Информационен бюлетин
Брой 9(45), септември, 2007 г.

Петата церемония по връчване на награди за Деня на правото да знам

За пети пореден път, на церемония в Националния пресклуб на БТА, Програма Достъп до Информация връчи годишните награди за принос в областта на свободата на информация. По този начин ПДИ отбелязва 28 септември - Международният ден на правото да знам. На същата тази дата през 2002 година, в София, бе учредена Международната мрежа на застъпниците за свобода на информацията, на която Програма Достъп до Информация е съосновател и член. Оттогава 28 септември се чества като Международен ден на правото да знам от организации, застъпници за свободата на информация по цял свят. Близо 100 представители на неправителствени организации, служители от държавната администрация, журналисти, съдии, юристи, партньори, приятели, колеги присъстваха на церемонията по връчване на наградите на 28 септември, в Пресклуба на БТА, в София.

През 2007 г. журито, което определи наградите в отделните категории, бе в състав:
• Александър Кашъмов - ръководител на правния екип на Програма Достъп до Информация (ПДИ);
• Гергана Жулева - изпълнителен директор на ПДИ;
• Вилям Попов – председател на граждански клуб “Компетентност и морал”, носител на три грамоти и наградата "Златен ключ" за „Гражданин, най-активно използвал ЗДОИ“, за 2006 г.;
• Емилиана Живкова – програмен директор, Програма на ООН за развитие (ПРООН);
• Николай Мареков - компютърен специалист в ПДИ;
• Петко Георгиев - изпълнителен директор на фондация “ПроМедия”;
• Леончия Сеизова - Дирекция "Организационно развитие на административните структури"
в Министерство на държавната администрация и административната реформа
• Гинка Капитанова - Фондация за реформа в местното самоуправление
• Фани Давидова - юрист в ПДИ
• Христо Христов – журналист, в. „Дневник“, носител на „Специалната награда за цялостен принос в областта на достъпа до информация“ през 2005 г.

Награда ”Златен ключ” в категорията Гражданин, най-активно използвал правата си по Закона за достъп до обществена информация, бе присъдена на г-н Роско Симов за използването на закона при последователно търсене на информация от обществен интерес. Гражданинът спечели съдебно дело, с което осъди кмета на Община Шумен да предостави достъп до договор между общината и търговско дружество. Предвид упоритите откази на институциите да предоставят достъп до договори с частни фирми, съдебното решение в полза на гражданина е победа.

Почетни грамоти в категорията бяха връчени на г-н Георги Шумаков, който упорито търси информация с помощта на ЗДОИ и предприема инициативи за осигуряването на институциите с необходимите им материали за изпълнението на законовите им задължения. Г-н Шумаков закупи и изпрати на Отдел „Пресцентър и връзки с обществеността“ на Народното събрание топ хартия, а също - Наръчник за обучение на администрацията как да прилагат ЗДОИ. Негова е инициативата за закупуване на скенер за същата институция, за да няма основание да отказва електронен достъп до поискани документи. Гражданинът Милен Чавров също бе удостоен с грамота за използването на ЗДОИ при търсене на информация от Министерство на труда и социалната политика, Министерство на здравеопазването и други институции, които предоставят услуги на хора с увреждания.

Несъмнен фаворит в категорията Неправителствена организация, най-активно упражнявала правото си на достъп до информация бе Център на НПО в Разград. Организацията бе удостоена с наградата „Златен ключ” за дългогодишно, кампанийно и резултатно използване на процедурите по ЗДОИ и водене на съдебни дела за постигане на по-голяма прозрачност и публичност на дейността на местната власт и органите на местно самоуправление. Освен това, Център на НПО в Разград огласява получената по ЗДОИ информация в местни медии и използва ефективно информацията в свои доклади и публикации. Грамота в категорията бе връчена на Експертна група за прозрачна и ефективна културна политика за активно използване на ЗДОИ и водене на дела за достъп до информация, касаещи конкретни дейности на институции като Министерство на културата, Министерство на финансите, Националният филмов център и Министерски съвет.

