Фондация Програма Достъп до Информация

Информационен бюлетин
Брой 1(73), януари 2010
ISSN 1313-6496

От координаторската мрежа

За доста стотинки повече

Галина Константинова,
координатор на ПДИ в Пловдив 


Галина Константинова

Жителите на Асеновград са принудени да плащат  за ксерокопирани бланки за административни услуги, които са до 300 процента над тези, извън общината. За това алармира кореспондентката на в. „Марица” Грета Дженева. Случаят е оповестен и в официалния сайт на Общината от възмутен гражданин. Видю Видев три пъти задава въпрос до кмета д-р Христо Грудев и тъй като е недоволен от отговора, пак пита: „Защо за страница от бланка се заплаща по 40 стотинки?” Ако човек реши да използва стандартен ксерокс на метри от сградата на Общината плаща по 10 стотинки. Видев ползвал и двата ксерокса и не приема отговора на общинските служители, че трябва да плати исканата сума. Запитана директно, шефката на Дирекция "Финанси" Нели Ангелова отговаря:

Съжаляваме, такава е цената
на утвърдените услуги

от местния парламент за 2008 г.

Гражданите се възмущават, че има узаконена такса и за подаване на жалба до Общината. Това е мярка срещу безразборните, нерядко незначителни или съмнителни сигнали, които настояват за проверки, оправдават се чиновниците.
След като информацията бе публикувана във в. "Марица", кметът на Асеновград обеща, че практиката ще се промени и няма да има надценка над жалбите на граждани. Дали?

Видю Видев е смаян, че възмущението му остава в празното пространство и

никой от общината не му отговаря

На 22.10.2009 г. той пише втори път до администрацията: „Ако въпросът ми е бил на клавиатура, различна от тази, на която вие пишете, този път съм избрал подходяща и повтарям питането си: Кой е утвърдил цена на формулярите ви за всяка страница по 0,40 лв.? Това не са разходно ориентирани цени на формулярите, а генерирана невъзможност гражданите да избират да отскочат до близкия Търговски център и да си снимат копия по 0,10 ст”.

Едва след публикацията във в. "Марица" и повече от месец по-късно Община Асеновград отговаря на 11.12. 2009 г., че има Решение №229 от 18 юни 2008 г. на Общинския съвет, в което са определени цените на услугите, действащи на територията на общината. В приложение №1, раздел "Услуги, предоставяни от Дирекция „Административно обслужване на населението", е фиксирана цената от 0,40 стотинки. Пред репортер на вестника шефката на Дирекция "Финанси" Нели Ангелова коментира, че на практика хората плащат цена за услуга, а не за празна бланка, която може да се преснима на всеки ксерокс.

Видю Видев не е доволен от отговора и не може да се съгласи, че само за да си подаде молбата в Общината, дължи 0,40 стотинки, след като е съвестен данъкоплатец. И как ще е доволен, след като „Асеновград онлайн” съобщава на 17 януари 2010 г., че  кметът д-р Христо Грудев е предложил на общинските съветници да гласуват на предстоящата сесия таксите за услуги от общинска администрация да скочат. Мотив: с повече пари ще се вдигне качеството на административното обслужване, а услугата ще става по-бързо…


НАЧАЛО | ПДИ | ЗДОИ | НОРМАТИВНА УРЕДБА | ПРАВНА ПОМОЩ | ОБУЧЕНИЯ | ПРЕДСТОЯЩО | ПУБЛИКАЦИИ | ВЪПРОСИ | ВРЪЗКИ | ТЪРСИ
Българска версия • Последно обновяване: 03.02.2010 • © 1999 Copyright by Interia & AIP