Европейска конвенция аз достъп до официални документи

Начало

 

 

Последна възможност за застъпниците за свобода на информацията да повлияят за приемането на по-добра Конвенция за достъп до официални документи

След като Координационният комитет по правата на човека към Съвета на Европа прие проекта на Конвенция за достъп до официални документи на заседанието си на 26 март 2008 г., без да включи промените, отразяващи предложенията на гражданското общество, остана възможността за застъпничество за по-добра конвенция пред Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ).

ПАСЕ определи докладчик по изготвянето на проектостановище по текста на бъдещата Конвенция за достъп до официални документи. Това е г-н Клаас Де Врис от Холандия. Становището ще бъде прието на 9 септември 2008 г. от Комисията по правни въпроси и човешки права към ПАСЕ.

Това е последна възможност нашите препоръки по отношение на проекта на първия договор в света, посветен на достъпа до информация, да бъдат чути и взети под внимание. Има случаи, в които становището на ПАСЕ е имало важно влияние при обсъждането и приемането на договори в Съвета на Европа.

КАКВО МОЖЕМ ДА НАПРАВИМ, ЗА ДА ЗАЩИТИМ ПРАВОТО ДА ЗНАЕМ?

Застъпниците за свобода на информацията могат да направят четири неща, които ще бъдат от голямо значение:

1.Може да се свържете с представителите на своята страна в ПАСЕ - някои направиха това през септември 2007 г.
СЕГА отново настъпи момент за писма за подкрепа. Моля, установете контакт с вашите представители и ги призовете да дадат своя глас за по-добра Конвенция!
Кои са членовете на ПАСЕ? За Ваше улеснение техните имена и контакти са достъпни в Интернет страницата Recognize My Right (Признай моето право)
Прилагаме примерно писмо, съдържащо нашите опасения.

2.Може да пишете на г-н Де Врис (klaasdevries@live.nl), обяснявайки защо смята, че ПАСЕ трябва да призове към по-добра конвенция.
Не е необходимо да използвате примерното писмо (Жалба на ПДИ срещу Наредба 40). Важно е да подчертаете защо договорът е важен за вашата страна. За вдъхновение вижте приложеното примерно писмо.

3.Може да подпишете петицията Recognise My Right (Признай моето право)

4.Може да пишете и на шведския външен министър г-н Карл Билд.
Швеция председателства Съвета на Европа и отговаря за приемането на бъдещата конвенция. Трябва да призовем Швеция – известна в света с прозрачното си управление и с това, че е първата държава, приела закон за достъп до информация (1766 г.) – да подкрепи един по-добър договор.
За да изпратите писмо на г-н Билд, е необходимо само да влезете в  страницата на Recognise My Right и да изберете съответната връзка.

Access Info, Article 19 и Правна инициатива са в контакт с г-н Де Врис и със секретариата на Комисията по правни въпроси и човешки права към ПАСЕ, които ще му съдействат през идващите месеци. Необходима е много широка подкрепа през следващите два месеца, ако искаме да се възползваме от последната възможност да въздействаме върху договора.

За повече информация вижте специалната секция от страницата на ПДИ, проследяваща развитието в кампанията за по-добра бъдеща Конвенция за достъп до официални документи: http://www.aip-bg.org/documents/coe_convention_aod.htm
Или се свържете с Хелън Дарбишър, изпълнителен директор на Access Info Europe, едната от трите международни организации-наблюдатели в процеса на подготовка на текста на бъдещата Конвенция:

Helen Darbishire, Executive Director, Access Info Europe
mobile tel: + 34 667 685 319 e-mail: helen@access-info.org

За повече информация за кампанията, прочетете тук.


НАЧАЛО | ПДИ | ЗДОИ | НОРМАТИВНА УРЕДБА | ПРАВНА ПОМОЩ | ОБУЧЕНИЯ | ПУБЛИКАЦИИ | ВЪПРОСИ | ВРЪЗКИ | ТЪРСИ
Българска версия • Последно обновяване: 07.07.2008 • © 1999 Copyright by Interia & AIP