Информационен бюлетин
Брой 3(39), март, 2007 г.

Фокус: Разградските общинари най-после обявиха заплатите си
Скандалната сага завърши с “хепи енд”

Стела Ковачева, координатор на ПДИ в Разград

Когато през декември миналата година Върховният административен съд осъди Центъра на неправителствените организации в Разград да изплати 3000 лв. съдебни разноски на общинските съветници в града и така препотвърди правото им на "мълчалив отказ" по въпроса колко пари получават, в ПДИ бяхме шокирани. Разбира се, че реагирахме с гневна декларация, разпратена светкавично до медиите в страната. Дали разградските общинари и най вече

17-те съветници от БСП

съставляващи абсолютното мнозинство в местния парламент са я прочели, няма как да знаем, макар че тя бе публикувана и в местния вестник "Екип 7". Тези, до които тя бе адресирана, запазиха мълчание, както и в случаите, когато към тях бе отправен и въпросът на неправителствената организация, позовала се на ЗДОИ.

Казусът със скритите съветнически възнаграждения в Разград обаче, видимо се стори интересен на общинари от другите краища на страната. С помощта на координаторите на ПДИ отношение по темата взеха местни парлементаристи от Лом, Монтана и Сливен.

Екип7

Полемиката, разгоряла се в бр. 2 (38) на бюлетина на ПДИ, продължи да набира сили, но дискусията остана малко встрани от хората в Разград, от чиито данъци все пак се изплащат "на тъмно" коментираните съветническите заплати. Затова, със съдействието на вестник "Екип7", ПДИ публикува специално за разградските читатели мненията и гледните точки по скандално разрешилия се казус. На другия ден вестникът

бе разграбен за отрицателно време

Интересът към публикацията бе толкова голям, че за да се сдобием с екземпляр за архива на ПДИ, трябваше да молим колегите да ни подарят от собствените си запаси, предназначени за същата цел.


Екип7
Разградският вестник ‘Екип7” публикува близо 10 материала по случая в рамките на една седмица

Докато избирателите се информираха за делата на своите избраници, дискусията набра скорост и най-накрая участници в нея станаха лица и имена от местния политически пейзаж. Най-първи и с охота реагираха трима съветници от опозицията, които по принцип са били против възнагражденията изобщо. Общинският съветник от СДС Иво Димитров, предложил през есента на 2003-та година местните парлементаристи да работят срещу СИМВОЛИЧНАТА ЗАПЛАТА ОТ 1 ЛЕВ, възкликна "ТОЗИ СРАМ НЕ Е МОЙ". Колегата му Пейчо Георгиев припомни: "КОГАТО ПРЕДЛОЖИХМЕ ДА РАБОТИМ БЕЗ ПАРИ, НИ СЕ ПРИСМЯХА", а избраникът на БЗНС Богдан Стоянов просто занесе в редакцията копия от дарителските свидетелства, чрез които е давал съветническата си заплата за благотворителни цели.

Kогато публикациите по темата взеха лавинообразни размери, мнозинството в

местния парламент реши да проговори

В дълго и пространно обяснение съветниците на БСП разказаха как никога не са крили размера на възнагражденията си, как в тях няма нищо тайно, упрекнаха опозицията в популизъм, заподозряха журналистите и колегите си от страната в неинформираност, а противниците си от Центъра на неправителствените организации в Разград окачествиха като манипулатори. Въпреки пороя от квалификации обаче, те обявиха сумите, изплатени им като възнаграждения. Направиха го на страниците на вестника, след като близо две години отказваха да го сторят в залите на съда.

 

Сагата завърши с хепи енд. ПДИ още веднъж доказа, че усилията на гражданското общество дават своите плодове. Въпреки съдебната репресия срещу неправителствената организация, независимо от законовата норма, подложените на морален натиск народни избраници, отстъпиха. Дори в край като Разград, където промените и новостите бавно набират скорост, станахме свидетели на промяна. Вярно, тя е резултат на външна принуда, в нея отсъства катарзисът, но е факт. В крайна сметка всичко е добре, щом свършва добре. А дали и доколко участниците в тази срамна история са станали по-отзивчиви, тепърва ще разберем, когато им зададем следващи въпроси по ЗДОИ.


НАЧАЛО | ПДИ | ЗДОИ | НОРМАТИВНА УРЕДБА | ПРАВНА ПОМОЩ | ОБУЧЕНИЯ | ПРЕДСТОЯЩО | ПУБЛИКАЦИИ | ВЪПРОСИ | ВРЪЗКИ | ТЪРСИ
Българска версия • Последно обновяване: 04.04.2007 • © 1999 Copyright by Interia & AIP