Информационен бюлетин
Брой 1(49), януари, 2008 г.

Приключение със заявление: Глоби за закъснял отчет или за опасни боклуци в контейнерите
Доктори и лечебници с масови нарушения във Варна, стана ясно от РИОСВ след заявление по ЗДОИ

Кръстина Маринова, координатор на ПДИ-Варна

Гергана Жулева

Препълнените контейнери по улиците не само смърдят и са неприятна гледка, но са и опасни огнища за болести и зарази. На всеки ъгъл във Варна, както и във всеки по-голям град, стърчат табели на лекарски и стоматологични кабинети, лаборатории и медицински центрове. Малко от хората, които минават край тях, си задават въпроса къде докторите хвърлят ежедневните си боклуци – тампони, спринцовки след прегледи, манипулации и изследвания на кръв, урина и секрети. Лекар се добра до истински шокираща информация, която едва ли ще убегне от медийното внимание в скоро време.

След като се обърна към екипа на фондация “Програма Достъп до Информация”, д-р Николай Лазаров от Военноморска болница във Варна и управител на Самостоятелна медико-диагностична лаборатория “Лабовир” подаде заявление до директора на РИОСВ – Варна. В него той поиска да му бъде предоставена наличната информация за това колко лечебни заведения за извънболнична помощ в област Варна притежават разрешение за дейности с опасни отпадъци по реда на чл. 37 от Закона за управление на отпадъците.

С решение на директора на РИОСВ – Варна, инж. Синан Мехмед и заплащане на разходите от 6.05 лева, заявителят получава отговор. Предоставен му е точният списък с лечебните заведения, които имат документ по посочения закон и които наброяват 35. А според регистъра на лечебните заведения – всички джипита, медицински центрове, лаборатории и специалисти са общо 1725. И всички са задължени по Закона за управление на отпадъците от 2003 година да представят Програма за управление на отпадъците си в РИОСВ и да получат разрешение. Процедурата трае от 4 до 6 месеца и струва средно между 300 и 500 лева. С одобрена програма от служителите съответният доктор, специалист, медицински център или кабинет сключва договор с фирма, която му прибира редовно опасните боклуци. Но според официалната справка 35 заведения са изрядни и правят това.

В техния списък е и лабораторията на д-р Лазаров, която се забавила обаче да даде отчет миналата година в РИОСВ - Варна за количеството изхвърлени отпадъци. Срокът е 30 март според същия закон. Чиновниците от РИОСВ му съставят акт от 1000 лева за административно нарушение. Докторът обжалва глобата в Районен съд – Варна, който я остава в сила. Но това го мотивира да извади на бял свят скандалната справка, която предизвиква много въпроси. Къде и как хвърлят боклуците си всички медицински лица и обекти, които не се водят на отчет в РИОСВ. Кой ги търси, проверява , контролира и глобява. Или това е поредното потвърждение в живота, че “за кокошка няма прошка, а за кон –няма закон”. Всъщност не е важно толкова, че един отнесъл глоба, а други - дори повечето - минават между капките. А защото най-близкият до всеки лекарски кабинет пълен контейнер, от който улични кучета и котки разнасят боклуци, може да се окаже бомба със закъснител. За здравето на хората и децата им, които минават от там.


НАЧАЛО | ПДИ | ЗДОИ | НОРМАТИВНА УРЕДБА | ПРАВНА ПОМОЩ | ОБУЧЕНИЯ | ПРЕДСТОЯЩО | ПУБЛИКАЦИИ | ВЪПРОСИ | ВРЪЗКИ | ТЪРСИ
Българска версия • Последно обновяване: 05.02.2008 • © 1999 Copyright by Interia & AIP