Информационен бюлетин Фондация Програма Достъп до Информация
ISSN 1313-6496
Брой 9(69), септември 2009 г.

28 септември – Ден на правото да знам
Седма церемония по връчване на награди в България

За седми пореден път Програма Достъп до Информация (ПДИ) организира церемонията по връчване на награди по повод 28 септември - Международният ден на правото да знам. През 2002 г. на тази дата в София бе учредена Международната мрежа на застъпниците за свобода на информацията, на която ПДИ е съосновател и член. Оттогава 28 септември се отбелязва по различни начини от организации, застъпници за свободата на информация, по цял свят.1 Целта е да се увеличи познаването на правото на достъп до информация и да се насърчи отвореното, отчетно и прозрачно управление.

По повод Деня на правото да знам ПДИ връчва награди за принос в областта на свободата на информация на специална церемония. Награда „Златен ключ” и почетни грамоти даваме на граждани, неправителствени организации и журналисти,  които активно са упражнявали правото си да търсят информация, както и на институции, изпълняващи добре задълженията си по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ). Антинагради и Срамота връчваме, за да порицаем институции, които не изпълняват задълженията си по ЗДОИ и нарушават правата на гражданите по закона.

През 2009 г. церемонията за 28 септември се проведе в Пресклуба на Българската телеграфна агенция в София. Повече от сто представители на неправителствени организации, служители от държавната администрация, журналисти, юристи, партньори, колеги и приятели на ПДИ бяха гости на церемонията. Г-н Димитър Николов, кмет на Община Бургас, изпрати поздравителен адрес по повод Международния ден на правото да знам.

Журито трябваше да избере победителите в отделните категории от повече от 80 номинации, получени по електронната поща, посредством специалната страница за Деня на правото да знам, или изпратени от нашите координатори в страната. „Тази година определянето на наградените бе свързано с някои особености - за пръв път имахме институции, номинирани едновременно за положителни и за негативни награди”, каза д-р Гергана Жулева, изпълнителен директор на ПДИ и член на журито. Причината е, че някои институции са направили стъпки, за да бъдат по-прозрачни и по-отчетни, но работата им, свързана главно с отговор по заявления за достъп, не е добра и именно затова граждани са ги номинирали и за негативни награди, подчерта д-р Жулева.  


Александър Кашъмов, ПДИ, връчва наградата на Димо Карабашев
Наградата „Златен ключ” в категорията „Гражданин, най-активно използвал правото си на достъп до информация”, бе връчена на студента от Нов български универитет Димо Карабашев. Димо търси информация от голям обществен интерес, засягаща хората в неравностойно положение. Той подава заявления до Автомобилна администрация, Министъра на транспорта, Министъра на вътрешните работи, Председателя на Агенцията за хора с увреждания. Така той установява, че не се спазват нормативни и технически изисквания, отнасящи се до безопасността на пътниците в превозните средства. „Наградата е тежка, но и усилията не бяха по-леки, когато се сблъскваш с бюрокрацията в различните институции”, каза Димо Карабашев при получаването на наградата.

г-н Роско Симов получава Грамота
Гражданинът Роско Симов от град Шумен бе отличен за иновативност при решаване на важен проблем, свързан с изпълнението на съдебно решение, и за решителността да се бори докрай за правото си на достъп до информация. „Докато има служители, които не спазват законите, ще има такива като нас, за които ще има награди”, каза Роско Симов, взимайки грамотата си.

арх. Калина Павлова получава Грамота
Почетна грамота в категорията бе присъдена на арх. Калина Павлова за искането й на достъп до коригирания проект на общия устройствен план на Община Варна и заповеди на кмета по Закона за устройство на територията. Арх. Павлова търси защита на правото си на достъп до информация в съда, след отказ на кмета да предостави исканата информация, и дава отзвук на случая посредством активно участие в медиите. „Благодарение на общите усилия и нещата, които направихме, общият устройствен план е подложен на обсъждане във Варна. Станаха известни и много сигнали на граждани за конфликт на интереси при разработката на този проект. Надявам се догодина да се похвалим с премахване на тези нарушения”, бе пожеланието на арх. Павлова.

Гергана Жулева, изп. директор на ПДИ, връчва наградата на Юлиян Чолаков, председател на "СОПА"
С награда в категорията „Неправителствена организация, най-активно упражнявала правото си на достъп до информация”, бе удостоено Сдружението за оптимизиране на правосъдието и администрацията - СОПА, Варна. Сдружението активно използва ЗДОИ, публикува заявленията, които подава, решенията по тях и получените документи на интернет страницата си. „Законът за достъп до обществена информация има широко приложение като инструмент за обществен контрол върху действията на местните и централните органи на властта”, подчерта г-н Юлиан Чолаков, председател на сдружението, при получаването на наградата.

