Фондация Програма Достъп до Информация

Информационен бюлетин
Брой 1(73), януари 2010
ISSN 1313-6496

Новини

Подбрани
от Ралица Кацарска, ПДИ


Ралица Кацарска

Глобален упадък на свободата в света. Четвъртото поредно проучване на политическите права и гражданските свободи показва упадък на свободата през 2009 година. Авторитарни държави като Иран, Виетнам, Русия и Венецуела стават все по-репресивни. Ограничаване на свободата се наблюдава и в страни, които в изминалите години отбелязваха положителни тенденции  -  Бахрейн, Йордания, Кения, Киргизстан. Арч Пъдингтън, директор на проучването на FreedomHouse смята, че „новините от 2009 г. са повод за сериозно безпокойство”. Глобалният упадък засяга държави с военна и икономическа сила, показали преди време намерения за реформи, чиито упадък сега е съпътстван от преследване на политически дисиденти и независими журналисти.   
Според проучването свободните страни са 89, което представлява 46% от 149 държави и 46% от световното население. 58 страни или 30% от всички са частично свободни. Нарастват несвободните държави – 47 или 24 %.  Над 2.3 млрд. души живеят в общества, незачитащи основните политически права и гражданските свободи, като половината от тях са в Китай.
На Балканите се наблюдава напредък: Косово преминава в групата на частично свободните държави, Черна гора се присъединява към свободните държави. Бившите съветски републики, с изключение на Балтийските държави, следват репресивен курс на управление, в това число Русия, Казахстан и Киргизстан, които излизат от класацията на частично свободни страни, попадайки в несвободните.  
Докладът на английски на: http://www.freedomhouse.org/template.cfm?page=505

Големите бази данни не са напълно сигурни. Решението на прокуратурата на Шотландия да не повдига обвинение срещу д-р Андрю Джеймисън заради достъп до файлове с обобщена информация за оказана спешна медицинска помощ (ECS) на известни личности повдига въпроси, свързани с личната неприкосновеност. Джеймисън е работил в болница „Кралица Маргарита” в Дънфърмлин, където се предполага, че е използвал ECS, за да разглежда файловете с информация на премиера, играч от келтския футболен клуб и седем журналисти от Би Би Си. Засегнатите лица били информирани, че няма да е в обществен интерес да се предявява обвинение срещу Джеймисън, защото при предварителното разследване били използвани медицинските им картони. Едно от основанията е, че не е в интерес на потърпевшите картоните да се приложат в съда като доказателство, тъй като в още по-голяма степен ще подчертае чувствителният характер на информацията, до която Джеймисън е имал достъп.
Общопрактикуващите лекари в Шотландия всеки ден подновяват ЕCS с информация за демографското състояние, текущо лечение, алергии и неблагоприятни реакции на около 5 млн. пациенти. Въпреки че пуснатата през 2006 г. информационна система за оказаната спешна медицинска помощ е «съобразена с най-високите стандарти за сигурност», тя следва правилото на проф. Рос Андерсън от Кембридж, че големите, функционални бази данни не могат да бъдат напълно сигурни (докато напълно сигурните бази данни не могат да бъдат функционални).
Източник: http://www.guardian.co.uk/commentisfree/henryporter/2010/jan/20/databases-health-records-privacy

Канадските журналисти за свобода на изразяването (CJFE) приветстват две позитивни решения на Върховния съд по случаи за клевета. На 22 декември 2009 г. Върховният съд на Канада излезе с решение за защита на журналисти и отговорни лица срещу клевета. Фил Тънли, експерт по медийно право и член на Съвета на CJFE, заявява, че това решение е стъпка напред по отношение на баланса между свободата на информационния поток и информираното гражданско участие по важни за обществеността въпроси. Решенията на Върховния съд разширяват обхвата на защитата до всички „комуникации, отговорни за обществения интерес” в Канада – журналисти, издатели, онлайн издания. Съдът приема и широко определение на понятието „обществен интерес” - то включва не само управленски и политически въпроси или действия на „публични фигури”, но и дебат по какъвто и да е въпрос, засягащ някой от сегментите на обществото. Едното решение е по дело Cusson v. Quan за злоупотреба със служебно положение на лица, назначени да следят за обществената сигурност. Второто решение е по дело Grantv. TorstarCorp. за поздозрението, че предложение за частни курсове по голф е прието под политическо влияние. В двете решения традиционната защита на репутацията отстъпва пред важността на свободата на изразяване, дори когато репутацията е застрашена.
Източник: http://www.cjfe.org/releases/2009/22122009defamation.html

Рисковите компании следва да бъдат известни. Гражданите имат право да знаят кои фирми се занимават с опасен за сигурността бизнес. Един от аргументите да не се предоставя такава информация е, че така компаниите биха станали цел на терористична атака. Журналистът Нил Мулвад от името на Aabenhedstinget (интернет страница в Дания, посветена на свобода на информацията), потърсил информация за рисковите компании и научил, че разкриването й е възпрепятствано от датските тайни служби. Основание: държавна тайна. Журналистът е убеден, че властите трябва да имат списък на компаниите, застрашаващи сигурността на хората с цел изработване на евакуационни планове и други предпазни мерки. Предисторията е свързана с експлозия през 2004 г., край една от най-големите фирми за фойерверки в град Seest близо до Kolding, в резултат на която 200 къщи стават необитаеми, 2000 са със сериозни щети, загива пожарникар и 17 местни жители са ранени.
Източник:  http://www.wobsite.be

Административният съд в Тел Авив нареди на Министерство на отбраната да предостави на военните данни за професионалната им оценка (резултати от оценяването на психологическите и интелектуалните способности, които са в основата на назначенията в армията). Движението за свобода на информацията в Израел (FOIM) поискало от министерството да предостави такава информация на заинтересованите лица. То отказало на основание, че това би „причинило сериозна вреда на националната сигурност”. В обосновката се казва, че бъдещите военни, имайки тази информация, ще се научат „как да мамят системата” и така ще печелят работа, за която не са подходящи или ще избягват позиции, за които са подходящи.  FOIM обжалва пред Административния съд. Съдията намира жалбата за основателна, тъй като военните имат право да знаят на какво основание се вземат решенията, влияещи върху кариерното им развитие.
Източник: FOIAnet (Мрежа на застъпниците за свобода на информацията)

 


НАЧАЛО | ПДИ | ЗДОИ | НОРМАТИВНА УРЕДБА | ПРАВНА ПОМОЩ | ОБУЧЕНИЯ | ПРЕДСТОЯЩО | ПУБЛИКАЦИИ | ВЪПРОСИ | ВРЪЗКИ | ТЪРСИ
Българска версия • Последно обновяване: 03.02.2010 • © 1999 Copyright by Interia & AIP