Информационен бюлетин
Брой 5(53), май, 2008 г.

Европейски практики: Върховният съд на Великобритания постанови, че депутатите трябва да разкрият разходите си
Материалът е подготвен въз основа на публикации във в. „Гардиън“
Превод: Ралица Кацарска
, ПДИ

На 16 май 2008 г. Върховният съд на Великобритания постанови, че членовете на Парламента трябва да разкрият информацията за изразходваните от тях допълнителни средства.

От Камарата на общините протестираха срещу искането на Трибунала по информацията да се предостави съгласно Закона за свобода на информацията подробна разбивка на разходите по допълнително отпусканите парични средства на парламентаристите. Допълнително отпусканите суми покриват разходите на депутатите за поддържане на втори дом (режийни разходи, обзавеждане), във връзка с изпълнението на техните задължения.

Общо 14 депутати, сред които бившият премиер Тони Блеър, сегашният министър-председател Гордън Браун, лидерът на торите Дейвид Камерън и бившият лидер на либерал-демократите Сър Кембъл, ще трябва да дадат подробна информация за това, което са похарчили.

Това съдебно решение ще подпомогне прозрачността и ще приближи парламента по-близо до хората.

Съдиите смятат, че е в интерес на обществото да има пълно разкриване на информацията. Това решение е приветствано от групата за натиск „Съюз на данъкоплатците”, чийто председател Матю Елиът го определи като „победа за данъкоплатците и демокрацията във Великобритания”.
Според Елиът хората имат право да знаят какво правят избраните от тях представители и данъкоплатците заслужават да знаят как се харчат парите от техните данъци.

Извадки от съдебното решение
Съдиите подчертаха, че Трибуналът по информацията, който първоначално нареди да се публикуват подробности за допълнително исканите парични суми (ACA – additional costs allowances), е сметнал, че системата е отворена за злоупотреба.

Според съдиите, налице е обществен интерес от разкриване на детайли по разходите. „Ние нямаме съмнение, че въпросът е от висок обществен интерес. Ние не сме тук, за да се занимаваме с клюки или общественото любопитство за тривиални неща.

Изразходването на обществени пари под формата на депутатски заплати и допълнително отпускани суми е въпрос на пряк и разбираем интерес от страна на данъкоплатците.

Членовете на парламента са длъжни да плащат своите данъци на нивото и базата, определени от законодателната власт. Интересът към информацията е засилен поради липсата на прозрачност на процедурата, която управлява плащането на АСА и на ясна система за контрол. Въпреки че съответни правила съществуват, под въпрос е дали плащанията са направени съгласно тях и дали тези правила съответстват на съвременното общество. Накрая, те имат връзка с общественото доверие в действието на демократичната система на нейния връх - самата Камара на общините.”

От Камарата на общините обжалваха решението на Трибунала по информацията с аргумента, че членовете на парламента имат „основателното очакване” подробностите около техните искания за допълнителни суми да не бъдат оповестявани. Съдиите отхвърлиха този аргумент. Според тях, дори ако членовете на парламента са имали основателно очакване, че детайлите за техните допълнителни разходи няма да са публични, след като са излезли наяве, очакванията на парламентаристите следва да се променят.

От Камарата на общините спориха, че членовете на парламента не трябва да разкриват своите адреси на две основания.. Първо, навлизане в личния живот на парламентаристите и техните семейства, и второ, от съображения за тяхната сигурност. Съдиите отхвърлиха и двата аргумента. Върховният съд на Великобритания реши, че е налице надделяващ обществен интерес.

На 23 май 2008 г. Камарата на общините предаде на медиите около 450 документа, свързани с изхарчените от 14 парламентаристи суми за поддържаните от тях втори домове. Това стана след тригодишна битка на говорителя на Камарата на общините да предотврати публикуването на тази информация. Документите съдържат данни за допълнителните суми, които депутатите са поискали, за да поддържат квартира, когато са далеч от избирателния си район по парламентарни задачи. През есента ще бъде оповестена исканата информация за всички 646 членове на парламента, което е важна победа за застъпниците за свобода на информацията.

Ето някои любопитни подробности от разкритите документи:

Име Пост Изразходена сума Предназначение

Гордън Браун премиер

32 £
99 £

електрически крушки
абонамент за Sky TB

Тони Блеър

бивш премиер

112 £

наемане на работник за почистване на гараж

Маргарет Бекет бивш външен секретар

1 920 £

нова пергола и растения за домай в избирателния район Дерби

Марк Оутън

либерал демократ, депутат

5 £

ръкохватки

Прескот

бивш заместник премиер

6 707 £

външен ремонт на имота в избирателния му район в Хъл

Барбара Фолет депутат

1 600 £

миене на прозорци в дома й в Лондон

Макс Хастинг в статията си във в. „Гардиън” от 28 май пише, че възнагражденията на британските парламентаристи са далеч по-ниски от тези в Европейския парламент и в Американския конгрес. Джобните пари на президентите и кметовете във Франция доста често възлизат на милиони. Той смята, че когато в толкова държави политиците са корумпирани, гражданите на Великобритания трябва да са благодарни, че политиците им остават доста честни. Според Хастинг причината не е в това, че законотворците във Великобритания са по наследство по-добри хора от своите задокеански колеги, а защото има върховенство на закона и силно критично медийно наблюдение. Много от нас с лекота отсъждат какво означава легитимни разходи на членовете на парламента. Парламентаристите трябва да получават безплатно пътуване и финансиране за домакинствата в избирателните райони. Разумното решение в случая би било всички депутати да получават фиксирана сума за домакински надбавки и текущи разходи, с която сума те да правят каквото пожелаят.
Пълен текст на съдебното решение


НАЧАЛО | ПДИ | ЗДОИ | НОРМАТИВНА УРЕДБА | ПРАВНА ПОМОЩ | ОБУЧЕНИЯ | ПРЕДСТОЯЩО | ПУБЛИКАЦИИ | ВЪПРОСИ | ВРЪЗКИ | ТЪРСИ
Българска версия • Последно обновяване: 07.06.2008 • © 1999 Copyright by Interia & AIP