Информационен бюлетин
Брой 2(38), февруари, 2007 г.

Фокус: Какви пари вземат в Разград, та ги крият?!
Тези общински съветници, които си крият заплатите, още ли са съветници, възмущават се политици в Сливен

Веселина Седларска, координатор на ПДИ в Сливен

Първата власт не си пада по коментарите на Третия сектор и Четвъртата сила. В превод: политиците не харесват да бъдат коментирани от неправителствени организации и журналисти. Местните политици също. Затова предложихме факт, свързан с местни политици от Разград, за коментар на местни политици от Сливен. Фактът е следният: с решение на Върховния административен съд от 12.12.2006 г. “Центърът на неправителствените организации - Разград” бе осъден да плати на общински съветници в Разград 3000 лв. по дело за достъп до информация. На 5 февруари 2007 г. НПО-то е получило призовка за доброволно изплащане на сумата от 3000 лв. Тя е присъдена в полза на общински съветници, успели да опазят ревниво тайната на получаваните от тях възнаграждения от общинския бюджет. В превод: общинските съветници от Разград не само са успели да опазат в тайна възнагражденията си, но и да спечелят от това. Ето как бе коментирано това от колегите им в Сливен.

Доц. Иван Андреев, председател на общинския съвет в Сливен: “Това, че данъкоплатците трябва да знаят къде отиват парите им, е вече обрасла теза. Източник на възнагражденията на общинските съветници са местните приходи, тоест точно данъците на местните хора. Това беше за нас аргумент да обявим възнагражденията на пресконференция, без това да ни бе поискано. Принципът в Сливен е: общинският съветник получава една минимална заплата плюс по 35 лв. за участие в заседания на комисии, като таванът на заседанията за месец е 9. В крайна сметка - максималното месечно възнаграждение не може да надхвърля 3 минимални заплати.”

Георги Иванов, БСП: “Да крия ли? Че защо да крия, тези пари да не са ми от наркотрафик, че да ги крия. Заработвам ги почтено. Готов съм всеки месец да покажа фиша и да дам отчет какво съм работил. Прозрачен съм отвсякъде.”

Минко Стефанов, БСДП: “Естествено, че възнагражденията трябва да са публично достояние. Тъй като те се получават въз основа на взето решение на публичен орган.”

Иван Киров, “Коалиция за справедливост и единство”: “Аз съм готов винаги и пред всеки да кажа какво е възнаграждението ми, по една много обикновена причина - това възнаграждение не покрива целия труд, който влагам като общински съветник. Част от труда ми, времето ми, познанията ми са дарение - това е общественият ми принос. За останалата част получавам възнаграждение по правилата, които сме приели и те са известни.”

Николай Къчев, СДС: “Че колко вземат в Разград, та го крият? Аз съм човек по професия доста далеч от закона и даже не знам как е по закон, но като човек се чувствам задължен тези, които са ме избрали, да знаят какво получавам.”

Мария Басанова, “Общобългарско национално движение “Отечество”: “Избирателите трябва да знаят всичко. Както знаят за какво гласуваме и кой как е гласувал, така трябва и да знаят какво получаваме за това.”

Красимир Недев, “Заедно за Сливен”: “Ама тия съветници, дето са си скрили заплатите, още ли са съветници? Хубав знак са дали на избирателя за следващите избори. Като са имали смелостта да си гласуват високи възнаграждения, трябва да имат и смелостта да си признаят. Всъщност не разбирам какъв е проблемът. Според мен всички бюджетни средства трябва да са на показ, включително и и заплатите на служителите от общината.”


НАЧАЛО | ПДИ | ЗДОИ | НОРМАТИВНА УРЕДБА | ПРАВНА ПОМОЩ | ОБУЧЕНИЯ | ПРЕДСТОЯЩО | ПУБЛИКАЦИИ | ВЪПРОСИ | ВРЪЗКИ | ТЪРСИ
Българска версия • Последно обновяване: 05.03.2007 • © 1999 Copyright by Interia & AIP