Информационен бюлетин Фондация Програма Достъп до Информация
ISSN 1313-6496
Брой 1(61), януари, 2009 г.

Антинаградите „Големият брат” и Европейският ден за защита на данните – 28 януари

На 28 януари 2009 г. в Пресклуба на БТА Програма Достъп до Информация и Интернет общество – България връчиха за четвърти път антинаградите „Големият брат“ за България.

Жури антинагради "Големият брат"
Журито: Красимир Димитров, Гергана Жулева, Александър Кашъмов, Георги Лозанов, Фани Давидова

„Решихме по този начин да отбелязваме 28 януари - ден, който в чест на приемането на  Конвенция 108 за защита на лицата при автоматизираната обработка на лични данни, преди няколко години бе обявен за европейски ден на защита на личните данни“, с тези думи Гергана Жулева, изпълнителен директор на ПДИ и член на журито за антинаградите, откри церемонията.

Антинаградата е основана през 1998 г. от международната организация Privacy International и е вдъхновена от известната антиутопия на Джордж Оруел “1984". „Присъединявайки се към инициативата на Privacy International, искаме да изразим нашата тревога от всяка една възможност за контрол върху гражданите на основата на нарушаването на тяхното право да бъдат оставени на мира,” подчерта Гергана Жулева.

Разрастването на заплахата за личната неприкосновеност в съвременното информационно общество се крие в използването на новите технологии, посредством които „Големият брат“ не само наблюдава, но и създава дигитални портрети, въз основа на които може да  контролира и манипулира своите обекти. „Няма място, на което да се скрием – пътуване, банкови операции, пазаруване, ходене по улиците – всичко е добре документирано,“ отбеляза Гергана Жулева. 

От осемте номинирани за тази година, журито избра една институция и едно търговско дружество, най-силно заслужаващи награда „Големият брат”.

Министерството на вътрешните работи бе „отличено” като институция, грубо нарушавала правото на защита на личните данни и неприкосновеността на личния живот.

Георги Лозанов, Фани Давидова
Доц. Героги Лозанов, Фани Давидова

„Тази година като цяло МВР се превърна в шампион в нарушаването на правото на лична неприкосновеност и човешки права. Самият начин, по който се събира информацията, е обект на номинацията и на наградата”, подчерта доцент Георги Лозанов, който символично връчи антинаградата на заслужилата институция. 
За втора поредна година МВР бе отличено като „Големият брат” за постоянната си и разнообразна дейност, която цели засягането или директно нарушава правото на гражданите на лична неприкосновеност. През изминалата година МВР, съвместно с Държавната агенция за информационни технологии, изготви Наредба № 40 от 2008 г., задължаваща мобилните оператори и интернет доставчиците да запазват данни за електронните съобщения, с която се твърдеше, че се въвежда Директива 2006/24/ЕО. “Много ясно е, че ако в МВР имат достъп до базата данни с кого аз говоря по телефона, а пък аз съм журналист, който пише разследващи текстове, имам своите източници на информация, много бързо може да се стигне до този мой източник на информация”, изрази връзката между нарушаването на правото на лична неприкоснвеност и свободата на мнението доц. Георги Лозанов.

„Много ясно е, че разкриването на адресите в интернет е първата много мощна стъпка за оказването на натиск в тази посока”, предупреди доц. Лозанов във връзка с регистрираните в ПДИ случаи, в които МВР иска от Интернет издание компютърно-информационни данни на участници в електронния форум на изданието. „Интернет изгуби смисъла си на територия с друг режим на свобода на мнението.  Територия, в която тази свобода на мнение е в много по-голяма степен реализирано човешко право”, подчерта значението на казуса доцент Лозанов. Записването на личните данни на участниците в протеста пред парламента на 15 януари 2009 г. също може да се изтълкува като опит да бъде ограничена свободата на гражданите.

