Информационен бюлетин
Брой 1(37), януари, 2007 г.

Новини

Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) не е свършила никаква работа за периода 01.01.2003 г. - 31.12.2005 г. се констатира в одит на Сметната Палата. За сметка на това, са похарчени 2.7 млн. лв. Резултатите от одита бяха оповестени на 30 януари 2007 г. Одитният доклад показва, че за три години КЗЛД се е занимавала главно със закупуването на леки коли и търсене на помещения за нуждите на своята дейност. Основните задачи, за които всъщност е създадена КЗЛД - защита личните данни на гражданите, налагане на санкции на нарушителите и създаване на публичен регистър на администраторите на лични данни - са останали на заден план. От създаването си през 2002 г. до сега комисията реално е извършила 17 проверки по жалби на граждани, не е наложена нито една санкция за нарушения, публичният регистър на администраторите на данни не съществува, се твърди в доклада.
Още при приемането на закона през 2002 г, Програма Достъп до Информация изрази критиките си и препоръките си относно слабостите в ЗЗЛД и проблемите, които могат да възникнат от тях. Експерти от ПДИ участваха в работната група по измененията на ЗЗЛД и през 2005 г., като отново подчертаха основните недостатъци на закона: статута на членовете на КЗЛД, тежкия режим на регистрация на администраторите на данни, неясният регламент за личните данни намиращи се в публични регистри. Слабата защитата на личните данни у нас, бе критикувана и в мониторинговите доклади на Европейската комисия при подготовката за присъединяването към ЕС.

Сагата "Краун Ейджънтс" приключи
с решение на петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) от 23 януари 2007 г., оставил в сила решението на тричленния състав от 13 февруари 2006 г. То отменяше отказа на министъра на финансите да предостави договора между министерството и британската консултантска фирма "Краун Ейджънтс". Ексминистър Милен Велчев два пъти отказа документа, поискан от Кирил Терзийски от ПДИ, тъй като договорът бил класифициран като държавна тайна. В решението си от февруари м.г. ВАС заяви, че договорът с британската фирма за реформа в митниците в своята съвкупност не представлява класифицирана информация и върна преписката на министерството за ново произнасяне. От министерството обжалваха решението. Петчленният състав подкрепи мотивите на долната инстанция, като посочи още, че административният орган не е мотивирал решението си за отказ, а срокът на класификация, който за съответния гриф за сигурност е 5 г., е изтекъл.

След два отказа и две жалби Министерство на отбраната предостави информация
на 10 януари 2007 г. за функциите на полузаровени танкове край селата Голямо Шарково и Лесово и язовир Ружица. Отговорът гласи, че танковете са все още част от снаряжението на Българската армия. Достъп под формата на справка бе даден на Антони Георгиев, издател на сп. HIGHFLIGHTS Magazine, след подадената с помощта на ПДИ жалба срещу мълчаливия отказ на министър Близнаков. През ноември 2006 г. началникът на Генералния щаб (ГЩ) на Българската Армия отказа достъп до същата информация на Димана Трънкова, главен редактор на същото списание. Отказът на началника на ГЩ гласеше, че информацията е класифицирана и огласяването й е забранено. Тогава, отново с помощта на ПДИ, бе подадена жалба срещу отказа на началника на ГЩ. Според разкази на очевидци, танковете са изоставени на това място още от Втората световна война.

Д-р Гергана Жулева представи опита на ПДИ в Цакхадзор, Армения
на обучения от 17 до 21 януари 2007 г. организирани от Център за свобода на информацията на Армения и подкрепени от Американската Агенция за международно развитие. В първото обучение участваха представители на НПО, национални и местни медии. На него се обсъждаха международните стандарти в областта на свободата на информация и добрите комуникационни политики на институциите развиващи се на основата на закона за свобода на информацията. Във второто обучение участваха служители по информацията от органи на местното самоуправление на всички районни градове и Община Ереван. Отново фокуса на обсъжданията бяха добрите комуникационни политики. Освен опита на България бяха представени добри практики на организация на достъпа до информация в Главна прокуратура на Армения, Министерството на социалните грижи, Агенцията за защита на конкуренцията.

Eксперти от ПДИ проведоха обучителен курс
на тема “Право на достъп до информация и защита на информацията” в Благоевград. Специализираният курс на 13, 14 и 15 януари 2007 г. бе организиран от Югозападен университет “Неофит Рилски” и в него участваха студенти от специалност “Управление на администрацията”.

Ден на защита на личните данни отбелязаха за първи път
на 28 януари 2007 г. в България. На този ден през 1981 г. Съветът на Европа приема Конвенция 108 на Съвета на Европа за защита на лицата при автоматизираната обработка на лични данни. Събитието бе организирано от Комисията за защита на личните данни и се състоя в резиденция "Бояна". Повече информация на http://www.cpdp.bg/dataprotectionday.html.

