Информационен бюлетин
Брой 11(47), ноември, 2007 г.

От съдебната зала: Изгодна ли е за България сделката с Майкрософт?
Кирил Терзийски, ПДИ

Това е въпросът, който остава без отговор вече в продължение на няколко години, още откакто бившият министър Димитър Калчев сключи първия договор за доставка на софтуер за нуждите на държавната администрация.

Към момента договорите между правителството ни и Майкрософт са няколко, като с последния броя на софтуерните лицензи е достигнал 48 000, а общата им цена, според различните информации в пресата варира от 27 до 44 млн. щатски долара, та и нагоре. Отделно всичките договори дотук са сключени без да е провеждана процедура за възлагане на обществена поръчка с гениалния мотив, че като искаш Майкрософт отиваш при Майкрософт.

Въпросът - изгодна ли е тази сделка за държавата ни обаче ще продължава да бъде без отговор, точно дотогава, докогато продължава нежеланието на властта да разкрие параметрите на тези договори, или още по-добре - цялото им съдържание. Нежелание, което демонстрира вече второ правителство и в борбата, срещу което нежелание Програма Достъп до Информация (ПДИ) участва на два пъти.

 

Първият опит да се осветли сделката с Майкрософт бе направен още след сключването на първия договор, когато със заявление за достъп до информация ПДИ и двама народни представители от опозицията поискаха от министър Калчев да им предостави копие от самия договор. Естествено последва отказ тази информация да бъде предоставена, който бе мотивиран с несъгласието на Майкрософт. Стигна се и до съдебно обжалване, но поради процедурни неудачи делото се провали.

Следващият опит пък продължава и в момента. Журналистът от в. “Капитал” Росен Босев с наша подкрепа води дело срещу отказа на Правителствена информационна служба (ПИС) да му предостави копия от договорите, сключени с Майкрософт. Отказ, който бе отменен на първа инстанция с решение на Софийски градски съд от 2 ноември т.г. Повече информация за съдебното решение ще намерите в настоящия брой на бюлетина в новините за съдебните дела. За целите на настоящото изложение ще се спра само на обстоятелството, че отказът на ПИС бе аргументиран с твърдението, че предоставянето на договорите ще доведе до нелоялна конкуренция между търговци. Направо да онемее човек – как така хем договорите са сключени с Майкрософт, без обществена поръчка, защото няма с кого друг да се сключат, хем предоставянето им щяло да доведе до нелоялна конкуренция.

Така или иначе, усърдното укриване на параметрите на сделката с Майкрософт открива мегдан за всякакви интерпретации относно характера на тази сделка. Нещо, което се забеляза и на проведената в понеделник (3 декември 2007 г.) конференция, посветена на приложението на системите с отворен код в държавната администрация. От една страна, неправителствените организации подкрепиха предимствата на отворения код и определиха за пореден път сделката с Майкрософт като неизгодна, основно заради високата й цена. От друга страна министърът на държавната администрация Николай Василев твърди, че тя е изгодна по много причини, най-вече, защото видите ли сделката била сключена в долари, а курсът на долара постоянно спада спрямо лева и така и лицензираният софтуер поевтинявал. Сривът на долара без съмнение води до изгода за купувачите по договори, сключени в долари. Министърът обаче не уточнява дали спадането на долара е случайно събитие или говорим за проява на почти гадателска далновидност на предходното правителство, сключило договора. Защото ако министър Василев отдава тази изгода на далновидност на правителството, сключило договора в долари, то как тогава редовият гражданин, избирател и данъкоплатец да не се размисли по темата – защо същото това предходно правителство предоговори външния дълг на България от долари в евро?

А колко по-лесно може да бъде и да е, ако правителството просто извади на бял свят договорите с Майкрософт и даде възможност на обществото само да прецени – кой крив и кой прав.


НАЧАЛО | ПДИ | ЗДОИ | НОРМАТИВНА УРЕДБА | ПРАВНА ПОМОЩ | ОБУЧЕНИЯ | ПРЕДСТОЯЩО | ПУБЛИКАЦИИ | ВЪПРОСИ | ВРЪЗКИ | ТЪРСИ
Българска версия • Последно обновяване: 06.12.2007 • © 1999 Copyright by Interia & AIP