Информационен бюлетин
Брой 8(56), август, 2008 г.

От координаторската мрежа:Роско Симов даде живот на ЗДОИ в Шумен
Божидара Димова, координатор на ПДИ за област Шумен

Божидара Димова, координатор на ПДИ за Шумен
Божидара Димова, координатор на ПДИ за Шумен
Случаят Роско Симов1 е знаков лично за мен и е естествено да припомня по-важните неща за носителя на ключа. Идеята за създаване на Бизнес-центрове от типа инкубатор в по-големите градове в страната с подкрепата на ПРООН беше отлична, реализацията навременна, но на места проектът бе опорочен от човешкия фактор. Специално в Шумен заветните и безвъзмездни 15 хил.лв., които трябваше да се дават на стартиращи фирми с интересни проекти, влязоха в сметките на близък на ръководството на центъра кръг от фирми. Бившият председател на Общинския съвет в Шумен назначи в центъра сина си, а спорната фигура на директорката Петинка Петрова изгря от Велики Преслав с благословията на бивш заместник-областен управител на доказания принцип услуга за услуга.  В Управителния съвет бяха подбрани внимателно лица, силни на деня, които да внушават сигурност като бившия кмет. /Сега се говори, че е поканена съпругата на настоящия кмет./ Истината е, че се наляха много пари – няма обществен отчет за хиляди долари, а се роди мишка…Служебният автомобил стана личен, отчитат се приходи единствено от преференциалния наем в размер на 2000 лв. годишно. Заседанията са закрити и до тях нямат достъп граждани и медии, както няма и контрол върху средствата, които са на входа и изхода.

Поредното проучване на Роско Симов, по повод което е подадено заявление по ЗДОИ до общината, е свързано с информацията, че центърът дължи данък сграда и такса смет в размер на 18 000лв. Има предложение на местното ръководство да се санкционират всички нередовни по този параграф граждани. В същото време общинското отроче дължи тази крупна сума. Последната мъдрост на един от защитниците на г-жа Петрова е, че Бизнес-центърът е частна организация, а не НПО с идеална цел и в обществена полза.

Стряскащите данни за злоупотреби и фалшифициране на подписи и документи са повод за общо 14-те заведени досега дела срещу ръководителката, но нищо съществено не се случва, за да възтържествува някакъв вид правда. Лично за мен упоритостта и методичността на Роско Симов да атакува аргументирано едно от многото болни места в държавата, са нещо като бялата лястовица, която тези дни се появи в Горна Оряховица. И за нея, като за истината, хората знаят че я има, но рядко я виждат у нас и това се превръща в събитие. Когато стане практика всеки да търси правата си като гражданин и да ги отстоява, може би и на това прокълнато място някой ще заживее по-добре и ще диша по-чист въздух.

Иначе казано, сагата Роско Симов срещу Петинка Петрова продължава и е още рано да кажем “Случаят приключи, забравете!” По-скоро, пиша тези редове, за да не забравяме случая, в който един български гражданин се нае да застане срещу кметове, съветници и печени адвокати, да ги разобличи публично в медиите и да не се страхува от уволнение или за живота си. Може би у нас някой ден ще има и гражданско общество, а не отделни граждани.

1. Роско Симов бе удостоен с награда „Златен ключ” за 2007 г. в категорията Гражданин, най-активно използвал правата си по Закона за достъп до обществена информация. именно заради упоритостта си и спечеленото съдебно дело, с което осъди кмета на Община Шумен да предостави достъп до договор между общината и търговско дружество.


НАЧАЛО | ПДИ | ЗДОИ | НОРМАТИВНА УРЕДБА | ПРАВНА ПОМОЩ | ОБУЧЕНИЯ | ПРЕДСТОЯЩО | ПУБЛИКАЦИИ | ВЪПРОСИ | ВРЪЗКИ | ТЪРСИ
Българска версия • Последно обновяване: 05.09.2008 • © 1999 Copyright by Interia & AIP