Информационен бюлетин
Брой 10(58), октомври, 2008 г.

От координаторската мрежа: Аз знам, че нищо не знам за правото да знам
Ива Антонова, координатор на ПДИ за област Враца

Ива Антонова, ПДИ
Ива Антонова, координатор на ПДИ, Враца

След като получих покана да пиша за достъпа до информация във Врачанска област, да си призная, се затрудних. Много по-лесно би ми било, ако можех да разкажа историите на будни граждани и журналисти, на получени откази и на епични съдебни битки в защита на правото да знам. Но уви, ситуацията е съвсем различна и анализът на това, защо масово в региона хората не познават демократичните ценности и правила, ще оставя на социолози, политолози или други експерти в обществените науки.
С ясната представа от журналистическия ми опит, че

когато информацията спи,
се раждат чудовища


приех за лична мисия една от основните цели на ПДИ – да се насърчава търсенето на информация чрез гражданско образование.

За да бъде преодоляна негативната реалност, координаторските усилия в района са били и продължават да са насочени към популяризирането на правото на знам като основополагащо за едно по-добро управление.

На практика тези идеи се осъществяват със засилено медийно присъствие и организирането на различни инициативи.
Още в самото начало регионалните медии се отвориха към темата за свободата на информацията и винаги имат готовност да отделят място за различни публикации и участия в новинарските емисии и публицистичните предавания. Интересен е фактът, че формулата за ефективна работа със средствата за масово осведомяване във Врачанско се оказа старата френска максима за апетита, който идва с яденето.

Добър пример е сътрудничеството с вестник „Конкурент” и кабелната „Телевизия Враца”. Всеки месец на специализираната страница „Консултант” публикува практически съвети за законовите възможности и начини за търсене на информация и правилата за защита на личните данни. Изданието често предоставя и аналитичната си страница за оповестяване на позицията на ПДИ по актуални проблеми, свързани със състоянието на достъпа до информация у нас. „Конкурент” отразява събитията от календара на фондацията и регионалните инициативи. Събитията намират място и в новините на местната кабелна телевизия. С репортажи и разговори на живо в студиото сутрешното предаване „Будилник” на кабелната програма води образователна политика, свързана с достъпа до информация и правото да знам.

За насочване на вниманието на местната общественост към фундаменталната демократична ценност – свободата на информацията, работещ подход се оказват срещите и дискусиите с различни групи, както и организирането на различни инициативи.

„Преди всички други свободи,
ми дайте свободата да знам,


да говоря и да споря свободно според съвестта си.” Тази идея на Джон Милтън описва най-общо смисъла на дискусиите, които бяха проведени през годините с клуб „Млад журналист” към Младежкия дом, различни неправителствени организации и журналистическите дружества във Враца.

Библиотека "Хр.Ботев", Враца
Ива Антонова и служители от библиотека "Хр. Ботев", Враца

Възможност за промяна на нагласите и популяризиране на мисията и целите на ПДИ бе намерена и в дарителството. Издания на фондацията са предоставени на информационните центрове и фронт-офисите на различни организации, а преди месец десетки комплекти от тях бяха дарени на регионалната библиотека „Христо Ботев” във Враца. Дарението включва четирите части на сборника с коментари „Съдебна практика по Закона за достъп до обществена информация 2005-2008 г.”, годишните доклади за състоянието на достъпа до информация през 2006 г. и 2007 г., наръчника за администрацията „Как да прилагаме ЗДОИ”, наръчника за граждани „Как да получим достъп до информация”, информационната брошура и компакт диска по повод 10-годишнината на ПДИ.

Свидетелство за дарение на книги

Служителите на най-голямата библиотека в Северозападна България посочиха, че поредицата, описваща съдебната практика по ЗДОИ, е изключително ценна придобивка за фонда на институцията. Четирите части на сборника ще бъдат на разположение в библиотечната читалня. Според библиотечните служители, споделените съдебни случаи и практики, както и наръчниците за прилагане на ЗДОИ, ще бъдат много полезни за читателите.

Чрез регионалната библиотека дарените издания ще достигнат и до читалищните библиотеки в почти всички населени места във Врачанска област. Служителите споделиха, че хората в малките градове и села не познават правата си и не знаят от къде да получат информация в тази област. Полученото дарение ще им даде още един шанс да бъдат информирани за тази възможност, както и как могат да бъдат подпомогнати при упражняването на правото на информация. Според библиотечните работници, информационната брошура на ПДИ и наръчникът за граждани са много подходящи за малките библиотеки в региона.

„Дарението ви ще обогати фонда на библиотеката, ще представлява интерес за читателите и ще бъде съхранено за поколенията. С родолюбивия си жест вие давате пример за книголюбие и благородство, за което сме ви безкрайно признателни!”, пише в свидетелството за дарение, което получи ПДИ.


НАЧАЛО | ПДИ | ЗДОИ | НОРМАТИВНА УРЕДБА | ПРАВНА ПОМОЩ | ОБУЧЕНИЯ | ПРЕДСТОЯЩО | ПУБЛИКАЦИИ | ВЪПРОСИ | ВРЪЗКИ | ТЪРСИ
Българска версия • Последно обновяване: 07.11.2008 • © 1999 Copyright by Interia & AIP