Информационен бюлетин
Брой 3(39), март, 2007 г.

От съдебната зала: Съдебни дела януари-март 2007 г.
Александър Кашъмов, ПДИ

През първото тримесечие на 2007 г. в съдебните зали се разгледаха доста съдебни дела по Закона за достъп до обществена информация. По 20 дела екипът на Програма Достъп до Информация е оказал правна помощ. Отново журналистите са активни в отстояването на правото на достъп до документи, пазени щателно от държавни или общински институции. От началото на годината досега се разгледаха дела на в. ”Труд”, на журналистите Алексения Димитрова от в. ”24 часа”, Богдана Лазарова от “Дарик радио”, Генка Шикерова от БТВ, Диян Христов от в. ”Сега”, Нейка Кръстева от в. ”168 часа”, Росен Босев от в. ”Капитал”, Христо Христов от в. ”Дневник”. Битките са разнообразни - от достъпността на документите за реституция на “царските имоти”, през поредните откази да се даде информация за или достъп до договори между държавата или общината и частни фирми, дори актове за държавна собственост. От Разузнаването още продължават да не предоставят достъп до документите на Първо главно управление относно убития в Лондон български журналист Георги Марков. Същата история се случва и с документите, свързани с атентата срещу папа Йоан Павел Втори и случая Сергей Антонов. Книгата “Убийте “Скитник”, основана на документи по случая Георги Марков, бе публикувана през 2005 година. България стана член на Европейския съюз, но не се намира все още воля за прозрачност по отношение на документите на тайните служби от 70-те.

Активни в отстояване на правата си в съда са и неправителствените организации. Центърът на неправителствените организации - гр. Разград, обжалва негативно решение на окръжния съд по достъп до информация относно пътните и командировъчни разходи на заместник-кмета на общината. С решение от февруари 2007 г. Върховният административен съд препотвърди практиката си, според която тази информация не може да е тайна, и отмени акта на предходната инстанция. С решение от месец февруари магистратите отмениха и отказ на Агенцията за ядрено регулиране по жалба на Петър Пенчев от “Екогласност”. Приложенията към доклада за инцидента от 1 март 2006 г. в АЕЦ “Козлодуй” няма данни да са търговска, служебна или държавна тайна на централата, според тричленен състав на ВАС. Според съдиите, не е ясно защо е счетено в случая, че се засягат права или законни интереси на третото лице - АЕЦ.

Върховният административен съд взе решение и по делото на в. ”Дневен труд” срещу отказ на министъра на земеделието и горите да предостави достъп до решенията за реституция на гори в Рила на царското семейство, както и до съответните документи, доказващи собствеността. Решението на министъра за отказ бе обявено за нищожно, поради липса на законова компетентност да отговори на заявлението, при положение че не съхранява въпросните документи. По друга жалба, поради неуважено журналистическо искане за информация, Софийският градски съд обяви за нищожен отказа на Националната разузнавателна служба да предостави достъп до документите, свързани с атентата срещу папа Йоан Павел II, тъй като директорът й Кирчо Киров е подписан със запетая от свой заместник.

Междувременно, в началото на март отвори врати Административният съд - гр. София, който, заедно с останалите новоучредени съдилища, ще разглежда дела срещу откази на достъп до информация като първа инстанция. Такава жалба на неправителствената организация “Център за независим живот” бе заведена и делото е насрочено още за този месец. Бързото правосъдие, особено по случаи за достъп до информация, е жизнено важно за ефективното упражняване на това конституционно право. Навременността на контрола за законност ще охлади ентусиазма на някои служители в администрацията да отказват информация, с надеждата, че времето ще подпомогне недобросъвестността и културата на секретност.


НАЧАЛО | ПДИ | ЗДОИ | НОРМАТИВНА УРЕДБА | ПРАВНА ПОМОЩ | ОБУЧЕНИЯ | ПРЕДСТОЯЩО | ПУБЛИКАЦИИ | ВЪПРОСИ | ВРЪЗКИ | ТЪРСИ
Българска версия • Последно обновяване: 04.04.2007 • © 1999 Copyright by Interia & AIP