„Златен ключ” в категорията Журналистическа кампания или материал, подготвен чрез упражняване на правото на достъп до информация бе връчена на журналистката Алексения Димитрова от в-к "24 часа". Тя бе наградена за дългогодишното използване на законите за достъп до информация в САЩ и България, при подготовка на редица журналистически материали във в. "24 часа" и книгата "Войната на шпионите". С цел да доведе докрай своите журналистически разследвания, Алексения Димитрова обжалва отказите от информация и с помощта на ПДИ води съдебни дела. Грамота в същата категория бе дадена на Росен Босев от в-к „Капитал” за задълбоченото му разследване, проведено по повод предложенията за изменения на ЗДОИ през март 2007 г. Росен Босев на практика използва закона, за да получи информация, която послужи за публикация в кампанията за защитата на самия закон.

За пръв път „Златен ключ” в категорията Институция, най-добре организирала предоставянето на информация за граждани, бе връчен на държавна комисия. Комисията за защита на конкуренцията бе наградена за редовното и навременно активно предоставяне на информация, свързана с работата си. Регионалната инспекция по околната среда и водите – Велико Търново получи грамота в същата категория.

Тази година като Най-добра Интернет страница на институция, от гледна точка на Закона за достъп до обществена информация, беше отличена тази на Община Сливен. Почетни грамоти в категорията бяха връчени на Сметната палата на Република България и на Община Тунджа.

”Златен катинар” за 2007 г. журито присъди на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения (ДАИТС). Агенцията заслужи негативния приз за това, че непрозрачно и заобикаляйки традиционната процедура за внасяне на проектозакони, се опита да влоши съществуващия Закон за достъп до обществена информация. Проектозаконът е подготвен по поръчка на ДАИТС, след което са използвани трима народни представители, които да внесат текста в Народното събрание. Така, без предварително консултиране и обсъждане, беше направен опит да се влоши съществуващия режим на достъп до информация през март 2007 г. С действията си ДАИТС наруши демократичните принципи на откритост и прозрачност и правото на участие на гражданите в обсъждането на нормативни актове и то по отношение на Закона за достъпа до обществена информация, уреждаш основно конституционно право на българските граждани.

Отново бе връчена и награда “Завързан ключ” за най-абсурдно решение или отговор по заявление за достъп до информация. „Смешната” награда бе присъдена на Генералния щаб на Българската армия за отговор, че информация за предназначението на танкове, вкопани край селата Голямо Шарково, Лесово и яз. Ружица (изоставени от Втората световна война), е класифицирана информация и „нейното огласяване в медиите е забранено”. Комичното в този отговор бе, че с просто око се вижда, че танковете отдавна нямат предназначение. Освен това, тяхното разположение лесно се определя посредством програмата на Google Earth.

Танковете край пътя
Танковете край пътя се виждат и с невъоръжено око

За пръв път журито присъди и „СРАМОТА” в тази категория. Тази оценка заслужи писмото, с което министърът на труда и социалната политика, г-жа Емилия Масларова, информира председателя на Сметната палата, че служител от Сметната палата подава заявления за достъп до информация в работно време и ангажира „напразно времето” на служители в Социалното министерство, Агенция за социално подпомагане, Държавната агенция за закрила на детето и др.

Въпреки отправените покани, и тази година никоя от наградените с отрицателни призове институции не дойде на церемонията. Все пак, представители на някои институции, номинирани за негативна награда, се обадиха в офиса на ПДИ, за да разберат какви са точно основанията за това. Отчитаме тази заинтересованост като желание да получат обратна връзка от гражданското общество, с цел подобряване практиката си по предоставяне на достъп до информация.

Отбелязването на Международния ден на правото да знам през 2007 г. се извършва в рамките на проект „Увеличаване прозрачността и отчетността на управлението чрез електронен достъп до информация”, финансиран от Доверителния фонд за демократично управление на Програмата на ООН за развитие (ПРООН). За втори път имаме и любезното съдействие на издателска къща „СИЕЛА“, „Загорка“ АД и „Дамяница“ АД.


НАЧАЛО | ПДИ | ЗДОИ | НОРМАТИВНА УРЕДБА | ПРАВНА ПОМОЩ | ОБУЧЕНИЯ | ПРЕДСТОЯЩО | ПУБЛИКАЦИИ | ВЪПРОСИ | ВРЪЗКИ | ТЪРСИ
Българска версия • Последно обновяване: 05.10.2007 • © 1999 Copyright by Interia & AIP