Информационен бюлетин
Брой 3(51), март, 2008 г.

Местните медии и свободата на информация в България

Работни срещи с журналисти от местните медии във Видин, Монтана и Враца проведе Програма Достъп до Информация съответно на 2, 3 и 4 април 2008 г. Целта на срещите е да се запознаят практикуващите журналисти с възможностите, които предоставя Закона за достъп до обществена информация, както за постигане целите на разследващата журналистика, така и за ежедневната работа при подготовка на публикации или репортажи.

Лектори в срещата са Александър Кашъмов, ръководител на правния екип на ПДИ, и Роже Флюгелс, холандски експерт по достъпа до информация. Те представиха конкретни примери, в които български и холандски журналисти успешно използват закона за достъп до информация, за да разкрият нередности, да постигнат по-голяма прозрачност в работата на институциите, да подготвят публикации или дори книги. Документатлен филм с пет казуса на журналисти, успешно използвали Закона за достъп до обществена информация, показа ПДИ.

Монтана
Среща с журналисти от гр. Монтана и региона, 3 април 2008 г.

„Тактическо мислене при изготвянето на заявление за достъп до информация и идентифицирането на институцията, която е склонна да предостави искания достъп са условията за успех при получаването на тази информация”, подчерта Роже Флюгелс. Той има 21-годишна практика като правен консултант на медийни организации, неправителствени организации, изследователи, частни компании и лица по въпроси свързани със свободния достъп до информация. През 80-те години Флюгелс започва серия от проучвания на разузнавателните служби, в резултат на което започва да използва Холандския закон за свобода на информацията. През 1986 г. създава своя организация, специализирана в използването на Холандския закон за свобода на информацията..

От средата на 80те години до днес Роже Флюгелс е подал 2000 заявления от името на своите клиенти. Сред най-значимите случаи, по които е работил, Роже Флюгелс са достъпът до лични досиета, съхранявани от холандските разузнавателни служби, проучване на качеството на висшите училища, разследвания на грешки с фатален изход в болници, ролята на Холандия в събитията в Сребреница от 1995 г., злоупотребата със земеделски субсидии от еврофондовете, проблемите с електронния вот. При последните промени на Холандския закон за свобода на информацията, правителството се обръща към Роже Флюгелс за неговото становище и проектът на поправките е съобразен с неговите препоръки.

Роже Флюгелс ще представи своя опит в още три подобни срещи, организирани от ПДИ в Перник (на 7 април), Кюстендил (8 април) и Благоевград (9 април) 2008 г.

Срещите се организирани в рамките на проект „Местните медии и свободата на информация в България”, който се финансира от Програма МАТРА на Министерство на външните работи на Кралство Холандия, и който ПДИ осъществява в сътрудничество с холандската организация The Management & Media Academy/Free Voice.


НАЧАЛО | ПДИ | ЗДОИ | НОРМАТИВНА УРЕДБА | ПРАВНА ПОМОЩ | ОБУЧЕНИЯ | ПРЕДСТОЯЩО | ПУБЛИКАЦИИ | ВЪПРОСИ | ВРЪЗКИ | ТЪРСИ
Българска версия • Последно обновяване: 01.04.2008 • © 1999 Copyright by Interia & AIP