Информационен бюлетин
Брой 9(45), септември, 2007 г.

Пети Международен ден на правото да знам по света

Повече от 40 организации-застъпници за свобода на информацията по света отбелязаха Петия Международен ден на правото да знам. През 2007 г. събитията, организирани с цел популяризиране на правото на свобода на информацията и натиск върху правителства и институции да гарантират това право със законодателство и практики, бяха изключително разнообразни и новаторски.

Денят на правото да знам бе отбелязан с различни инициативи и от Комисарите по достъп до информацията в Словения, Канада, Великобритания, Шотландия.

Провеждането на събитията по повод Деня на правото да знам в Европа мина под знака на кампанията, която граждански организации подеха за по-добри стандарти, които да залегнат в бъдещата Конвенция за достъп до официални документи, подготвяна от Съвета на Европа в момента. Срещи с депутати, представители на съответните държави в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, както и призив към всички участници в събитията на 28 септември да подкрепят позицията на застъпниците за свобода на информацията бяха част от инициативите в тази посока. Не е късно да подкрепите кампанията като се подпишете под това писмо: http://www.aip-bg.org/documents/coe_letter.htm.

За пръв път по повод Международния ден на правото да знам бяха организирани театрални постановки, кино прожекции, радио-предавания и дори рок концерт.

Унгарският съюз за граждански права за пръв път организира събития за Деня на правото да знам. За да популяризират правото на достъп до информация унгарската организация покани театрална трупа, която изнесе специално представление на един от централните площади в Будапеща. Прозрачност без граници – Република Хърватска, организира рок концерт в центъра на Загреб по повод Деня на правото да знам. Инициативата е част от кампанията „Имам право да знам!”, която е започнала в началото на септември и ще продължи до средата на октомври.

Кратък документален филм бе прожектиран на церемонията по връчване на награди, организирана от „Отворено общество” - Словакия. Целта бе да се демонстрира обществената полза от закона. Филмът ще бъде излъчен по 25 местни телевизии. За да отбележат Международния ден на правото да знам, в Бангладеш, коалиция от шест организации реализира поредица от радио-програми, които ще бъдат излъчвани по местни радио станции в продължение на цяла седмица. От студията на своите радиа, застъпниците за свобода на информацията в Бангладеш призовават за изготвянето и приемането на закон, който да гарантира правото на информация.

В много страни Денят на правото да знам бе отбелязан с организацията на обществени форуми и дискусии, с провеждането на семинари и кръгли маси. Макар и по-традиционни, тези инициативи дават възможност за критично изследване и търсене на решения на проблемите, които отделни обществени групи срещат в упражняването на правото си на информация или в прилагането на законите за достъп до информация.

Обществени дискусии по повод 28 септември бяха организирани в университети (Нова Скотия, Канада), в сътрудничество с комисари по достъпа до информация (Македония), по инициатива на правителството (Мали), като паралелни сесии в различни градове на страната (Грузия). Предизвикателствата, пред които застъпниците за свобода на информацията се изправят, бяха обсъдени на конференции в Аржентина, Сиера Леоне, Южна Африка.

Организираната от Мрежата за насърчаване на неправителствения сектор конференция в Черна гора пък имаше за цел да набере средства за закупуването на копирна машина за агенцията по приватизация. Тази институция използва липсата на техническо оборудване като основание да дава достъп до документи само под формата на преглед.

Подобна идея има и в България – да се съберат пари за закупуване на скенер за Народното събрание, чийто прес-център използва липсата на техника като основание да не предоставя достъп до проектозакони в електронна форма.

Денят на правото да знам даде повод за представянето и разпространението на книги, изследвания, доклади, наръчници, както и редица други публикации, свързани с правото на достъп до информация. В Албания Центърът за развитие и демократизация на институциите представи книгата „Правото на информация, съдебни дела от България”, която е превод на сборника съдебни дела, които Програма Достъп до Информация издаде през 2004 г. В Румъния бяха представени изследване за подбора на информация в телевизиите и за начина, по който това влияе на общественото мнение, както и доклад за ролята на обществените медии в информираността на гражданите.

Всички пресконференции, кръгли маси, обучения, работни срещи дадоха възможност на застъпниците за свобода на информация да разпространят наръчници, предназначени за различни групи, ползващи или прилагащи законите за свобода на информация.

