Информационен бюлетин
Брой 4, м. април 2004

"Вътрешните хора" защитени и в Малайзия
Вестник “The Age”, Австралия 17.04.2004 г.

Касационният съд на Малайзия осъди опита на правителството да използва Закона за опазване на служебната тайна - с него кабинетът се опита да вкара в затвора опозиционния лидер Нуур Езрам, повдигнал съмнения за корупция в работата на един от най-влиятелните министри.

Апелативните съдии критикуваха остро отношението на правителството към случая и определиха предприетите мерки към г-н Езрам като "нетърпими, деспотични и потискащи".

Върховният съд отхвърли обвинението и двугодишната присъда на Нуур Езрам, председател на младежката организация на опозиционната партия "Кеадилан" и политически секретар на отстранения заместник-министър председател Ануар Ибрахим. Езрам беше обвинен за разкриване на два доклада, уличаващи в корупция министъра на търговията г-жа Азиз Рафидах.

Употребата на Закона за опазване на служебната тайна срещу Нуур Езрам, който по същото време е бил вкаран в затвора без съдебен процес за нарушение на известния Закон за международните тайни, се смята за опит от страна на правителството да затвори устата на един от най-популярните и ефективно работещи опозиционни лидери.
Г-жа Рафидах - един от най-близките поддръжници на бившия премиер - е била обект на разследване от страна на Анти-корупционната агенция поради подозрения, че е "отклонила" милиони държавни акции към компания на зетя си преди около 10 години. Според изказване на министър от тогавашния кабинет пред парламента, доказателствата не са били събрани по надлежния ред и това е довело до спиране на разследването.

Решението се очертава като сериозно предизвикателство за настоящия министър-председател, който през март т.г. спечели важна победа на парламентарните избори с обещания за прозрачно и открито управление.

В мотивите към решението си съдия Сегара подчертава, че правителството не е успяло да защити тезата си, че докладите на Антикорупционната агенция, публикувани от Езрам, представляват служебна тайна.

Съдия Сегара оспори валидността на правната норма на Закона за служебна тайна, която позволява на служителите да класифицират документи неконтролируемо.

"Намирам, че чл.16(A) е безсмислен, нетърпим, драконовски и потиснически. Освен това е непоследователен и противоречив... в регламентирането на понятието служебна тайна".

След решението Езрам предизвика премиера Абдулах да спази предизборните си обещания да се пребори с корупцията, като възобнови разследването. Абдулах подкрепя разследването на бивш министър на земеделието и директора на държавна стоманена компания. Според прокуратурата в ход са и разследвания на още 18 служители, заемащи висши държавни длъжности.

Превод от английски: Николай Мареков

Коментар на HUMAN RIGHTS WATCH, най-голямата американска организация, работеща в областта на човешките права:

"Законът за служебна тайна на Малайзия е прекалено широко формулиран и освен това предвижда максимално наказание от доживотен затвор, както и голям брой по-леки наказания за действия, свързани с неправилното събиране, съхраняване и публикуване на служебна информация. Всеки държавен служител може да класифицира материали като служебна тайна - действие, което не подлежи на съдебен контрол. Законът позволява задържане без право на освобождаване под гаранция и в значителна степен прехвърля тежестта на доказване върху обвиняемия."

 


НАЧАЛО | ПДИ | ЗДОИ | НОРМАТИВНА УРЕДБА | ПРАВНА ПОМОЩ | ОБУЧЕНИЯ | ПРЕДСТОЯЩО | ПУБЛИКАЦИИ | ВЪПРОСИ | ВРЪЗКИ | ТЪРСИ
Българска версия • Последно обновяване: 02.05.2004 • © 1999 Copyright by Interia & AIP