Информационен бюлетин Фондация Програма Достъп до Информация
ISSN 1313-6496
Брой 9(69), септември 2009 г.

Интервю: Пусни си „достъпа”, работи и чакай
Диян Николов, журналист във вестник „Сега”
, носител на награса "Златен ключ" в категорията "Най – добра журналистическа кампания, свързана с правото на достъп до информация"

Диян Николов, Сега
Диян Николов, в. "Сега" с наградата "Златен ключ"

Г-н Николов, откога използвате Закона за достъп до обществена информация?

Използвам закона от около три години. За пръв път се обърнах към Програма Достъп до Информация, когато получих отказ да ми бъде предоставена информация относно строежа на така известното вече „Военно НДК“. Тогава нямаше още дори първа копка. Аз имах информация, че има нарушена процедура при избор на строител, че този обект ще глътне адски много средства. Може би затова не ми беше и предоставена информация. Още по-лошото за мен обаче е, че на първа инстанция ние загубихме делото. В момента обжалваме. Този отказ доведе до това, че в момента виждаме една построена сграда, за която са хвърлени 32 млн. лв. Още 10 млн. лв. трябва да бъдат хвърлени. Продължаваме да не знаем какво се случва със сградата, тъй като официално няма предоставена информация.

Какво можеше да се промени, ако тогава информацията бе предоставена?

Ако информацията беше предоставена, най-малкото щеше да се разбере, че фирмите, които са участвали в така наречения конкурс, за който и никой не знае, са били проформа. Щеше да бъде ясно колко пари ще струва строежът още тогава и щеше да доведе до спирането на този безумен проект. Това щеше да спести много пари на българския данъкоплатец.

В какви случаи използвате закона?

За съжаление напоследък използвам ЗДОИ в много случаи, защото информацията, която е ценна и ти трябва, не може да бъде получена по друг официален начин.

Бихте ли посъветвали колеги журналисти да използват ЗДОИ в работата си?

Когато си притиснат до стената и това е единственият начин да получиш официална информация, не виждам какво друго може да се използва. Един журналист може да има много добри източници, да е сигурен в тях, но ако един ден се стигне до дело, трябва да има официална информация, за да се защитиш. В момента ЗДОИ е единственият начин.

Ръководството на Министерство на отбраната бе подало фалшиви жалби до Комисията по етика срещу мои публикации. Започнах да ровя и се оказа, че хората, които са жалбоподатели, не знаят за тези жалби. Според мен ръководството на Министерство на отбраната е целяло Комисията по етика да не разгледа тези случаи много обстойно и да ме накаже неоснователно. В подобен случай, дори и да имате официален отговор по ЗДОИ, това може да не ви защити.

Посочването на факта, че информацията, въз основа на която се прави една публикация, е получена официално според процедурата на закона е гарант срещу образуването на подобни жалби. Това е един от основните моменти – никой не може да те подведе под отговорност. Така че чакането си струва понякога. Задължително трябва да се работи в тази посока.

Пусни си „достъпа” , работи и чакай. Все някога отговорът ще излезе.

Какви трикове използва Министерство на отбраната да не предостави исканата от Вас информация?

Напоследък получавам отговори, в които умишлено или не са допуснати буквени грешки в имената на фирмите или са сбъркани данните на юридически регистрации, така че да те подведат и да не можеш да откриеш конкретната фирма в информационната система или търговския регистър. В България, знаем, има много фирми, чиито имена се дублират. Така че една разлика в ЕООД, ООД или АД може да те подведе и след това да заведат дело за клевета срещу теб. Затова трябва внимателно да се проверяват дори и официалните отговори на министерствата.

Интервюто взе Диана Банчева, ПДИ


НАЧАЛО | ПДИ | ЗДОИ | НОРМАТИВНА УРЕДБА | ПРАВНА ПОМОЩ | ОБУЧЕНИЯ | ПРЕДСТОЯЩО | ПУБЛИКАЦИИ | ВЪПРОСИ | ВРЪЗКИ | ТЪРСИ
Българска версия • Последно обновяване: 06.10.2009 • © 1999 Copyright by Interia & AIP