Информационен бюлетин
Брой 10(46), октомври, 2007 г.

Новини

Награди за принос към свободата на духа
На 5 ноември 2007 г., на Пресконференция в БТА, за втори път бяха връчени наградите от “Награден фонд за принос към свободата на духа Георги Василев”. За „поддържане на пламъка на свободния дух” приз получиха: д-р Антонина Желязкова - директор на Международния център за изследване на малцинствата и културните взаимодействия (ИМИР) - за разработването и прилагането на методиката и издаването на поредицата „Спешна антропология"; Георги Господинов – писател – за творбите му „Естествен роман", „Инвентарна книга на социализма", както и за авторската колонка във вестник „Дневник"; и Васил Георгиев, известен като Васко Кръпката - за цялостен принос към свободата на духа, посредством силата на рокендрола. “Награден фонд Георги Василев” е учреден от г-н Георги Василев, с частни и семейни спестявания. Първата церемония по връчване на наградите се проведе през октомври 2006 г. Тогава с приза бяха удостоени журналистът Христо Христов от в-к „Дневник” – за книгата му „Убийте Скитник!”, и д-р Красен Станчев - за създаването и развитието на Института за пазарна икономика като форум за пропагандиране на принципите на либералната икономика в България.


Георги Василев (вляво) и наградените за принос към свободата на духа през 2007 г.

На 30 октомври 2007 г. Николай Мареков, от ПДИ, взе участие в кръгла маса, организирана от Мрежата за утвърждаване на неправителствения сектор – MANS, Черна гора. Кръглата маса се проведе в рамките на проект за наблюдение на прилагането на Закона за свободен достъп до информация в Черна гора. Специално внимание беше отделено на представянето на резултатите от мониторинговите проучвания на MANS за прилагането на Закона за свободен достъп до информация в Черна гора. Николай Мареков представи съдебната практика в България и даде примери за това как делата за достъп до обществена информация могат да доведат до изясняване на някои разпоредби от закона.

Опитът на ПДИ представен пред служители от Бразилия
Министерството на правосъдието организира на 8 октомври 2007 г., в хотел „Принцес”, обучение за държавни служители от Бразилия на тема „Прозрачност и социален контрол“. Гергана Жулева и Александър Кашъмов участваха като лектори в обучението.

Freedominfo.org съобщи, че Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) съвсем скоро ще представи „дискусионен документ” като първа стъпка от осъществяване на своята политика за обществена информация и ще отправи покана за обществени коментари. Прегледът на информационната политика се прави паралелно с прегледа на политиката за околна среда на ЕБВР и тези политики ще бъдат предмет на консултативни срещи. Застъпниците за прозрачност похвалиха ЕБВР за разкриване на електронните адреси на членовете в борда на директорите на ЕБВР в специално създадена Интернет страница. Повече информация може да се намери на адрес: http://www.freedominfo.org/ifti/20071005a.htm.

Европейската комисия критикува Швеция заради нейните действия, свързани с прозрачността
Информационният портал EUobserver.com съобщи, че Европейската комисия (ЕК) ще предприеме съдебни действия срещу Швеция, която е дала достъп до поверителен документ - действие, което в крайна сметка би могло да изправи на съд Стокхолм, за да защити своята традиционна политика на прозрачност. През октомври комисията изпрати официално писмо на шведското правителство, с което иска обяснение защо екологичната организация Greenpeace през 2005 г. е получила документ за нов вид генномодифицирана царевица, пуснат от фирма „Монсанто“ – световен лидер в производството на семена.
По искане на „Монсанто“ информацията е засекретена от холандското правителство. ЕК се e свързала с Швеция, след като фирмата се е оплакала, че изтичането на тази информация ще й навреди. Тъй като Greenpeacе не получава достъп до доклада в Холандия, организацията се обръща към Швеция, където след разглеждане на въпроса от най-висока съдебна инстанция, докладът е предоставен от Съвета по земеделие.
В тази връзка, Пер Хултенгард смята, че когато става дума за обществени документи, изпратени на шведските власти от други страни, трябва да се спазва шведското законодателство, което понякога води до противоречие с общностното законодателство.