Кирил Терзийски, ПДИ, връчва Грамота на г-н Александър Дунчев от Асоциация на парковете в България
В тази категория почетна грамота получи Асоциация на парковете в България. Организацията активно търси информация, свързана с околната среда, обжалва откази за достъп до общественозначима информация и активно популяризира установените нередности. „Този закон ни позволи да покажем на обществото фактите, които застрашават българските защитени територии. С тези факти хората могат да излязат на улицата и да защитават правото си на чиста и защитена природна среда в България”, каза Александър Дунчев от Асоциацията на парковете в България при получаването на грамотата.

Г-жа Даниела Божинова, председател на БСНГИ, Бургас с Грамота
Българско сдружение за насърчаване на гражданската инициатива (БСНГИ), Бургас също получи грамота за активно търсене на обществена информация за насърчаване на граждански инициативи и за подготовка на доклад за достъпа до информация в Община Бъргас. „Това е насърчение за нас, но и за много други сдружения и неформални организации и граждани, да продължим борба срещу проекта за петролопровод „Бургас-Александруполис”. Считаме го за опасен за здравето и живота на гражданите по Черноморието. Посредством правото на достъп до информация ние се опитваме да отстояваме друго важно право, а именно правото на участие в процеса на вземане на решения. Затова инициирахме и референдуми”, сподели Даниела Божинова, председател на БСНГИ, Бургас, когато получи грамотата.

Диян Николов, в-к "Сега" с наградата
Златен ключ” в категорията Журналистическа кампания или материал, подготвен чрез упражняване на правото на достъп до информация", бе връчен на журналиста от в-к „Сега” Диян Николов. Той активно използва ЗДОИ при разследвания на злоупотреби и нередности, свързани с Министерство на отбранта. Чрез ЗДОИ търси официално потвърждение на информация, получена посредством други канали. Прави обществено достояние важни разкрития, свързани с т.нар «Военно НДК». Води дело срещу отказ на Изпълнителна агенция „Военни клубове и информация”.

За пръв път в категорията бе отличена медия. Почетна грамота бе връчена на вестник „Капитал” за ефективно популяризиране на правото на достъп до информация посредством множество публикации, в които се заявява използването на ЗДОИ. В навечерието на газовата криза в края на 2008 г. в-к „Капитал” подаде заявление за достъп до договора между „Булгаргаз“ и „Газпром“ и публикува текста на заявлението на първа страница.

Павлина Трифонова, в-к "24 часа" Павлина Трифонова от в-к „24 Часа” бе удостоена с грамота за редовното използване на ЗДОИ, за да получава информация от Министерски съвет, воденето на съдебни дела при отказ и медийно отразяване на случаите. „Без помощта на адвокат Кирил Терзийски от ПДИ нямаше да мога да докажа на две поредни правителства, че гражданите имат право да знаят как се харчат бюджетните средства и особено, когато става въпрос за така наречените екстри на властта - служебните пътувания и ремонтите на помещенията, в които те работят”, благодари за грамотата Павлина Трифонова.

Константин Караджов, bTV, получава грамота

Грамота получи и Константин Караджов от bTV за репортажа „Министри в командировка”, излъчен на 08.03.2009 г., в рубриката «bTV репортерите». Материалът разкрива злоупотреби при командировките на министри от Кабинета Станишев. „С този филм мисля, че показахме, че достъпът до информация може да бъде забавен и за зрителите, и за тези, които се интересуват от темата”, подчерта Константин Караджов.  

Здравка Маслянкова от в-к „Янтра днес”, Велико Търново, също бе удостоена с грамота. Тя използва ЗДОИ в търсене на информация от регионални органи на власт и въз основа на подадени заявления прави публикации по наболели обществени теми.


Вилям Попов връчва наградата на Таня Георгиева, главен секретар на Министерство на финансите
Тази година наградата ”Златен ключ” в категорията „Институция, най-добре организирала предоставянето на информация за граждани”, бе връчена на Министерство на финансите. Министерство на финансите бе отличено за добрата организация и управление на дейността по ЗДОИ, извършвана от компетентни служители. Информацията в интернет страницата се актуализира редовно. Министерството  изчерпателно и своевременно предоставя общественозначима информация, поискана със заявления. „Тази награда е чест и признание за нас, за нашите служители, за техния труд, за тяхната компетентност, за техния стремеж да бъдем прозрачни и да работим в услуга на гражданите. В бъдеще ще създадем още по-добри условия във връзка с приложението на Закона за достъп до обществена информация”, каза г-жа Таня Георгиева, Главен секретар на Министерство на финансите. Наградата бе връчена от г-н Вилям Попов, носител на „Златен ключ” за гражданин и член на журито.