По примера на Програма Достъп до Информация в България, някои организации, членове на Мрежата на застъпниците за свобода на информацията, организираха различни състезания и конкурси, които завършиха с церемонии по връчване на награди. Тези церемонии дават възможност на граждани и неправителствени организации да изтъкнат тези институции, които предоставят добре достъп до информация, както и да посочат тези, които нарушават правото на достъп до информация. Награди за принос в областта на достъпа до информация, както и за нарушения, бяха връчени в Словакия, Южна Африка, Чехия.

За втора поредна година Център “Access-info”, Молдова, в сътрудничество с други НПО, обществени институции, библиотеки, медии организира Седмица на свободата на информация. По време на тази седмица колегите от “Access-info” организират конференция, на която също връчват награди. Те, за разлика от ПДИ (България) и Отворено Общество (Словакия), връчват само положителни награди. В рамките на тази седмица се организират различни семинари, кръгли маси, обучения, открити уроци в училищата. За да изрази подкрепата си за каузата на застъпниците за свобода на информацията в Молдова, министър председателят Василе Тарлев изпрати поздравително писмо за Дните на правото да знам в Молдова.
 
Седмица ще продължат събитията по повод Деня на правото да знам, организирани от Медийния институт в Южна Африка. В 11 държави от континента – Ангола, Ботсуана, Мозамбик, Свазиленд, Южна Африка, Лесото, Намибия, Замбия, Зимбабве, Танзания и Малави – ще се представя модел на закон за свобода на информацията, ще се провеждат театрални представления, улични паради, реклами и прожекция на филми. Медиен институт в Южна Африка обяви наградите „Златен катинар” за най-секретното правителство в региона на Южна Африка, които бяха връчени на 28 септември 2008 г.

По повод Деня на правото да знам редица организации, застъпници за свободата на информация, организираха обучения за различни групи ползватели на законите за достъп до информация. Работни срещи и открити лекции за служители в администрацията, журналисти, неправителствени организации бяха проведени в Чехия, Албания, Грузия, 11-те страни от региона Южна Африка, Македония, Молдова. За пръв път бе организирана и Клиника за подаване на заявление в Румъния, където всеки можеше да получи първа помощ в писането и подаването на заявления по Закона за достъп до информация

Много застъпници за свободата на информация избраха Деня на правото да знам, за началото на кампании за приемането или поправката на закон, който да гарантира напълно правото на достъп до информация в съответните страни.

Седмица преди Деня на правото да знам, Коалиция за свобода на информацията в Нигерия, с водеща организация Програма за медийни права, започна подписка в подкрепа на петиция, с която иска Парламентът да приема Проектозакона за свобода на информацията до края на 2007 г. Петицията с половин милион подписа е внесена в Парламента на Нигерия на самия 28 септември. Призив за по-добър проект на закон за свобода на информацията, както и за своевременното му приемане бе отправен от Коалицията за право на информация в Гана. Центърът за мир и инициативи за развитие поиска от правителството в Пакистан да увеличи гаранциите на правото на достъп до информация като предприеме мерки за изменението на съществуващия Указ 2002, който регламентира това право.

По повод Деня на правото да знам Младежка инициатива за човешки права призова правителствата на Черна гора, Косово и Сърбия да уважават правото на гражданите на свободен достъп до обществена информация и настоя за наказания за тези, нарушаващи това право.

Програмата за Мексико на Архив Национална Сигурност отбеляза Деня на правото да знам със стартирането на Интернет сайт, посветен на прозрачността и достъпа до информация в Мексико. На страницата са публикувани информационни материали за проведени и течащи кампании, както и мултимедийна секция, съдържаща снимки, новини, видео клипове от форуми и делегации в Мексико (http://www.nsarchive.org/mexico/transparency.htm).

Докато граждански организации от целия свят организираха различни събития по повод Деня на правото да знам, Article 19 и Правна Инициатива на Отворено Общество отбелязаха 28 септември като подчертаха най-големите успехи, които глобалното движение за свобода на информацията реализира в рамките на една година – от 28 септември 2006 г. до сега. Коментарът на Правна Инициатива на Отворено Общество може да прочетете тук ( 106Kb PDF file)


НАЧАЛО | ПДИ | ЗДОИ | НОРМАТИВНА УРЕДБА | ПРАВНА ПОМОЩ | ОБУЧЕНИЯ | ПРЕДСТОЯЩО | ПУБЛИКАЦИИ | ВЪПРОСИ | ВРЪЗКИ | ТЪРСИ
Българска версия • Последно обновяване: 05.10.2007 • © 1999 Copyright by Interia & AIP