Фондация Програма Достъп до Информация

Информационен бюлетин
Брой 1(73), януари 2010
ISSN 1313-6496

От координаторската мрежа

Териториалните звена
на изпълнителната власт
не спазват ЗДОИ

Петромира Кирчева,
координатор на ПДИ в Добрич


Петромира Кирчева

С последните промени в ЗДОИ от декември 2008 година ръководителите на териториалните администрации и звена (дирекции) на министерства и други ведомства са задължени субекти по смисъла на закона. Въпреки това, за да получат информация, журналистите от Добрич изпращат въпросите си до министерствата или дирекциите. Ако колега поиска да разбере колко са регистрираните земеделски производители в областта, чака поне ден за отговор. Териториалните звена на Министерство на земеделието и храните отказват информация с мотива “Така ни е разпоредено”. А в Добруджа, както знаем, земеделието е основна тема.

Така се работеше при правителството на тройната коалиция. Дойдоха избори, ново правителство, обещания за прозрачност на управлението.

Журналистите си отдъхнаха,
но отговори пак липсваха

Дори дирекции като “Социално подпомагане”, които до смяната на правителството отговаряха на всички въпроси, сега искат разрешение от Националната агенция. Стигна се дотам, че при усложнената зимна обстановка в областта, за да бъдат информирани гражданите кои пътища са затворени, журналистите трябваше да звънят на посочен телефон в Националната агенция “Пътна инфраструктура”. А в Областното пътно управление има щатен главен експерт по информационна и медийна политика. Тежко на пътуващите, ако разчитат на навременна информация. Дали заради продължаващата тежка обстановка или недоволството на журналисти и граждани, но от Областно пътно управление са коректни. Не така стоят нещата с останалите задължени по ЗДОИ субекти. На кореспондента на БНТ в Добрич бе отказана информация от Областната служба по земеделие кога министерството ще сключи договори с фирми, издаващи скици на земеделските земи. Отговорът на директора звучи познато: „Обърнете се към Пресцентъра на Министерство на земеделието и храните.

Случаите  на отказ са толкова много
и толкова си приличат

че е трудно да се изброят. Не случайно в годишната анкета на ПДИ журналистите от Добрич  посочиха именно териториалните структури на Министерство на земеделието и храните като най-зле работещите по ЗДОИ. Въпреки че Община Добрич бе посочена като спазваща закона, за журналистите от „Дарик“ - Добрич, Общинската администрация е сред проблемните институции. Главният редактор на радиото не получи  информация колко струва на местната хазна организирания от общината концерт на Бони М. След подаденото заявление за достъп до информация отговор отново нямаше. Въпреки че търсената информация безспорно е обществена и се дължи по смисъла на ЗДОИ, а кметът е задължен субект. Според юристите на ПДИ информацията за финансирането на подобни събития, независимо дали се осъществяват от общинския бюджет или от външни проекти, също е обществена и подлежи на предоставяне по реда на закона. Информацията бе предоставена едва след като отказът на Общината бе обжалван в Административния съд в Добрич.

 


НАЧАЛО | ПДИ | ЗДОИ | НОРМАТИВНА УРЕДБА | ПРАВНА ПОМОЩ | ОБУЧЕНИЯ | ПРЕДСТОЯЩО | ПУБЛИКАЦИИ | ВЪПРОСИ | ВРЪЗКИ | ТЪРСИ
Българска версия • Последно обновяване: 02.02.2010 • © 1999 Copyright by Interia & AIP