Фондация Програма Достъп до Информация

Информационен бюлетин
Брой 12(72), декември 2009
ISSN 1313-6496

Втори план

Случаи без коментар       


Дарина Палова

По традиция, в края на всяка година, ви представяме „с намигване“ случаи, постъпили в ПДИ за коментар. Те не винаги са смешни, понякога представят любопитна интерпретация на темата за предоставянето на информация. Иначе свършихме каквото можахме – помогнахме на всички, които имаха нужда от нас и през 2009 година. Ако се е получило – страхотно! Ако не е съвсем – продължаваме напред с надежда през Новата година да сме по-добри!

Весели празници и чудесна 2010 година!

Работният ден свърши
Екип на Пловдивска обществена телевизия отива за репортаж в Териториална дирекция на Националната агенция за приходите – Пловдив. Заедно с екипа е PR-ът на Дирекцията. Служител на общинска охрана не пуска екипа, като уточнява, че не работят с граждани след 10 часа. PR-ът показва служебната си карта, но това не помага. Служителят ги изгонва.

Е, бива ли така
Кметът на Хасково Георги Иванов коментира пред част от медиите в града, че са нарушени правата му по Закона за достъп до обществена информация. Става въпрос за публикация във в-к „24 часа“, в която се цитира информация от доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция, уличаваща Иванов в множество нарушения. Според  кмета, съгласно ЗДОИ, по силата на  който вестник „24 часа“ е поискал доклада от Агенцията, такава информация се предоставя само след съгласието на засегнатите трети лица. Той твърди, че никой не е поискал от него такова разрешение.

Несметно богатство
Във връзка с предстоящ репортаж Илиян Димитров от кабелна телевизия „Монт 7” пита ръководството на поделението на БТК в Монтана – продадена ли е сградата на компанията в града и на кого. Категорично му отказват отговор и го препращат към отдела си за връзки с обществеността в столицата. От София Димитров получава следния отговор: „Имаме много сгради в страната – не можем да знаем какво става с всички”.

Образование в натура
Кореспондентите на „Конкурент“ Светла Трашлиева и на „Труд” - Любомир Йорданов в Монтана, научават, че учителка от село Георги Дамяново била задържана при получаване на подкуп – чувал с картофи. Картофите са поискани от педагожката като санкция, заради ненаписано домашно. Отделът „Хуманитарни дейности” в местната община потвърждава случая, но от Областната дирекция на МВР отказват информация, въпреки че служители на полицейския участък в селото са документирали „подкупа”. След като случаят все пак става обществено достояние, от Областната дирекция заявяват: „Това е изключително маловажно и нямаше смисъл да занимаваме обществеността с него!”

На мен не ми мирише
Кметът на Цар Калоян Ахмед Ахмедов отказа информация по сигнал на гражданин, че на местното сметище се горят химически отпадъци, докарани от завод в Русе. Кметът не опроверга, но и не потвърди информацията.Каза, че не е наясно със случващото се. В същото време гражданитвърдят, чеот дни от сметището се носят дим и мирис на изгорели химикали, а наоколо въздухът е задушен. От кметството обясниха, че не са правени измервания за чистотата на атмосферата.

Време е да помълчим
Искрена Пеева, репортер в радио „Фокус“, съобщи за случай на мълчалив отказ на информация. Тя се обадила в Областна дирекция „Земеделие и гори“ в Сливен и попитала колко човека работят в състава й. Отговорили й, че цялата информация, която са сметнали за необходима на медиите, е предоставена по случай Седмицата на гората.

Кмет на място
Мирослав Велчев, репортер от в. „Седмица”, съобщи, че получил следния отговор на свой въпрос към кмета на Сливен коя е фирмата, спечелила търга за подизпълнител по финансиран от ИСПА интегриран проект за водния цикъл на града. „Ще ти кажа, ама друг път”, отвърнал кметът Лечков. А цял Сливен знае, че търгът е спечелен от вечно печелеща всички търгове близка до кмета фирма.

Без дом
Огромен питон бе намерен мъртъв в контейнер в Разград. От екоинспекцията отказаха да съобщят на местните медии имало ли е регистрирано подобно животно на адрес в града, за да се установи, кой го е захвърлил в опасна близост до хората.

Некоментирала:
Дарина Палова, ПДИ        

 


НАЧАЛО | ПДИ | ЗДОИ | НОРМАТИВНА УРЕДБА | ПРАВНА ПОМОЩ | ОБУЧЕНИЯ | ПРЕДСТОЯЩО | ПУБЛИКАЦИИ | ВЪПРОСИ | ВРЪЗКИ | ТЪРСИ
Българска версия • Последно обновяване: 04.01.2010 • © 1999 Copyright by Interia & AIP