Информационен бюлетин Фондация Програма Достъп до Информация
ISSN 1313-6496
Брой 12(60), декември, 2008 г.

(Случаи) Без коментар
Некоментирал Дарина Палова, ПДИ

„Да живееш в света така, като че ли това не е свят, да спазваш закона и все пак да стоиш над него, да притежаваш, "сякаш не притежаваш", и да се отказваш, без това да изглежда отказ - единствен хуморът е способен да въплъти всички тези обичани и често изразявани повели на една висша житейска мъдрост“.

Х. Хесе

Дарина Палова
Дарина Палова, ПДИ

И тази година подбрахме някои от случаите, които получихме през годината, за да ги публикуваме в последния брой на нашия бюлетин без коментар. Причините за това накратко са следните:

1. Отделът за коментари излезе в почивка, поради настъпилото преждевременно изтощение от перманентна злоупотреба с анализи и мисли.

2. Поради недостиг на място в базата данни с получените случаи, част от тях обявиха стачка, напуснаха редиците на чакащите за коментар и избягаха в неизвестна посока. За щастие, останаха няколко - по-веселите и с по-лек характер, за които липсата на коментар не е чак болка за умиране (в случая – повод за бягство).

3. Между смешното и тъжното понякога разликата е толкова малка! Ако обичате да тъгувате, можете да прочетете тези случаи от тъжната им страна. В противен случай, надяваме се да ви подарим с тях поне по някоя скромна Коледна усмивка!

Весели празници!

Природозащитници – вредители
Екозащитници не получиха отговор от общинската управа за това кой е оператор на градското сметище в Разград. Питането бе отправено от "Клуба на младия природолюбител в града", като поводът за него станаха сигналите, че фирмата, която почиства Разград, определя цените за експлоатация на сметището, без да има законово право на това. Отговор не бе даден, с обяснението, че "заради разни организации, градът не може да остане заринат с боклуци".

Без вина виновен
В края на почивните дни една от информационните агенции оповести данни за катастрофа в Добрич, в която единият от пътуващите е ранен. Тъй като Пресцентърът на Областна дирекция „Полиция“ - Добрич, в почивен ден почти никога не изпраща информация, а тя винаги се оповестява на следващия ден, кореспондентът на БТВ в града решава да позвъни на дознателя по случая, служител в РПУ- Балчик. Понеже липсва каквато и да е информация, журналистът иска да знае в коя болница е настанен раненият, в отговор служителят на реда отговоря - „за изнасяне на информация ще заведа досъдебно производство срещу вас.”

Повикайте Неволята!
"Гражданска защита" в Смолян е отказала информация на кореспондента на в. "Труд" Петя Гайдарова за бедстващи туристи по пътя от хижа "Пашалийца" над село Павелско. Там били затрупани 4 автомобила с часове. За да се спасят от преспите, туристите подали сигнал в "Гражданска защита", като междувременно известили и пресата. Според Гайдарова информацията от "Гражданска защита" е отказана, защото всъщност институцията не е помогнала на изпадналите в беда хора. Те са били спасени от селяни от Павелско с частен трактор, който ги измъкнал от преспите.

Пазаруване по правилата
Репортерът Сълза Стаменова пазарува в една от най-големите търговски вериги в Шумен СБА - Трънчев и плаща на касата с карта. Касиерката й иска и личната карта. Тя отказва да си даде данните и вика управителката на магазина. Нейното обяснение е, че в магазина вече въвеждат такава практика, за да дисциплинират клиентите си и да им създадат нова култура на пазаруване.

Група под прикритие
В цеха на производител на чист етилов алкохол във Враца е дошла проверка от мобилна митническа група. Собственикът на цеха допуснал групата за проверка, но впоследствие пуснал жалба до директора на Централно управление „Митници“, в която е настоял да му бъдат разяснени по какви правила работи мобилната група. Получава отговор, че регламентът на тяхната дейност е служебна тайна.

Без думи
Журналисти от в. „Позвънете новини” поискали информация от Община Варна за подадените в общината жалби срещу уличните кучета. В информационния център ги посъветвали да изпратят написаните въпроси със заявление по електронната поща. Повече от месец журналистите очакват отговор. След 30 дни мълчание главният секретар на общината казва, че по нета не може да се пуска заявление и за това няма отговор.

Мъдро решение
В Сливен има две дружества на художниците. Общината има сключен договор, с който предоставя на едното дружество изложбена площ в сградата на общината срещу определени условия. От другото дружество сигнализираха, че общината отказва да им предостави договора под предлог, че срокът му е изтекъл. В този смисъл нямало никакво значение
какъв е бил договорът, сега двете дружества трябвало - според общината – да намерят начин да ползват заедно изложбената зала и трябвало да се води такъв конструктивен разговор, а не да се търсят стари договори.

 


НАЧАЛО | ПДИ | ЗДОИ | НОРМАТИВНА УРЕДБА | ПРАВНА ПОМОЩ | ОБУЧЕНИЯ | ПРЕДСТОЯЩО | ПУБЛИКАЦИИ | ВЪПРОСИ | ВРЪЗКИ | ТЪРСИ
Българска версия • Последно обновяване: 23.12.2008 • © 1999 Copyright by Interia & AIP