Павлина Араджова от Правителствена информационна служба, МС
На новия Министерски съвет бе връчена грамота за осигуряване на онлайн достъп до правната информационна система на институцията, съдържаща постановления, извлечения от протоколи, разпореждания, решения, стенограми. „Тази грамота е важна за нас, защото е оценка за работата на новото правителство през първите два месеца от неговата работа. Ще продължаваме да работим за открито и честно управление”, каза Павлина Араджова от Правителствена информационна служба на Министерски съвет.

Дарина Палова, ПДИ, връчва наградата на инж. Никола Кърнолски, директор на Басейнова дирекция - Пловдив
Втора поредна година Басейнова дирекция за управление на водите – Източнобеломорски район, Пловдив, бе удостоена с награда „Златен ключ”. Този път наградата бе присъдена за най-добра уеб страница от гледна точка на ЗДОИ. Дирекцията има секция за достъп до информация с разяснителнителен текст по закона, отчет за прилагане на ЗДОИ през 2008 г., регистър на заявленията по години, образец на заявление, данни за източниците на информация за околната среда. Публикуван е актуален регистър на издадените от дирекцията разрешителни. Няма нито един отказ. Създадена е група „Правото да знам” в социалната мрежа Facebook. „Тази втора награда за нас е доказателство, че като задължена институция ние сме си свършили работата и сме използвали всички налични пътища, за да предоставяме информация”, сподели инж. Никола Кърнолски, директор на Басейнова дирекция – Пловдив, при получаването на наградата.

Георги Милков, председател на Център на НПО-Разград, взе антинаградата с обещание да осигури връчването й на общината
Анти-награда „Златен катинар” бе присъдена наОбщина Разград. Общината системно отказва достъп до информация, не поддържа регистър на общинската собственост, няма предвидено място за преглед на документие, събира такси за предоставяне на достъп, които не са съобразени със Заповед № 10 на Министъра на финансите. Въпреки че нямаше представител на институцията, наградата взе г-н Георги Милков, председател на Център на НПО – Разград, с думите: „Помислили сме как подходящо да връчим наградата на кмета, така че да стане известно на всички граждани как ги управляват”.2

Николай Цветков от Варна взе Срамотата с обещание да осигури връчването й на Община Варна.
„СРАМОТА” в категорията бе дадена на Община Варна за множеството откази да предостави важна за обществото информация, често обосновани с твърдението, че исканата информация не е свързана с обществения живот. Тъй като нямаше представител на общината, който да получи наградата, тя бе дадена на миналогодишния носител на грамота в категорията „Гражданин, най-активно използвал правото си на достъп до информация” г-н Николай Цветков от Варна. „Аз се ангажирам, заедно с арх. Калина Павлова и г-н Юлиян Чолаков (СОПА), да връчим утре (29.09.09) Срамотата на брифинга на кмета”, сподели намерението си г-н Цветков.

Г-жа Розита Михайлова, пресаташе на МТИТС, с антинаградата "Вързан ключ"

Награда “Вързан ключ” бе присъдена на Изпълнителна агенция „Железопътна администрация” към Министерство на транспорта. В отговор на заявление за това колко са тунелите на територията на страната и какво е наименованието им, от Агенцията са поискали допълнителна информация от заявителя какво разбира под „железопътен тунел” и за какви цели ще използва информацията, ако й бъде предоставена.

Г-жа Розита Михайлова, директор "Връзки с обществеността и протокол" в Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, получи анти-наградата. "Гарантирам, че информацията, която се иска от нашето министерство, ще бъде получавана. Искам да си пожелая догодина да се видим отново и да участваме в категориите за положителни награди", бяха думите, с които г-жа Михайлова се обърна към гостите на церемонията. Това е първият случай, в който представител на институция, наградена в негативна категория, публично приема анти-наградата.

Снимки от церемонията може да видите тук: http://www.aip-bg.org/rkd09_pics.html.

През 2009 г. отбелязването на Деня на правото да знам в България е с финансовата подкрепа на Тръст за гражданско общество в Централна и Източна Европа (CEE Trust). Издателска къща „СИЕЛА” осигури подаръци за наградените, а виното за купона след церемонията ни бе любезно предоставено от „Дамяница” АД.

 


НАЧАЛО | ПДИ | ЗДОИ | НОРМАТИВНА УРЕДБА | ПРАВНА ПОМОЩ | ОБУЧЕНИЯ | ПРЕДСТОЯЩО | ПУБЛИКАЦИИ | ВЪПРОСИ | ВРЪЗКИ | ТЪРСИ
Българска версия • Последно обновяване: 06.10.2009 • © 1999 Copyright by Interia & AIP