Още две институции бяха номинирани като нарушители на правото на защита на личните данни и личната неприкосновеност. „Номинациите, които са постъпили при нас, не са показателни за всички нарушения, тъй като е много вероятно да има много други”, подчерта Александър Кашъмов, ръководител на правния екип на ПДИ и член на журито. Сред номинираните бе новосъдадената Държавна агенция за национална сигурност (ДАНС). Tя бе номинирана конкретно за разработката „Галерия”, по която ДАНС е проверявала журналисти от различни медии. От изявление на самата агенция стана ясно, че „Галерия” се отклонява от първоначално поставените цели. ДАНС е разглеждалa телефонни разпечатки на депутати. „Несъмнено разпечатките от телефонни разговори също са лични данни,” припомни Кашъмов. „Наскоро бе оповестено вземането на решение за разсекретяване на делото. Очакваме да видим какво стои зад всичко това”, допълни ръководителят на правния екип на ПДИ.

Като друга институция, нарушаваща правата на гражданите, бе номинирана Агенцията за социално подпомагане, която е въвела нерегламентирана процедура за получаване на еднократна помощ при раждане на дете. Освен молба по образец, родителите трябва да представят оригинално удостоверение за раждане на детето, за което се иска помощта, копие от удостоверенията за раждане на всички деца, раждани от майката, както и удостоверение от служба ГРАО за родените от майката деца. „В последно време без никаква чувствителност към защитата на личните данни се изискват множество документи по бюрократичен път, които да удостоверяват един и същ факт, което е в очевидно нарушение със законодателството за защита на личните данни”, изрази мотивите на журито за номинацията Александър Кашъмов.

Красимир Димитров, Гергана Жулева, Александър Кашъмов
Красимир Димитров, Гергана Жулева, Александър Кашъмов

„ЧЕЗ Разпределение България” АД бе наградено за търговско дружество, нарушавало най-грубо правото на неприкосновеност на личния живот през 2008 година.
Електроразпределителното дружество бе наградено заради незаконното изискване клиентите му да оставят копия от документите си за собственост, ако искат да се ползват от услугите на дружеството. Въпреки постановяване на решение на Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) срещу тази практика, „ЧЕЗ Разпределение България” АД продължава да иска копия от нотариалните актове на клиентите си.
„В случая става дума за едно монополно положение, тъй като, ако някое търговско дружество, например магазини „Метро”, изисква от вас определена информация, която считате, че не е нужно да давате, можете да не бъдете негов клиент или да изберете друг магазин. Но когато насреща имате едно търговско дружество, което единствено предлага ток, вода или парно, ако не приемете условията, алтернативата е да стоите на тъмно или на студено”, коментира нарушението от страна на „ЧЕЗ”  Красимир Димитров, член на журито и член на Комисията за защита на личните данни.

 „Живеем във време, в което и свободата на словото, и личната неприкосновеност са застрашени, и то в глобален мащаб, а това са, смятам, едни от най-ценните човешки права”, изрази личната си позиция г-н Димитров. Въз основа на практиката си в КЗЛД, той сподели тревожния факт, че много частни дружества поддържат паралелни регистри, заедно с органи, които би трябвало да го правят по закон.

Като водени от принципа да бъдем записвани, за да станем приятели, Фани Давидова, юрист в ПДИ и член нажурито, представи другите номинирани частни дружества. Сред тях бяха верига магазини 2be, търговска верига „Метро Кеш енд Кери”, и ОББ АД.

„Тези четири номинации са само частица от многобройните случаи, изразяващи типични проблеми във връзка с правото на защита на личните данни. И по-точно незаконосъобразно обработване на тези данни, в следствие на което гражданите са пострадали”, заяви Красимир Димитров.

Някак традиционно нито една от номинираните или наградените институции не бе изпратила свой представител на церемонията. „Важно е оповестяването им чрез медиите. Нашата цел е повишаване на обществената познатост за това, че има Закон за защита на личните данни. Това познаване се увеличава, за което говорят случаите, които се получават за правна помощ в ПДИ, както и жалбите, които се подават до КЗЛД”, подчерта Гергана Жулева.

Снимки от церемонията


НАЧАЛО | ПДИ | ЗДОИ | НОРМАТИВНА УРЕДБА | ПРАВНА ПОМОЩ | ОБУЧЕНИЯ | ПРЕДСТОЯЩО | ПУБЛИКАЦИИ | ВЪПРОСИ | ВРЪЗКИ | ТЪРСИ
Българска версия • Последно обновяване: 03.02.2009 • © 1999 Copyright by Interia & AIP