Информационен бюлетин
Брой 1(37), януари, 2007 г.

Достъпниците по света: Новият генерален секретар на ООН разкрива имотното си състояние
Бан Ки-мун даде на международната общност неочакван пример за отчетност

Диана Банчева, ПДИ

Бан Ки-мун, новият генерален секретар на ООН, направи някои непривични хода в началото на мандата си. На вечеря в Ню Йорк с Асоциацията на кореспондентите на ООН той забавлява гостите като изпя популярната песен за Дядо Коледа в собствен аранжимент: "Бан Ки-мун идва при вас". Още първия месец на управлението си той даде на международната общност и неочакван пример за отчетност.

От встъпването си в длъжност на 1 януари 2007 г. бившият южнокорейски външен министър Бан Ки-мун подсказа, че ще бъде различен генерален секретар от своя предшественик. Бан направи изказвания относно смъртното наказание (по повод екзекуцията на Саддам Хюсеин) и разрешаването на конфликта в Близкия Изток, които създадоха напрежение, но и предизвикаха дебат в международната общност. Новият генерален секретар ясно демонстрира решимостта да бъде "главен административен служител", както е записано в Хартата на ООН, а не главен морализатор. Бан поиска и оставката на около 60 висши служители в Секретариата на ООН, за да разклати мита, че тези позиции са пожизнени и да покаже, че идва нова ера в управлението на международната институция.

Решението на Бан да оповести финансовата си декларация ще остане в историята на ООН като

добра първа стъпка

към възстановяване на доверието в институцията, както се изразява Джон Болтън в “Уашингтън поуст”.1 Бившият постоянен представител на САЩ в ООН отбелязва, че като дългогодишен държавен служител в Южна Корея Бан "вероятно ще представи кратък и скучен финансов отчет". "Отчетността започва с прозрачността, подчертава Болтън, а генералният секретар на ООН заема позиция, която му позволява да определя политиките на организацията с личния си пример". Болтън призовава и Кофи Анан да оповести "финансите си от ООН ерата".

Финансовата декларация на Бан в момента се проверява от Службата по етика на ООН и “Прайсуотърхаус Купърс”, с които ООН има договор за изпълнение на Програмата за предоставяне на финансова информация. "След проверката генералният секретар ще публикува декларацията си", уточни говорителят на Бан, Мишел Монтас на 5 януари 2007 г.2 В изявлението се казва още, че Бан ще декларира всичко, без други служители в ООН да бъдат принуждавани да сторят същото.


Бан Ки-мун, фото Интернет

Около 2000 служители на организацията са задължени да подават такива декларации по силата на приетото през 1999 г. решение за предоставяне на финансова информация, допълнено през май 2006 г. Монтас припомни, че Общото събрание е решило декларациите да останат конфиденциални и могат да бъдат използвани само ако генералният секретар ги изиска в интерес на организацията. Предшественикът на Бан - Кофи Анан, подаде такава декларация, но отказа да я направи публично достояние.

Вестта за намерението на Бан се появи в деня, когато ООН съобщи, че победителят в конкурса за изпълнение на програмата за предоставяне на финансова информация е “Прайсуотърхаус Купърс”. Освен проверка на подадените декларации, прочутата одиторска компания ще определя потенциалните конфликти на интереси и ще работи с персонала на ООН за тяхното разрешаване.

Бан Ки-мун ще е първият генерален секретар на ООН, оповестил имотното си състояние, коментира в сайта на организацията Freedominfo.org Тоби Макинтош, който отразява проблемите с достъпа до информация и прозрачността в международните финансови институции. Той отбелязва още, че

актът на Бан е изключителен

пример за поведение на лидер. Въпреки че повечето международни организации са създали мерки за защита срещу конфликт на интереси, много малко от тях изискват разкриване на лична финансова информация от своите служители.
Една от институциите, която публикува такава информация, е Европейската инвестиционна банка, чиято уеб страница съдържа информация за собствеността на някои членове на борда на директорите. Председателят на Европейската инвестиционна банка Филипе Мейщат например, притежава 225 акции на BEFIMMO на стойност 16 402 евро и къща във Вюзрат, Белгия. Пет от осемте заместник-председатели на Борда на директорите са публикували подобна информация.

Според проучване на Freedominfo.org публичността на информация, свързана със собствеността на служители от международните финансови организации, е необичайна. Предоставянето на лична финансова информация не се изисква и не се прави от висшестоящите служители нито на Световната банка, нито на Международния валутен фонд, нито на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Въпреки това, повечето международни финансови институции вече изискват някаква

форма на вътрешен отчет

подобна на тази в ООН. ЕБВР например прие нова информационна политика през май 2006 г. Подготовката включи вътрешни и външни консултации както с други международни финансови институции, така и срещи с представители на неправителствени организации. Коалицията “Глобалната инициатива за прозрачност”, част от която е и Програма Достъп до Информация, участва активно в дискусията по подготовката на информационната политика. И въпреки че от банката не взеха под внимание всички препоръки на Инициативата (за тясно формулиране на изключенията и въвеждане на кратки срокове за отговаряне по заявления за достъп до информация), бяха постигнати определени успехи за повече прозрачност на финансовата институция. Така например броят на задължените да предоставят финансова информация служители се увеличи от около десетина на 196, а членовете на Борда на директорите, които преди това само гарантираха, че не нарушават стандартите за конфликт на интереси, сега подават декларации, включително за съпрузите и децата си. Те обаче все още са поверителна информация.

1. John R. Bolton, "Don't Ban Your Instincts, Ban Ki-moon", January 14, 2007: http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2007/01/12/AR2007011202061.html
2. http://www.un.org/apps/news/story.asp?NewsID=21168&Cr=financial&Cr1=disclosure


НАЧАЛО | ПДИ | ЗДОИ | НОРМАТИВНА УРЕДБА | ПРАВНА ПОМОЩ | ОБУЧЕНИЯ | ПРЕДСТОЯЩО | ПУБЛИКАЦИИ | ВЪПРОСИ | ВРЪЗКИ | ТЪРСИ
Българска версия • Последно обновяване: 01.02.2007 • © 1999 Copyright by Interia & AIP