Информационен бюлетин Фондация Програма Достъп до Информация
ISSN 1313-6496
Брой 7(67), юли 2009 г.


От координаторската мрежа: Два пъти осъдиха Община Варна за отказ на информация
В резултат на това качиха проекта за общия устройствен план на сайт, вместо на билдбордове в града
Кръстина Маринова, координатор на ПДИ във Варна


Кръстина Маринова, координатор на ПДИ във Варна

Архитектка и сдружение поотделно осъдиха Община Варна за отказ на обществена информация за проекта на новия общ устройствен план на града.

Административният съд във Варна излезе с решение от 22 юли, с което отменя отказа на общината да предостави исканите данни и задължава кмета да се произнесе по заявление на Сдружението за оптимизиране на правосъдието и администрацията (СОПА).Всъщност в него се настоява за предоставяне на коригирания предварителен проект на общ устройствен план (ОУП). Поискан е и отговор на въпроса дали е бил поставен гриф за сигурност върху новата версия, както и върху заповеди на кмета. След като общината не се произнася в законовия 14-дневен срок, сдружението обжалва мълчаливия отказа в съда. Магистратите са счели, че исканата информация представлява “обществена” по смисъла на Закона за достъп до информация. Общината е осъдена да заплати разходите по делото от 310 лева – 300 за адвокатска защита на ищеца и 10 лева държавна такса. От СОПА посочиха, че проектът за новия ОУП вече е качен на сайта на общината.

Това е резултат и от другото, преди това заведено, дело на арх. Калина Павлова във Варненския административен съд. Тя обжалва изричен отказ на общината от 14 март 2009 г. на подадено от нея заявление със същите искания. Жалбата е подготвена от адвокат Кирил Терзийски от екипа на фондация Програма Достъп до Информация. Административният съд излезе с определение N. 2884/8 юни т.г., с което отменя отказа на общината да предостави коригирания проект, както и разрешителните за подробни устройствени планове съгласно чл. 133 от Закона за устройство на територията.

Кметът Кирил Йорданов вече е обжалвал решението на варненските магистрати в Върховния административен съд. Най-вероятно делото ще се гледа наесен, след ваканцията на съдиите. Архитектката води съдебната битка, за да има повече прозрачност в приемането на общия устройствен план. Не може да бъде залепен на високи билдбордове или на автобуси в движение, за да бъдат хората в невидение, смята Павлова. Тази информация е изключително важна за разкриване на конфликтни сделки и корупция в изготвянето на ОУП, се посочва в становището на сдружението.

Предварителният проект е приет в Общинския съвет през декември миналата година и е одобрен с подпис на бившия министър на регионалното развитие и благоустройство Асен Гагаузов. А във Варна все още не се е състояло обществено обсъждане, посочва абсурдната ситуация арх. Калина Павлова.

 

 


НАЧАЛО | ПДИ | ЗДОИ | НОРМАТИВНА УРЕДБА | ПРАВНА ПОМОЩ | ОБУЧЕНИЯ | ПРЕДСТОЯЩО | ПУБЛИКАЦИИ | ВЪПРОСИ | ВРЪЗКИ | ТЪРСИ
Българска версия • Последно обновяване: 03.08.2009 • © 1999 Copyright by Interia & AIP