Информационен бюлетин на Фондация Програма Достъп до Информация
Брой 11(59), ноември, 2008 г.

Застъпниците в страната: Носител на "Златния ключ" подхвана и харченето на Европейските пари
Стела Ковачева, координатор на ПДИ за област Разград

Стела Ковачева, координатор ПДИ
Стела Ковачева, координатор на ПДИ за Разград

Център на неправителствените организации в Разград подаде заявление по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) за това как общината ще изхарчи 3,5 млн. лв., отпуснати от Европейския съюз (ЕС) за художествената галерия в града.

Докато властта у нас плете крака под звуците на унищожителната сирена от Брюксел, неправителственият сектор пак се оказа по-бърз от държавата в стремежа да се защити обществения интерес.

В момент, когато управниците ни до един обясняват, че се грижат денонощно за правилното и честно изразходване на средствата от оперативните програми на ЕС, а еврочиновниците ги обвиняват в обратното, гражданска организация от Разград реши да тества готовността на местното управление да работи прозрачно.

Центърът на неправителствените организации в града, който вече има в актива си над 70 заявления, подадени по ЗДОИ, вече използва възможностите на закона, за да осветли чиновническите действия, свързани с харченето и на европейските пари.

През ноември тази година организацията, носител на наградата „Златен ключ” за 2007 година, изпрати питане до кмета на Разград Денчо Бояджиев, с молба да получи пълния набор от документи, свързани с проекта за обновяване на художествената галерия „Илия Петров”, средствата за който ще бъдат отпуснати от Оперативната програма „Регионално развитие” на ЕС.

„Моля, на основание чл. 24 от ЗДОИ да получа информация за Проект за реконструкция на галерията, сключения договор за финансиране с всички приложения към него, включително планове, скици, бюджет и таблици към него.

Считаме, че документите са от голяма важност за местната общност и засягат системата на управление на общинската собственост и финанси. Допълнителен аргумент да се надяваме на положителен отговор е и обстоятелството, че общината е носител на сертификата ISO9000, като община със световни стандарти за прозрачно управление.”

Как ще реагира общинската управа на N-тото питане, отправено в последните осем години към нея, още не е ясно. Досегашната практика сочи, че на всеки пореден въпрос на упоритото НПО - властимащите отвръщат с познатата мъртва хватка: „Искаме да ви кажем, но засягаме интересите на третата страна, която иска нещата да останат в тайна”.

Сега обаче добре смазаният механизъм на чиновническата наглост няма как да проработи. Първо, защото коварната вратичка в закона, която бранеше не обществото, а тези, които се възползваха от неговата безпомощност и харчеха публичните ресурси по свое осмотрение, вече е затворена. С последната промяна в ЗДОИ интересите на третата страна останаха в историята.

Затова кметството вече не би могло да се позове на желанието на фирмите изпълнителки на обществените поръчки за 3,5 млн. лв. - харченето да остане в тайна. Няма как властта да се скрие и зад желанието на донора, сиреч на ЕС, защото точно той иска и настоява за истинска прозрачност при усвояването на европарите.

Ако отговорът дойде точно и навреме, това ще е добър знак за нов подход и сигнал за модерно управление. Ако кметската управа реагира с познати или новоизмислени умопостроения, съчинени с цел да се прикрият нелицеприятни истини, значи нещата, въпреки европейските сертификати, си остават по нашенски.

Което със сигурност ще бъде повод Центърът на НПО в Разград да започне поредното си съдебно дело по ЗДОИ. И все така, до победата…..


НАЧАЛО | ПДИ | ЗДОИ | НОРМАТИВНА УРЕДБА | ПРАВНА ПОМОЩ | ОБУЧЕНИЯ | ПРЕДСТОЯЩО | ПУБЛИКАЦИИ | ВЪПРОСИ | ВРЪЗКИ | ТЪРСИ
Българска версия • Последно обновяване: 04.12.2008 • © 1999 Copyright by Interia & AIP