Информационен бюлетин Фондация Програма Достъп до Информация
ISSN 1313-6496
Брой 2(62), февруари, 2009 г.

От координаторската мрежа: „ЗДОИ е мощен инструмент за достигане до важни за обществото данни”
Интервюто на Ива Антонова, координатор на ПДИ за област Враца

Георги Александров

Георги Александров е главен редактор е на в. „Конкурент” от 2003 г. Работи в изданието от 2000 г. Семеен е, на 36 години. Бил е главен редактор и на врачанското студио на „Дарик радио”. „Конкурент” е единственият всекидневник, който предлага реално разпространение в Северозападна България - излиза в 33 общини в региона. Изданието е носител на голямата награда от VІ международен фестивал по журналистика в Украйна и носител на наградата на Враца, връчена от Общинския съвет.

Как започнахте да използвате Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) в работата Ви като журналист?

За първи път се „сблъсках” с достъпа до информация, когато заведоха дело срещу мен. През 2002 г. тогавашният директор на РЗОК – Враца, се почувства засегнат от публикация във вестник „Конкурент”. Материалът беше журналистическо разследване на негов страничен  бизнес, а хората в малкия град са много обидчиви. В хода на процеса се допитвах до адвокати и така стигнах до Александър Кашъмов, ръководител на правния екип на ПДИ. Беседите ни по моята защита ми дадоха да разбера колко съществено е познаването на тази проблематика. Дотогава изобщо не подозирах до какви ценни находки може да доведе ползването на ЗДОИ. Защитата ми се базираше на информация, която поискахме със заявление за достъп. Това обърна хода на делото и за щастие то бе прекратено. Благоприятният за мен изход дойде и с помощта на възможностите, които дава ЗДОИ.

Кои са по-интересните случаи от практиката Ви по използването на ЗДОИ?

Един от най-богатите хора във Враца, медиен бос и общински съветник, в миналия мандат ме даде на съд за публикация. Във вестник „Конкурент” написахме, че не е заклеймил високите заплати, които тогава си гласуваха общинските съветници. А той бе не само съветник, но и като един от най-богатите хора във Враца от него се очакваше да реагира по друг начин. Но, не би. На по-късен етап от делото, отново с  помощта на Александър Кашъмов, поискахме по ЗДОИ информация за политическата дейност на ищеца. Няма да ми повярвате, но благодарение на дадения достъп до исканите данни разкрихме, че ищецът или е съставил документ с невярно съдържание, което е наказуемо със затвор от 1 до 6 години, или че е подвел властите с твърдение, което бе в основата на процеса срещу мен. За щастие или нещастие (защото доказването на подобно обвинение щеше да се обърне срещу него), това дело също не стигна до присъда, тъй като въпросният общински съветник се отказа от него. Аз обаче се убедих, че

ЗДОИ помага да се достигне до документи,

които по никакъв друг начин не мога да бъдат придобити.

Реших да използвам възможностите на закона миналата година, когато започнах разследване за командировъчните, които са получавали членовете на предходния общински съвет. Със заявление за достъп трябваше да докажа „публичната тайна”, че един от тях си е докарвал от пътни разходи по 900 – 1 000 лева като месечно възнаграждение. При условие, че за участие в заседания на общинския съвет сенаторите получаваха по около  400 - 500 лв. на месец. „Разследваният” общински съветник е ползвал разходи за командировка до село Три кладенци, едно от селата в общината, за да се запознае с културата там. Това не само е скандално, но е абсурдно и ненормално! Същият този народен избраник е пътувал постоянно в околните села и то през лятото, когато не е имало заседания на общинския съвет. Така си е докарвал допълнителните възнаграждения. Настоящата общинска администрация ми отказа достъп до документите с мотива, че се засягат интересите на трети лица. На този етап се отказах от разследването, но знам какъв е начинът да стигна докрай. В същото време същата тази администрация си е позволила без мое разрешение да предостави лични данни за мен на друга местна медия. Риторично питам, имам ли основание да заведа дело?!

С какви проблеми се сблъсквате при търсенето на информация от институциите в Северозападна България?

Тук стигаме до проблема на журналистите от регионалните медии – достъпът до документи. Местните власти, с които иначе работим добре, ревниво крият онова, което създават като документация. Защо, не е ясно. Така или иначе общинските администрации се опитват да не предоставят официални документи. Нашата работа като журналисти обаче е да разполагаме с тях, да ги тълкуваме и използваме в материалите си. От практическия ми опит разбрах, че ЗДОИ е мощен инструмент за достигане до важни за обществото данни.

Каква е ролята на медиите, особено на местните, в популяризирането на проблемите на свободата на информацията?


Обучителна среща, организирана от ПДИ с журналисти от местни медии в гр. Враца

Изданието, на което съм главен редактор, всеки месец публикува консултантска информация, свързана със ЗДОИ. Също така се опитваме  да предлагаме на читателите ни най-новото и актуалното в тази област. Това е важно не само за медиите, но и за администрациите, които трябва да се научат да се отчитат пред тези, които са им дали власт. Ние сме ги избрали, от нас са заплатите им и ние трябва да им искаме сметка, за това, което правят. А не бива да се чувстваме като някакви идиоти, когато застанем пред гишетата. Недопустимо е с различни измислени аргументи чиновниците да потъпкват фундаменталното ни право да знаем!

Важна е ролята на ПДИ и нейните координатори, които постоянно провеждат разяснителни кампании за правото на достъп до информация. Участвах в обучението по програма МАТРА, организирано във Враца миналата година от фондацията. На семинара един от лекторите бе холандският експерт Роже Флюгелс. Събрах много идеи за работата си и усвоих успешни тактики за намирането на данни с обществен интерес. По време на обучението с експертите обсъдихме и моя опит в сферата на достъпа до обществена информация. Ако има такава възможност, нека ПДИ да прави повече свои прояви в страната, нека да обикаля градовете, за да разяснява на местните журналисти как да търсят информация.

 


НАЧАЛО | ПДИ | ЗДОИ | НОРМАТИВНА УРЕДБА | ПРАВНА ПОМОЩ | ОБУЧЕНИЯ | ПРЕДСТОЯЩО | ПУБЛИКАЦИИ | ВЪПРОСИ | ВРЪЗКИ | ТЪРСИ
Българска версия • Последно обновяване: 05.03.2009 • © 1999 Copyright by Interia & AIP