Информационен бюлетин
Брой 8(56), август, 2008 г.

Кои бяха наградените в Деня на правото да знам през 2007 г.?

През 2007 г. повече от 50 номинирани кандидати се състезаваха за награда „Златен ключ” в петте положителни категории.

Награда ”Златен ключ” в категорията "Гражданин, най-активно използвал правата си по Закона за достъп до обществена информация" за 2007 г., бе присъдена на Роско Симов. Изборът на журито се спря на Роско Симов1 поради това, че той спечели съдебно дело, с което осъди кмета на Община Шумен да предостави достъп до договор между общината и търговско дружество. Предвид упоритите откази на институциите да предоставят достъп до договори с частни фирми, съдебното решение в полза на гражданина е победа.

Почетни грамоти в категорията бяха връчени на Георги Шумаков, който упорито търси информация с помощта на ЗДОИ и предприема инициативи за осигуряване на институциите с необходимите им материали за изпълнението на законовите им задължения, на Милен Чавров - за използването на ЗДОИ при търсене на информация от Министерство на труда и социалната политика, Министерство на здравеопазването и други институции, които предоставят услуги на хора с увреждания.

Награда "Златен ключ"

Със „Златен ключ” в категорията „Журналистическа кампания или материал, подготвен чрез упражняване на правото на достъп до информация” бе отличена журналистката Алексения Димитрова от вестник „24 часа”. Тя беше наградена за дългогодишно използване на законите за достъп до информация в САЩ и България, при подготовка на журналистическите си материали и книгата „Войната на шпионите”, както и за последователното упражняване на правото на информация включително обжалване на откази от традиционно затворени институции като Националната разузнавателна служба.
„Воденето на дела има профилактичен характер – и за институциите, и за колегите. Това е начин институциите да разберат, че ако отказват информация, журналистите няма да ги оставят на мира, а ще си търсят правата докрай, още повече че законът е на тяхна страна.”, подчерта журналистката значението на ЗДОИ за работата си.

С почетна грамота беше удостоен. Росен Босев от вестник „Капитал” за задълбоченото му разследване, проведено по повод предложенията за изменения на ЗДОИ през месец март 2007 г. Той на практика използва закона, за да получи информация, която послужи в кампания за защита на самия закон.

Несъмнен фаворит в категорията „Неправителствена организация, най-активно упражнявала правото на достъп до информация” бе Центърът на НПО в Разград. Организацията бе удостоена с наградата „Златен ключ” за дългогодишно, кампанийно и резултатно използване на процедурите по ЗДОИ и водене на съдебни дела за постигане на по-голяма прозрачност и публичност на дейността на местната власт и органите на местно самоуправление. Георги Милков, председател на Центъра на НПО в Разград сподели: „Старали сме се хората да придобият самочувствие на истински граждани в едно открито управление. Наградата е много насърчаваща за нас. Оттук нататък ще я използвам като флагман, за да обяснявам, че има смисъл хората да вършат това, което ние правим заедно.”
Грамотата в категорията отиде при Експертна група за прозрачна и ефективна културна политика за активно използване на ЗДОИ и водене на дела за достъп до информация, засягащи конкретни дейности на институции като Министерство на културата, Министерство на финансите, Националният филмов център и Министерски съвет.

За първи път „Златен ключ” в категорията „Институция, най-добре организирала предоставянето на информация за граждани”, бе връчен на държавна комисия. Комисията за защита на конкуренцията бе наградена за редовно и навременно активно предоставяне на информация, свързана с работата си. Регионална инспекция по околната среда и водите – Велико Търново получи грамота в същата категория.

През 2007 г. като най-добра Интернет страница, от гледна точка на Закона за достъп до обществена информация, бе отличена страницата на Община Сливен. Почетни грамоти в категорията получиха Сметната палата на Република България и Община Тунджа.


Негативни награди

„Златен катинар” за 2007 г. журито връчи на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения (ДАИТС). Агенцията заслужи негативната

Антинаграда "Катинар"
награда, защото непрозрачно и заобикаляйки традиционната процедура за внасяне на проектозакони, се опита да влоши съществуващия Закон за достъп до обществена информация. Проектозаконът е подготвен по поръчка на ДАИТС, след като са използвани трима народни представители, които да внесат текста в Народното събрание. Така, без предварителна консултация и обсъждане, беше направен опит да се влоши съществуващия режим на достъп до информация. С действията си ДАИТС наруши демократичните принципи на откритост и прозрачност и правото на участие на гражданите в обсъждането на нормативни актове и то по отношение на ЗДОИ, уреждащ основно конституционно право на българските граждани.

И през 2007 г. бе връчена наградата „Завързан ключ” за най-абсурдно решение или отговор по заявление за достъп до информация. Смешната награда получи Генералният щаб на Българската армия за отговор, че информацията за предназначението на танкове, вкопани край селата Голямо Шарково, Лесово и язовир Ружица (изоставени от Втората световна война) е класифицирана информация и „Нейното огласяване в медиите е забранено”. Комичното в този случай е, че с просто око се вижда, че танковете отдавна не се използват.
За първи път журито присъди и „СРАМОТА” в тази категория. Тази оценка заслужи писмото, с което министърът на труда и социалната политика, г-жа Емилия Масларова, информира председателя на Сметната палата, че негов служител подава заявление за достъп до информация в работно време и ангажира „напразно времето” на служители в Социалното министерство, Агенцията за социално подпомагане, Държавната агенция за закрила на детето и др.

1. Развитието по случая на Роско Симов, четете в следващия материал на Информационния бюлетин.


НАЧАЛО | ПДИ | ЗДОИ | НОРМАТИВНА УРЕДБА | ПРАВНА ПОМОЩ | ОБУЧЕНИЯ | ПРЕДСТОЯЩО | ПУБЛИКАЦИИ | ВЪПРОСИ | ВРЪЗКИ | ТЪРСИ
Българска версия • Последно обновяване: 05.09.2008 • © 1999 Copyright by Interia & AIP