Информационен бюлетин
Брой 8(44), август, 2007 г.

Кои бяха удостоените със "Златен ключ" в Деня на правото да знам през 2006 г.

На базата на установени критерии, всяка година журито за Деня на правото да знам избира най-заслужилите застъпници за свободата на информация в България в седем различни категории - пет положителни и две отрицателни.

Награда ”Златен ключ” в категорията "Гражданин, най-активно използвал правата си по Закона за достъп до обществена информация" за 2006 г., бе присъдена на Вилям Попов. Гражданинът бе удостоен с наградата, след като три поредни години бе носител на грамота в същата категория. Изборът на журито се спря на Вилям Попов поради това, че той години наред активно упражнява правото си на информация, обръщайки се към различни институции и постигайки значими резултати. Попов е подавал заявления до президента, до министър председателя, до министри и кметове; водил е успешното сам съдебни дела за достъп до информация.

"За мен тази награда е една много престижна награда. Тя е свързана с гражданската активност, с човешкия морал, с нетърпимостта към произвола, некадърността, неморалността в управлението. Оказва се, че правото на достъп до информация е наистина едно от най-важните човешки права. Аз също се интересувам да знам какво става зад бетонните стени, зад здравите врати на властта. Искам да знам как взeмат решения, как изразходват нашите пари?", сподели г-н Попов след церемонията миналата година. За особените му заслуги като гражданин, активно използващ ЗДОИ, за постигане на прозрачност и отчетност на управлението и демократизация на българското общество, поканихме Вилям Попов в журито за Деня на правото да знам за 2007 г.

Почетни грамоти в категорията бяха връчени на Пламен Симеонов, който е използвал ЗДОИ при търсене на информация от Главна прокуратура, на Антон Герджиков - за използването на ЗДОИ при търсене на информация от Министерство на външните работи, и на Десислава Раянова за упоритото й търсене на информация, засягаща болните от множествена склероза в България.

Като най-добър журналистически материал, подготвен на базата на информация, получена по ЗДОИ, бе отличен репортажът на Генка Шикерова от bTV за незаконното строителство в Несебър.

"За Закона за достъп до информация разбрах по-подробно покрай Програма Достъп до Информация. Наистина, това е един хубав закон. Проблемът е в това законът да се прилага на практика. Бих го използвала отново, защото се оказа, че това е единственият начин да получим доказателства за нещата, които неофициално знаем, и съответно да подготвим материали, които са обосновани с факти и аргументи", подчерта журналистката значението на ЗДОИ за работата си.

С почетни грамоти бяха удостоени Катрин Бинбашиева от TV7 за репортажа "Незаконни строежи във вододайната зона на язовир Искър" и Алексения Димитрова от в-к "24 часа" за използване на законите за достъп до информация в САЩ и България при подготовка на редица материали във в. "24 часа" и книгата й "Войната на шпионите".

Третата положителна награда бе присъдена на екологично сдружение "За Земята". Неправителствената организация бе удостоена със "Златен ключ" за кампанийно и резултатно използване на процедурите по ЗДОИ и водене на съдебни дела за получаване на достъп до екологична информация, свързана с национални проекти като строежа на Летище София, автомагистрала “Люлин”, моста “Видин-Калафат”, туристически и ски център “Паничище Езерата - връх Кабул”.

“За Земята” използва ЗДОИ в изключителен широк спектър от случаи и въпроси, не само свързани с околната среда. Тази награда първо е изненадваща и второ е едно признание за това, което вършим през последните години и което "За Земята" ще продължи да върши", каза Ивайло Хлебаров от "За Земята" след церемонията.

Център на неправителствените организации в Разград получи почетна грамота за активното използване на ЗДОИ и водене на дела за достъп до информация с голямо обществено значение. С грамота в категорията бе удостоено и екологично сдружение "Зелени Балкани - Пловдив“, за резултатното използване на ЗДОИ при търсенето на екологична информация.


През 2006 г. като най-добра Интернет страница, от гледна точка на Закона за достъп до обществена информация, бе отличена страницата на Община Стралджа. Въпреки размера и ограничените си ресурси, общината си е поставила приоритетна цел да развива страницата си като средство за оповестяване на информация и получаване на обратна връзка от гражданите. "Стралджа наистина е малка община и понеже е разпръсната, решихме да дадем възможност на гражданите да изказват мнение чрез Интернет страницата, да комуникират по проблемите на общината, да дават виждания за развитие и препоръки за работата на общинската администрация", сподели кмета на Стралджа, г-н Митко Андонов.

Община Сливен и Басейнова дирекция - Благоевград, бяха отличени с почетни грамоти в категорията за развитието на своите Интернет страници.


В категорията за институция, осъществила най-голям прогрес в организацията на предоставяне на информация за граждани през 2006 г., журито определи Агенцията за държавен вътрешен финансов контрол (АДВФК). АДВФК бе наградена със "Златния ключ" за успешната промяна в практиките по предоставяне на достъп до информация и постигане на максимална прозрачност в работата. Министър Николай Василев връчи приза на правоприемника на АДВФК - Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) - с пожелание за развитие на положителните практики по предоставяне на информация. "АДФИ, макар и с намален състав, работи със същите хора, които са работили в АДВФК, и те имат вече опита, познават процедурите и правилата, по които ние придвижваме тези заявления. Няма начин да се прекъсне връзката," обеща Дора Бурова от АДФИ.

За изпълнение на задълженията си по ЗДОИ с почетни грамоти бяха удостоени Басейнова дирекция - ИБР Пловдив; Областния управител на Велико Търново и Община Тунджа.


НАЧАЛО | ПДИ | ЗДОИ | НОРМАТИВНА УРЕДБА | ПРАВНА ПОМОЩ | ОБУЧЕНИЯ | ПРЕДСТОЯЩО | ПУБЛИКАЦИИ | ВЪПРОСИ | ВРЪЗКИ | ТЪРСИ
Българска версия • Последно обновяване: 05.09.2007 • © 1999 Copyright by Interia & AIP