Информационен бюлетин
Брой 5(53), май, 2008 г.

От съдебната зала: Чиновническите командировки не трябва да са тайна
Четири години трябваха на съдебните инстанции, за да решат, че гражданите имат право да знаят какви пари от техните данъци отиват за командировки на властта.

Стела Ковачева, координатор на
ПДИ-Разград

КАЗУСЪТ по въпроса ОБЩЕСТВЕНА ИНФОРМАЦИЯ или СЛУЖЕБНА ТАЙНА са командировките на властта стана факт през 2004 година, когато Центърът на неправителствените организации в Разград поиска от кметството отчет за това кога, къде и за колко пари са били командировани две от заместничките на градоначалника през последните 14 години.

Както и следва да се очаква от наложилата се у нас практика, властта отказа да отговори на въпросите, зададени по ЗДОИ. В първия случай за командировките на заместник-кмета Кина Дякова това стана с мълчалив отказ, а пътуванията на главния финасист на общината Станка Ангелова бяха окачествени като служебна тайна.

В отговор на това, неправителствената организация заведе съдебни процеси и така се стигна до
КОЛИЗИИТЕ НА ТЕМИДА, която на ниво Окръжен съд в Разград показа, че:

1. Практиката на потвърден отказ в една и съща магистратура, по съвършено идентични казуси, може да бъде обоснована различно. Това стана, като един от съставите реши, че воаяжите у нас и в чужбина на Дякова, са "лични данни", защитени от едноименния закон. За командировките на Ангелова друга съдийска тройка се произнесе, че са секретни, но само частично, и разреши да се каже колко са те на брой и с каква цел са предприемани, без да се изяснява колко струват на местния бюджет.

2. Като се изключат разликите във формата, на очи се набива не дотам дискретният стремеж на жреците от третата власт да спестят неудобната публичност на колегите си от изпълнителните нива.

РЕШЕНИЕТО на ВАС двете дела да се върнат за ново разглеждане, защото командировките на чиновниците не могат да се разглеждат "като лични данни" и не следва да са тайна в никоя от частта си, сложи известен ред в иначе фриволната съдебна действителност, а познатите казуси зачакаха ново тълкуване.
През април тази година нов състав на Окръжния съд в Разград реши, че размерът на командировъчните разходи на заместник-кмета Станка Ангелова са обществена информация, защото тя е пътувала не като частно лице, а като представител на местната власт и в този случай служебни тайни няма.

ОТНОВО ОТГОВОР "НЕ" последва от страна на местната власт, въпреки съдебното решение, обосновано от ВАС. Отказът този път обаче бе подкрепен не със спорни правни аргументи, а с наглото обяснение, че документите за служебните пътувания са унищожени. Което пък принуди Върховната съдебна инстанция да напомни на кметската администрация в Разград, че Законът за държавния архивен фонд изисква преписките да се съхраняват 5 години. Което значи, че пътуванията на Станка Ангелова, поне в годините от 2000-та до 2004-та, трябва да се изнесат на светло.

НАДЕЖДАТА, че местната управа в Разград ще изпълни съдебното решение и ще оповести исканата от гражданите обществена информация, засега е само очакване. Дали чиновническата безпардонност ще отстъпи пред обществения натиск за откритост и прозрачност, към който ни призовават наши и чужди правозащитници, още не е ясно. Няма как да раизберем какво мисли кметският екип в лудогорския град по решения вече казус, но сигурно е, че въпросите от страна на неправителствените организации ще продължат, докато властта схване, че е длъжна да се отчита пред тези, чиито пари харчи.


НАЧАЛО | ПДИ | ЗДОИ | НОРМАТИВНА УРЕДБА | ПРАВНА ПОМОЩ | ОБУЧЕНИЯ | ПРЕДСТОЯЩО | ПУБЛИКАЦИИ | ВЪПРОСИ | ВРЪЗКИ | ТЪРСИ
Българска версия • Последно обновяване: 06.06.2008 • © 1999 Copyright by Interia & AIP