ЕК даде 5 страни на Съда на европейските общности
на 22 декември 2006 г. Европейската Комисия изправи пред Съда на европейските общности Австрия, Белгия, Португалия, Испания и Люксембург, защото петте страни не са я уведомили до 1 юли 2005 г. за мерките по прилагането на Директивата относно използването на информация от обществения сектор. Обществените организации създават, събират и съхраняват голям обем информация, свързана с обществения сектор - финансови данни, прогноза за туристите, информация за транспорта. Използването на тази информация има голям икономически потенциал, защото дава материал за нови услуги с добавена стойност и продукти на стойност 10-48 млрд евро само в ЕС. Целта на Директивата е да улесни създаването на общи информационни продукти и услуги за ЕС на базата на информацията за обществения сектор и така да ограничи опорочаването на конкуренцията в информационния пазар на ЕС. Повече информация на http://europa.eu.int/information_society/policy/psi

Предаването на досиетата в Румъния завърши
в края на 2006 г. Румънската разузнавателна служба, Външното разузнаване и Министерство на отбраната са предали всички документи, с които са разполагали след разформироването на тайните комунистически служби в Румъния, информира “Асошиейтед Прес”. Според Румънската разузнавателна служба от април 2006 г. до момента са прехвърлени 2 милиона досиета в Националния Съвет за изследване на архивите на Секуритате. Процесът е част от усилията на Румъния да скъса с комунистическото си минало преди присъединяването към ЕС. В отговор на твърденията, че тайните служби са унищожили голяма част от документите и може би липсват досиета на ключови фигури, президентът Траян Бъсеску не изключи тази вероятност. 75 000 досиета, свързани с контрашпионаж и тероризъм, продължават да бъдат тайна и остават в архива на Румънската разузнавателна служба, защото се смята, че все още се отнасят до националната сигурност.

Задължиха Би Би Си да публикува протоколи
след жалба на в. “Гардиън”. На 9 януари 2007 г. Трибуналът по свобода на информацията задължи Би Би Си да публикува протоколите, показващи защо Грег Дайк е отстранен от поста генерален директор през 2004 г. Решението е по жалба на “Гардиън” и г-жа Хедър Брук, застъпник за отворено управление. Би Би Си е отказала да предостави протоколите от заседание на Управителния съвет на медията от януари 2004 г. - часове след като лорд Хътън критикува корпорацията за качеството на публикациите, свързани с оръжията за масово унищожение в Ирак. След заседанието Грег Дайк напуска, а Би Би Си изпраща извинение до Даунинг Стрийт.
Близо 2 години Би Би Си отказва да разкрие протоколите с мотива, че такава информация би възпрепятствала членовете на УС да изразяват свободно мнението си на такива заседания. Съдът обаче уважи аргумента на в. “Гардиън”, че съществува голям обществен интерес от узнаване на причините за уволнението на Дайк и изпращането на извинение до правителството. Това е първата съдебна победа за “Гардиън” от влизането в сила на Закона за свобода на информацията във Великобритания.

Съдът оправда журналисти в Бурунди
обвинени в заплаха за националната сигурност. Решението на съда в Бурунди бе приветствано от Комитета за защита на журналистите и организацията “Репортери без граници”. Съдиите оправдаха редактор и журналист в радио “Обществена Африка”, както и директора на радио “Исанганиро”. Обвиненията бяха отправени, заради съобщение в тези медии от август 2006 г., гласящо, че армията на Бурунди подготвяла нападение срещу Двореца на президента. Съобщението подкрепя твърденията, че били извършени няколко опита за покушение срещу правителството. Водят се дела срещу видни опозиционни лидери, включително и бившият президент, за участие в заговора. Повече информация на http://www.ifex.org/en/content/view/full/79914/

Интерамериканският съд по правата на човека публикува
на сайта си превод на английски език на епохалното решение от 11 октомври 2006 г. по делото Рейес срещу Чили. С това решение международен съд за пръв път призна правото на достъп до информация за основно човешко право. В брой 34 (октомври 2006 г.) на Информационния бюлетин на ПДИ публикувахме откъси от решението, както и коментар на активисти и застъпници за достъпа до информация в световен мащаб. Текстът на решението по делото на английски език може да намерите на http://www.corteidh.or.cr/docs/casos/articulos/seriec_151_ing.doc.

Комисарят по информация в Шотландия приветства Върховния съд
оставил в сила две негови решения по случаи на отказ на информация. Делото е по жалба на изпълнителната власт срещу решенията на комисаря. С тях комисарят определя за незаконосъобразен отказа на информация само защото тя попадала в определена защитена категория. "Трябва да се вземе предвид съдържанието във всеки отделен случай и степента на вреда, която разкриването може да донесе", заяви на 27 януари комисар Кевин Дъниън. "Смисълът на тези случаи бе да се покаже, че обществото има достъп до информация, която му позволява да разбере защо определено решение е било взето. Доволен съм, че в мотивите си съдът ме подкрепи."

Новините подбра Ралица Кацарска


НАЧАЛО | ПДИ | ЗДОИ | НОРМАТИВНА УРЕДБА | ПРАВНА ПОМОЩ | ОБУЧЕНИЯ | ПРЕДСТОЯЩО | ПУБЛИКАЦИИ | ВЪПРОСИ | ВРЪЗКИ | ТЪРСИ
Българска версия • Последно обновяване: 01.02.2007 • © 1999 Copyright by Interia & AIP