета”, разказва Сапунджиев.

След като станало ясно, че в Правилника за работа на Общинския съвет няма клауза, която да регламентира като “секретни” неговите решения, на Сапунджиев било обяснено, че не може да му се отговори, тъй като в искането си за предоставяне на информация, той визира много дълъг период. Секретарката на Олег Смолички обаче само за 15 минути извадила от архива всички решения по неговото питане. Неофициално. Оказало се, че това са общо 4 протокола. “Официално още ги чакам”, казва Сапунджиев.

Докато водел битка да получи решенията съгласно законовите норми, възникнал спор и с Върховния административен съд спазен ли е срокът. “Оттам твърдяха, че е спазен, предвид почивните дни, които не се броят. Излиза, че тези срокове не се знаят от Върховния съд, още повече, че съдебната система е паралелна реалност от останалата в България”, изумен е Сапунджиев, който ще се бори докрай, за да убеди и председателя на Общинския съвет в Кюстендил, и съдията от Административния съд, че действа съгласно закона.

 

 


НАЧАЛО | ПДИ | ЗДОИ | НОРМАТИВНА УРЕДБА | ПРАВНА ПОМОЩ | ОБУЧЕНИЯ | ПРЕДСТОЯЩО | ПУБЛИКАЦИИ | ВЪПРОСИ | ВРЪЗКИ | ТЪРСИ
Българска версия • Последно обновяване: 04.03.2010 • © 1999 Copyright by Interia & AIP