Информационен бюлетин
Брой 9(45), септември, 2007 г.

28 септември 2007 г.: Mеждународен ден на правото да знам
Встъпително слово на Гергана Жулева при откриване на церемонията на 28 септември 2007 г.

Уважаеми гости, колеги, съмишленици, дами и господа,

Позволете ми да открия петата церемония по връчване на награди на Програма Достъп до Информация, по случай Международния ден на правото да знам – 28 септември.

Преди 5 години, на Международна конференция за съдебни дела по достъпа до информация, се роди идеята за отбелязването на този ден. Оттогава досега отбелязването му се разширява географски и церемониите стават все по интересни.

Как празнуват?

Днешният ден ще бъде отпразнуван по различен начин в различни страни: в Хърватско - с рок концерт; в Южна Африка наши колеги от Застъпническия център за отворена демокрация, съвместно с Комисията за свобода на информацията, отбелязват Деня на правото да знам, връчвайки, както при нас, ключове и катинари в позитивни и негативни категории; в Албания представят книгата „Съдебни дела за достъпа до информация в България”, а в Молдова провеждат от началото на седмицата различни събития, посветени на достъпа до информация; в Унгария ще има театрално представление на открито, а в Словакия се провежда подобна на нашата церемония.

Защо застъпниците за достъп до информация организират тези събития?

Защото всички тези хора и организации по света са убедени, че правото на достъп до информация, лежи в основата на всички други човешки права – истина, призната от международната общност още през 1946 година, с една резолюция на Генералната асамблея на ООН: „Свободата на информация е основно човешко право и е в основата на всички свободи, утвърждавани от Организацията на обединените нации”.
Фактът, че подобни церемонии се провеждат от застъпниците за свободата на информация навсякъде по света, ни кара да мислим, че това право скоро ще бъде признато не само от нас, но и от международните междуправителствени организации и то не само с декларации, но и като право, което може да бъде защитавано в съда, т.е. с международни договори.

Кои са основанията за оптимизъм?

Първо,
Миналата година Интерамериканският съд за човешки права призна правото на достъп до информация за основно човешко право в свое решение по случай от Чили.

Второ,
В Съвета на Европа се подготвя Конвенция за достъпа до официални документи. Само преди два дни приключи подписката, организирана от Аксес Инфо Европа, с критични бележки по отношение на текста на конвенцията.

Този 28 септември ще бъде отбелязван поне в страните-членки на Съвета на Европа, под знака на кампанията за по-добра Конвенция за достъпа до официални документи.

Застъпниците за свобода на информацията от цял свят, около 180 организации и 190 отделни личности, искат тази първа в света Конвенция за достъпа до информация да бъде с по-високи минимални стандарти, така че тези стандарти да бъдат поне толкова добри, колкото са някои национални закони за достъпа до информация в страни-членки на Съвета на Европа.

Всички ние можем да се обърнем към националните ни представители в органите на Съвета на Европа:
Отчетете практиките в България, отчетете важността на по-широкия кръг задължени субекти, отчетете, на основата на нашата практика, колко е важно хората да могат да обжалват всяко едно решение по заявление за достъп до информация, а не само отказите. Покажете в обсъжданията, че националната практика има значение, когато се обсъждат новите международни регионални стандарти.

Другият важен факт от историята на достъпа до информация през 2007 година, който е по-скоро негативен, но има голямо значение за тази церемония, е опитът да бъде влошено законодателството за достъп до информация в България. Този опит беше отчасти неуспешен. Кампания по защита на сега действащия закон показа, че, когато хората се обединят, те постигат някакви общи цели. В защита на Българския закон за достъп до информация се включиха освен повече от хиляда застъпници за свобода на информация в страната и около 50 организации от цял свят.

Какво да си пожелаем?

Нека си пожелаем на следващата церемония за Деня на правото да знам, да говорим за подобрен закон за достъпа до информация и практиките по неговото прилагане, а не просто за запазването на един остарял закон от влошаване. Нека си пожелаем още повече номинации за позитивните награди, така че журито да има по-голям избор, и по-малко номинации за негативните.

Благодаря на всички, които изпратиха пожелания!

Успех!


НАЧАЛО | ПДИ | ЗДОИ | НОРМАТИВНА УРЕДБА | ПРАВНА ПОМОЩ | ОБУЧЕНИЯ | ПРЕДСТОЯЩО | ПУБЛИКАЦИИ | ВЪПРОСИ | ВРЪЗКИ | ТЪРСИ
Българска версия • Последно обновяване: 05.10.2007 • © 1999 Copyright by Interia & AIP