Фондация Програма Достъп до Информация

Информационен бюлетин
Брой 12(72), декември 2009
ISSN 1313-6496

Мишени

Защитата на личните ни данни си е наша работа
Фани Давидова, ПДИ


Фани Давидова

Само преди няколко години, за да направиш личния си живот достояние на света, трябваше да стигнеш до номинация за главна роля за Оскар или да правиш неприлични неща в Белия дом и то с президента. Сега това не е проблем: учудващо много хора проявяват  учудващо желание да споделят личния си живот публично и пред целия свят.

Откакто глобалната мрежа стана нещо, без което не можем, пространството завря от лични истории, рецепти за баница, предложения за брак, малки обяви, туристически маршрути, раждания и зачевания онлайн, сватби и погребения от начало до край, снимки и репортажи от събития, които не сме и подозирали, че е възможно да се случат – например Христо Стоичков говори на английски. В доброто старо време социалните мрежи изобщо не съществуваха, а желанието ни за общуване задоволявахме във фризьорските салони и кварталните кръчми - древните храмове на нецензурираното споделяне, където на воля си отпускаш душата, мисълта и езика. Дори само бегло, хипотетично предположение, че тези две извечни светини могат да бъдат обединени, би докарало на техните апологети нелечими душевни травми и трайни психични разстройства. Е, глобалната мрежа постигна непостижимото – сля различните светове в обща вселена и направи възможно за всеки проникването в доскоро забранени разнообразни тайни кътчета.

Странно, нали? Още по-странно е, че зрели, сериозни хора виртуално се превръщат в потребители на форуми и мрежи, които с невероятни лекота и безгрижие споделят ту екстремните си мнения по теми като философия, футбол, политика, ту описват детайли от собствената си физиология по време на хранене, отделяне, спортуване, разкрасяване и прочее.

Стряскащо откровено. Ако водиш форумен живот, няма как да не си публикувал данни за себе си, чрез  които не е особено трудно  да бъдеш реално идентифициран. Най-лошото е, че можеш да бъдеш разпознат не само от приятелите в махалата, които да те скъсат от подигравки, а и от не дотам приятелски настроени органи и служби, които да те скъсат от проверки. През 2008 г. начална учителка от САЩ, Северна Каролина, е уволнена от работа, а нейни колеги получават предупреждения. Причина – участието им във Фейсбук страници, съдържащи обидни расистки изказвания. В друг случай студент не получава летен стаж, след като компанията, в която кандидатства, преглежда онлайн профила му. Студентът изпада от избраните след чистосърдечните му онлайн признания за пушене на марихуана.

Български опит също не липсва – в  края на 2008 г. Дирекция „Противодействие на организираната и тежката престъпност“ към Главна дирекция „Криминална полиция“ на МВР изпрати официално писмо до редакцията на електронното издание „Медиапул“, с което изиска медията спешно да предостави всички компютърно-информационни данни относно участник в електронния форум на „Медиапул“, публикувал правителственонеприятни коментари. В началото на 2009 година пък, български блогъри, призоваващи за участие в протести, бяха проверявани и разпитвани от родното МВР.

По-предприемчивите жители на нета откриват и невероятни начини за печалба от всякакъв порядък. Не е за вярване колко работа можеш да отметнеш, докато си цъкаш с мишката. Преди месец 21-годишна майка от Пловдив подаде сигнал в полицията, че измамници използват снимката на едногодишния й син за измама в интернет. В сайт се посочвало, че детето е болно от остра лимфобластна левкемия и за лечението в Германия са нужни пари. Била посочена и банкова сметка за набиране на средства. "Молбата" е прочетена от 1700 души, които заявили, че подкрепят каузата и са превели пари. Преди време майката изпратила същата снимка на детето си в сайт за участие в конкурс за най-красиво бебе. Половин година след това, бродейки отново из интернет дебрите, жената попаднала на предупреждение за измамна обява във "Фейсбук". Там пишело, че се събират пари за дете на 1 г., което се казва Силви и страда от тежка болест. Под обявата се мъдрела снимката на собствения й, слава Богу, напълно здрав син. Имало и снимка на майката. "Това не бях аз. Направо онемях. А и името на детето бе женско", обяснява жегнатата мъжка майка. 

Кой е виновен, как да се браним от злоупотреби с личната ни информация и има ли правни  инструменти за защита на публикуваната лична информация в интернет?

В случая с публикуваната снимка и фалшивата молба за помощ, относим е чл. 212а., ал. 1 от Наказателния кодекс: Който с цел да набави за себе си или за другиго облага възбуди или поддържа заблуждение у някого, като внесе, измени, изтрие или заличи компютърни данни или използва чужд електронен подпис и с това причини на него или на другиго вреда, се наказва за компютърна измама с лишаване от свобода от една до шест години и глоба до шест хиляди лева. Същото наказание се налага и на този, който, без да има право, внесе, измени, изтрие или заличи компютърни данни, за да получи нещо, което не му се следва.

Има и няколко съвсем прости начина да защитите личния ви живот и да намалите риска от кражба на самоличност. Като начало, ограничете достъпа до вашата лична информация, като използвате настройките за контрол на достъпа до вашето лично пространство. Следваща стъпка: защитете с парола вашия блог или профил, за да контролирате кой може да го разглежда. Блокирайте достъпа до вашите фотоалбуми на сайтове на социални мрежи за всички, освен за вашите приятели.

Знайте, че отговорността си е изцяло ваша. Бъдете внимателни какво качвате в мрежата и следете къде какво публикувате. Законът за защита на личните данни сваля защитата си в случаите, когато ние сами сме публикували определени факти и сведения за собствения си личен живот – ЗЗЛД,  чл. 5, ал. 1, т. 5. Имайте предвид, че веднъж качен и публикуван, един материал престава да бъде личен и други могат да го използват по начини, за които и през ум не ви минава. Бъдете разумни и предпазливи – дайте си сметка какво разкриват за вас личните материали, преди да ги споделите в интернет. Тяхното публикуване може да има сериозни последици за личния ви и професионален живот. Използвайте настройките за контрол на достъпа до личната информация за вас, за да повишите нивото на онлайн защита.

 


НАЧАЛО | ПДИ | ЗДОИ | НОРМАТИВНА УРЕДБА | ПРАВНА ПОМОЩ | ОБУЧЕНИЯ | ПРЕДСТОЯЩО | ПУБЛИКАЦИИ | ВЪПРОСИ | ВРЪЗКИ | ТЪРСИ
Българска версия • Последно обновяване: 04.01.2010 • © 1999 Copyright by Interia & AIP