Информационен бюлетин
Брой 7(55), юли, 2008 г.

IN MEMORIAM: Сър Джон Маркс Темпълтън, инвеститор, филантроп и анализатор, почина на 8 юли 2008 г., на 95 годишна възраст

„Колко малко знаем за това как да се учим” е лозунгът, който Сър Джон Темпълтън поставя на своята фондация, но в това изречение се съдържа философията му по отношение както на финансовите пазари, така и подходът му към всяка филантропска дейност. През целия си живот Сър Темпълтън върви срещу течението, прави обратното на това, което прави тълпата. Неотклонното следване на този принцип го превръща в блестящ финансист и инвеститор.

Сър Джон Темпълтън
Източник: www.sirjohntempletonobituary.org/

Темпълтън завършва икономика в университета Йейл. Пътуване, белязано от лишения, в Европа и Близкия Изток затвърждава убеждението му, че възможностите за инвестиции са навсякъде. Започва кариера на Уолстрийт през 1937 г. Създава едни от най-големите международни инвестиционни фондове. Успешните му действия на финансовия пазар бързо го превръщат в милиардер.

Не по-малко Сър Темпълтън инвестира в духовното. Паралелно с кариерата, която прави като директор на банки, компании и застрахователни дружества, Сър Джон Темпълтън поддържа близка връзка с Презвитерианската църква. Обратно на принципа за пестеливост, който го води в кариерата му на инвеститор, той вярва, че инвестираната любов води до моментална възвръщаемост на любов в още по-голям размер. Създава Институт за безкрайната любов, който да изучава динамиката на духовния пазар. Щедростта му за подобен вид инвестиции се корени в друг принцип – че именно свободният пазар е начинът да се премахне бедността. Всяко неетично начинание е обречено на провал – рано или късно, смята Джон Темпълтън.

През 1972 г. Сър Темпълтън учредява най-голямата световна годишна награда „Темпълтън” в размер 1,000,000 английски паунда, която се обявява в Ню Йорк и се връчва в Лондон. Наградата е признание за изключителни постижения за дейности с духовни измерения. Материалният размер на наградата винаги надхвърля този на Нобеловата награда –един от начините, по които Сър Темпълтън се опитва да покаже, че постиженията в областта на духовното са не по-малко важни от тези в други области на човешкото развитие.

Голяма част от средствата си, Сър Темпълтън влага в основаната от него през 1987 г. фондация "Джон Темпълтън". Мисията на фондацията е да служи като катализатор за научни изследвания, наречени от учените и философи "Големите Въпроси". Фондацията предоставя средства на най-добрите университети за изследвания в областта на теоретичната физика, космологията, еволюционната биология, познавателните и социални науки, които се съотнасят с любовта, прошката, творчеството, целта и смисъла на религията. В основата на филантропията на Темпълтън е вярата, че постоянните изследвания и чистата наука са мотора на човешкия прогрес.
Натурализиран британски гражданин, който живее на Бахамите, Темпълтън е удостоен с титлата „рицар” от Кралица Елизабет II за многобройните му филантропски постижения.

През 2003 г. Международната Фондация за икономически изследвания “Атлас” стартира програмата си по връчване на наградите "Темпълтън" за принос към свободата след решение на Фондация Джон Темпълтън да отличава в продължение на четири години обществени организации, допринесли за изграждането на стабилно демократично общество в условията на отворен пазар.

През 2005 г. ПДИ бе удостоена с две награди "Темпълтън" за принос в изграждането и поддържането на принципите на демокрацията и пазарната икономика.

Материалът е подготвен въз основа на прессъобщение, публикувано на страницата на Фондация " Джон Темпълтън", публикуваните там цитати, и статията "Sir John Marks Templeton, investment analyst and philantropist, died on July 8th, aged 95", публикувана в печатното издание на списание The Economist на 17 юли 2008 г.


НАЧАЛО | ПДИ | ЗДОИ | НОРМАТИВНА УРЕДБА | ПРАВНА ПОМОЩ | ОБУЧЕНИЯ | ПРЕДСТОЯЩО | ПУБЛИКАЦИИ | ВЪПРОСИ | ВРЪЗКИ | ТЪРСИ
Българска версия • Последно обновяване: 05.08.2008 • © 1999 Copyright by Interia & AIP