“Защитник на непознатото право в Русия”
Това е заглавието на статията, която New York Times публикува в броя от 27 октомври 2007 г., посветена на Иван Павлов, ръководител на Института за развитие на свободата на информация в Русия.
Повод за статията е нападението срещу Павлов през 2006 г., което е провокирано от тихата, но все още опасна кампания: съдебни битки за това, което Павлов нарича просто „правото да знам”. Павлов споделя, че руското правителство продължава да отказва информация и служителите искат да извлекат печалба от своята позиция – във всяка агенция има хора, които искат да продават информация, а не да я предоставят безплатно, което e форма на корупция. Павлов подчертава, че той не се бори сляпо срещу правителството, иска да покаже на хората, че те имат права: „Гражданските права са като мускул. Ако не ги използваш, атрофират.” Цялата статия може да бъде прочетена на: http://www.nytimes.com/2007/10/27/world/europe/27pavlov.html?hp

Неправителствена организация в Украйна печели дело срещу Сметната палата
Преди една година неправителствената организация „Екологията – право на хората” е поискала Сметната палата в Украйна да предостави информация относно проверката на разходите от държавния бюджет за изграждането на Дунавско-Черноморския канал. Информацията е отказана и „Екология – право на хората” започва дело.
Съдебният процес е победа за достъпа в две направления, споделя адвокатът на украинското НПО Мариана Булхакова. Първоначално Търговският съд в регион Лвов спира делото, като определя висока съдебна такса – в съответствие с Търговския кодекс, вместо с Кодекса на административните процедури. НПО-то обжалва това решение пред Апелативния съд, който връща делото на първа инстанция.
Вторият успех на организацията е непосредствено свързан с правото да се получи доклада от проверката. Според Мариана Булхакова, трудността е била да се докаже, че решенията на Сметната палата оказват въздействие върху цялото общество, тъй като Сметната палата не е институция, принадлежаща към изпълнителната власт. Въпреки това, „Екология – право на хората” е успяла да докаже специалния статут на Сметната палата пред съда. Институцията не е обжалвала и решението е влязло в сила.

Шотландският комисар по информацията нареди на Националната здравна служба в Лотиан да предостави договор
Шотландският комисар по информацията нареди на Националната здравна служба (НЗС) да предостави целия договор за предоставяне на услуги по строителство и поддръжка на Кралската болница в Единбург с фирмата „Консорт Хелткеър“. С решение от 22 октомври 2007 г., комисарят Кевин Дъниън отхвърли твърдението на НЗС, че целият договор е конфиденциална информация. В решението си Дъниън подчерта, че: НЗС е предоставила цялата документация по договора (с 5000 допълнителни страници, които са били открити по време на разследването) със закъснение; не е предоставила основание за отказа на цялата информация като конфиденциална; не е предоставила основание за отказ на части от договора като конфиденциални; некоректно е заявила, че разходите по предоставяне на информацията са прекомерни. „В резултат на тези пропуски, постановявам договорът да бъде предоставен”, заяви Дъниън.
По време на разследването, Комисарят издаде 2 задължителни предписания до НЗС, изисквайки предоставянето на цялата документация по случая и припомняйки задълженията на институцията по Шотландския закон за свобода на информацията.

Стартира сайт с информация за Законите за достъп в Европа
Интернет страница с полезна информация за законите за достъп в Европа стартира Фонд „Паскал Декрос“, Белгия. Практика по прилагането, конкретни казуси, коментари и наръчници от 27-те страни-членки на ЕС се е опитала да събере в www.Wobsite.be фламандската организация. Целта е да се създаде форум за обмен на опит между разследващи журналисти. За България препратката е към страницата на ПДИ.

На 25 октомври 2007 г. Министерство на правосъдието на Великобритания обяви началото на консултативен процес по мерки за увеличаване на отвореността и подобряване достъпа до информация. В рамките на три месеца, до 1 февруари 2008 г., заинтересованите лица ще могат да коментират въпроси, свързани с намаляване на сроковете, в които институциите са длъжни да предадат документи в Националния архив, както и с разширяването на броя на задължените по Закона за свобода на информацията субекти. Коментари се приемат на: http://www.justice.gov.uk/publications/consultations.htm.

Новините подбра: Ралица Кацарска, ПДИ


НАЧАЛО | ПДИ | ЗДОИ | НОРМАТИВНА УРЕДБА | ПРАВНА ПОМОЩ | ОБУЧЕНИЯ | ПРЕДСТОЯЩО | ПУБЛИКАЦИИ | ВЪПРОСИ | ВРЪЗКИ | ТЪРСИ
Българска версия • Последно обновяване: 06.11.2007 • © 1999 Copyright by Interia & AIP