Информационен бюлетин
Брой 4(52), април, 2008 г.

Достъпниците по света: IP адресите са лична информация според американския съд
Искате заповед? Обърнете се към журито във върховния съд

В свое решение, американски съд постанови, че потребителите имат „основателни очаквания за лична неприкосновеност” относно записите, свързани с тяхното сърфиране в Интернет. Освен това, разрешението, необходимо на полицията, за да получи съответните данни от доставчиците на Интернет услуги, трябва да бъде издадено от по-висш съд от обикновените съдилища.
Според Върховния съд на щата Ню Джърси, информацията, свързана с употребата на Интернет, е дотолкова лична, че полицията не може да задължи доставчиците на Интернет услуги да предоставят данни за сърфирането на заподозрени с решение на общински съд. Необходимо е разрешение от жури на върховния съд.1

"Съдът смята, че гражданите имат основателно очакване за лична неприкосновеност на информацията, която предоставят на доставчиците на Интернет услуги при регистрация за абонамент”, се казва в съдебното решение. „Служители на органите на реда могат да получат достъп до информация за потребителите-абонати, без тяхното уведомяване, като представят заповед от жури на върховен съд пред доставчика на Интернет услуги.“

Председателят на съдебния състав, съдия Рабнер, подчерта: „хората се нуждаят от IP адрес, за да получат достъп до Интернет. В същото време, когато потребителите сърфират в мрежата от личното пространство на домовете си, те имат основание да очакват, че действията им са конфиденциални. Много потребители не знаят, че адресът, който се състои от цифри, се улавя от уеб страниците, които посещават. По-опитните потребители разбират, че тази уникална поредица от цифри, сама по себе си разкрива малко, ако не и нищо, на външния свят. Единствено доставчикът на Интернет услуги може да „разкодира” чие потребителско име стои зад IP адреса".

Решението е по делото на Шърли Райд, която е обвинена в навлизане в компютърната система на своя работодател.
След като Интернет доставчика на Райд, фирма "Комкаст", предоставя нейните абонаментни данни, включително IP адреса, от който тя влиза в Интернет, тя е призната за виновна в компютърна кражба.

Райд обжалва пред Върховния съд на Ню Джърси, с мотива, че доказателствата трябва да бъдат отхвърлени. Адвокатите на Райд настояват, че всеки трябва да бъде информиран при издаването на заповед за предоставяне на данни от телекомуникациионни абонаменти, за да може да възрази срещу подобно действие. Върховният съд на Ню Джърси пък реши, че ако заповедта е издадена от жури на върховния съд, информацията може да се предоставя без знанието или съгласието на потребителя.

"Модерните технологии повдигнаха редица въпроси, които се преплитат в настоящия случай: до каква степен могат физическите лица да сърфират в мрежата анонимно? Имат ли потребителите на Интернет услуги основателно очакване за лична неприкосновеност, докато посещават уеб страници? При какви обстоятелства държавата може да научи истинската идентичност на Инернет потребителя”, подчертава съдия Рабнер в своето решение.

„Ние отказваме да приемем изискването за уведомяване на потребителите, чиято информация е необходима за разследване“, поясни съдията. Поради очевидни причини, уведомлението може да възпрепятства и може да провали разследване на прокуратурата. Особено в случая, когато става дума за компютри, безсъвестни лица, които са информирани за заповедта за проверка, могат да изтрият или повредят файлове от домашните си компютри и така да се предпазят от справедливо разследване”.

Съдът уточни, че въпреки че Рейд е успяла да отхвърли доказателствата, получени с решение на окръжния съд, полицията има право да поиска данни от фирмата „Комсат“ отново, след като получи необходимата заповед.

Повече информация на английски език е достъпна на адрес: http://www.theregister.co.uk/2008/04/24/us_rules_ip_addresses_private/

Превод на Диана Банчева, ПДИ

1. Съответното жури, състоящо се от съдебни заседатели, определя дали има достатъчно доказателства, за да се започне дело по определен случай. Доказателствата се представят от прокурор, а журито издава обвинителен акт.


НАЧАЛО | ПДИ | ЗДОИ | НОРМАТИВНА УРЕДБА | ПРАВНА ПОМОЩ | ОБУЧЕНИЯ | ПРЕДСТОЯЩО | ПУБЛИКАЦИИ | ВЪПРОСИ | ВРЪЗКИ | ТЪРСИ
Българска версия • Последно обновяване: 07.05.2008 • © 1999 Copyright by Interia & AIP