Информационен бюлетин Фондация Програма Достъп до Информация
ISSN 1313-6496
Брой 10(70), октомври 2009 г.

От координаторската мрежа: Институциите работят все по-добре по ЗДОИ
Илияна Иванова, координатор на ПДИ в Перник


Илияна Иванова, координатор на ПДИ в Перник

Анкета сред журналистите определи номинациите в Перник за Деня на правото да знам – 28 септември. Повечето колеги са посочили Община Перник като институция, най-добре организирала предоставянето на информация за граждани. Познатото от години пресаташе там бе заменено от агенцията  PR-Bulgaria с ръководител Анелия Скримова. За бързо реагиране при подаването на информация работи цял отдел, няма получени откази, дори при теми, засягащи негативно общината. Със съобщения на личните и служебните мобилни телефони и имейли на личните и служебните пощи се подава информация за предстоящите събития, когато е необходимо се осигурява и транспорт. На адрес www.pernik.bg всеки може да разгледа интернет страницата на общината. Тя е добър справочник за това какво предвиждат останалите институции в града, какво се случва в различните сфери – култура, здравеопазване, образование. Публикувани са проектите, по които се работи, всички обяви на общината, телефонните номера на служителите от администрацията.

Част от запитаните посочват, че редовно получават информация и от Двореца на културата, Регионалния инспекторат по образованието, Областно пътно управление. Полюсни са мненията за взаимоотношенията между журналистите и полицията, съда и прокуратурата. Красимира Стойнева от в. „Вяра” посочва съда и прокуратурата като най-добре организирали работата за подаване на информация, а Албена Борисова от в. „Труд” - като не изпълняващи ангажиментите си по ЗДОИ. Подобно е положението и с пресцентъра на Областната дирекция на МВР, където Елеонора Ташева и Елена Тамакярска отбелязват, че работят добре, докато за други процедурата там е тромава, недостатъчна или се подава със закъснение. В тази връзка Красимира Стойнева припомня инцидент на кариерата в радомирското село Стефаново. На Нова година фадрома прегази един от работниците. От полицията не подадоха информация за случая. Журналистите научиха от свои източници и зададоха въпросите си. Първоначалната информация от полицията бе, че става въпрос за естествена смърт. Така и не се изясни причината за това разминаване.

При още два случая от обществен интерес полицията не помогна на журналистите. Бе убит млад активист от БСП, син на полицай. За инцидента колегите научиха от други източници и през целия ден не получиха официална информация. Именно благодарение на репортерските разследвания органите на реда арестуваха серийния  убиец Станислав Ангелов – Сиси. Не получихме официална информация и за пребит полицай. В този момент регионалният говорител Венцислав Алексов отсъстваше от страната, нямаше оторизиран служител, който да подаде информацията, а директорът на Областната дирекция на МВР комисар Димитър Шереметев не си вдигаше телефона. Случаят бе изяснен, въпреки тези „малки” неволи. 

Извън тези конкретики, с пресцентъра на полицията в Перник се работи лесно, информацията се подава всекидневно по интернет, в уречен час. При по-сериозни инциденти се изпращат и извънредни бюлетини.

Пернишките журналисти са затруднени от институции, при които информацията се подава от централите им в столицата. Те не изпращат предварителна информация на запитванията, отговарят след тромава процедура. Пример е ЧЕЗ. На този принцип се работеше доскоро и с Областно пътно управление. Преди няколко месеца обаче там назначиха Любомира Седефчева за PR и нещата се промениха.

 

 


НАЧАЛО | ПДИ | ЗДОИ | НОРМАТИВНА УРЕДБА | ПРАВНА ПОМОЩ | ОБУЧЕНИЯ | ПРЕДСТОЯЩО | ПУБЛИКАЦИИ | ВЪПРОСИ | ВРЪЗКИ | ТЪРСИ
Българска версия • Последно обновяване: 06.11.2009 • © 1999 Copyright by Interia & AIP