Информационен бюлетин Фондация Програма Достъп до Информация
ISSN 1313-6496
Брой 5(65), май 2009 г.

Застъпниците в страната: Масирана атака за информация за опасни храни
След 4 години РИОКОЗ - Варна извади протоколи в отговор на 20 заявления
Кръстина Маринова, регионален координатор на ПДИ–Варна

 


Илиян Илиянов, председател на “Обществен център за околна среда и устойчиво развитие“ във Варна

Регионалната инспекция по опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ) във Варна предостави копия от 22 протокола с резултати от изследване на храни за наличие на генно-модифицирани организми (ГМО). Изследванията бяха поискани по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) от група граждани, след публично представяне на проблема от Обществения център за околна среда и устойчиво развитие (ОЦОСУР). Двадесет и двата протокола представляват всички проби, дадени за анализ през миналата година от РИОКОЗ - Варна, на Лабораторния изпитвателен комплекс към Столичната регионална инспекция за опазване и контрол на общественото здраве. В тях са заличени произхода, производителя и вносителя на изследвания продукт. В 10 от пробите е установено наличие на ГМО, показват резултатите. Съдържанието на всички положителни проби е под пределно допустимите концентрации или под т. нар. стойност на допускане на показателя по метода. Взетите проби са от соеви продукти (зърно, соев протеинов изолат, соев гранулат, соева кайма), царевични (брашно, чипс, пуканки) и кренвирши. Според предоставените резултати най-често ГМО са констатирани в соевите продукти. Най-голямо количество - 0,62 от допустими 0,9 са констатирани в партида от 45 кг. на соев гранулат. Изследването е направено на 3 декември 2008 г.

Двеста седемдесет и две проби на хранителни продукти са изследвани за наличие на ГМО в Столичната РИОКОЗ през миналата година за цялата страна. Откритите храни със съдържание на ГМО над допустимите 0,9% са 19, показва проучване на регионалното сдружение “Еко югозапад” от Благоевград . Нестандартност са показали продукти, в които са вложени соя и соеви компоненти. Храните са българско производство, а суровините, с които са произведени, са вносни. Инспекторите са установили, че въпросните "нестандартни" продукти не са били етикирани според изискванията на Закона за храните, т.е. никъде на етикетите им не е упоменато наличието на ГМО.

Битката за тази информация водим от 2005 година, припомни Илиян Илиянов, председател на “Обществен център за околна среда и устойчиво развитие“ във Варна. Идеята да я започнат тръгнала след срещи с немски неправителствени организации, които алармирали, че генно-модифицираните организми (ГМО) в храните са изключително опасни за здравето на хората. Разработки и бъдещи прогнози  на учените показват, че последиците от тях могат да се сравняват с тези от земетресения, наводнения, апокалипсис. В по-близък план водят до алергии, ракови заболявания. Варненските еколози от 4 години насам искат достъп до протоколите от изследвания на храните в търговската мрежа от РИОКОЗ по ЗДОИ. Отговорът е винаги един и същ – прехвърлят заявителите към “шапката” в РИОКОЗ - София. След като дават съгласие за достъп “отгоре”, местните инспектори  се съгласяват, но само да се четат протоколите с категорична забрана за преснемане и фотографиране. На 23 март 2009 година 20 варненци пращат накуп заявленията си до РИОКОЗ с искане да бъдат предоставени протоколите от извършените проверки през миналата 2008 година. С писмо от 2 април всички заявители са информирани, че исканията са препратени до РИОКОЗ – София, откъдето трябва да отговорят в 2-седмичния срок. Да, обаче старият номер не може да мине вече. Приетите изменения в ЗДОИ от края на миналата година разширяват кръга на задължените субекти да предоставят информация, като сред тях са всички териториални структури на институциите на изпълнителната власт. Тоест вече РИОКОЗ трябва да отговори на подадените заявления и това се случва. От институцията започват дори да издирват адресите на част от заявителите, които не са ги посочили. Отговорите са на основание чл. 28, ал. 2 във връзка с чл. 31, ал. 1 на ЗДОИ. Предоставеният достъп до информация е до степен неразкриващ трети лица – тоест фирмите, които предлагат храни, в които има наличие на ГМО, макар и под допустимата концентрация, нито в кои храни са намерени - вафли или гризанки, и т.н. Оттук и резонният въпрос на заявителите – защо РИОКОЗ проявява по-голяма загриженост за фирмите и техните бизнес интереси, отколкото за здравето на варненци?

Публикация на взетите проби според извадените 22 протокола в местния вестник “Позвънете новини” е основание на прокуратурата да се самосезира. Проверка за наличие на ГМО в магазинната мрежа е направена от Варненската районна прокуратура (ВРП). Тя е заведена под номер 3688 от 2009 година, съобщи “Позвънете”. Има резултати, които касаят конкретни видове продукти, марки и фирми. От ВРП са изпратили материалите на Окръжна прокуратура. Председателят на “Обществен център за околна среда и устойчиво развитие“ има уверение, че ще получи резултатите от проверката. Той смята, че РИОКОЗ няма да скрие този път храни и фирми, а и ще излязат вероятно повече протоколи от 22-та, които са представили в отговор на заявленията.

 


НАЧАЛО | ПДИ | ЗДОИ | НОРМАТИВНА УРЕДБА | ПРАВНА ПОМОЩ | ОБУЧЕНИЯ | ПРЕДСТОЯЩО | ПУБЛИКАЦИИ | ВЪПРОСИ | ВРЪЗКИ | ТЪРСИ
Българска версия • Последно обновяване: 04.06.2009 • © 1999 Copyright by Interia & AIP