Информационен бюлетин
Брой 10(34), м. октомври, 2006

Десет години координаторска мрежа на Програма Достъп до Информация

Когато се говори за успехите, популярността, влиянието и резултатите от дейността на Програма Достъп до Информация, трябва да се каже, че това е резултат и от всеотдайната работа на координаторите в областните градове. Мрежата започва да работи през 1997 г и в момента наброява 28 човека.

Ето какво споделиха някои от координаторите по повод рождения ден на ПДИ.

Христо Христов, кореспондент на вестник “Пари” и координатор за Стара Загора

“Координаторската мрежа на фондация Програма Достъп до Информация е нещо уникално за българските условия, където за съжаление все още наблюдаваме повече случаи на самодостатъчна дейност от страна на отделни индивиди, отколкото колективен труд за благото на мнозинството. Тази мрежа показва, че когато си подадат ръце приятели и съмишленици - положителният резултат е безалтернативен!”

Йордан Георгиев, координатор за Силистра

“Благодарение на работата си като областен координатор на ПДИ за Силистренска област, достатъчно отдалечена от центъра, за да идват там със закъснение новите тенденции на информационния 21-ви век, в продължение на 5 години имах повод и възможност да търся съмишленици, за да направим заедно пробойни в стените на различните администрации.”


Богдана Галева, координатор за Хасково

“Честита 10 годишнина на Програма Достъп до Информация! През тези години ПДИ даде на българите надежда! Надежда, че има кой да застане до нас при отстояване на правото ни на информация!”

Божидара Димова, координатор за Шумен

“Като част от системата ПДИ, съзнавам колко отговорно е всички да се научат да се позовават и да използват реално правата, дадени от Закона за достъп до обществена информация. Координаторите имат скромната задача да провеждат политиката на ПДИ по места и смятам, че мрежата пълноценно работи през 10-те години от създаването си.”


Кръстина Маринова, координатор за Варна

“Чувствам се горда да работя в координаторската мрежа на ПДИ, която за юбилейната си годишнина е с обществен авторитет без аналог сред неправителствените организации в страната.”

Ива Антонова, координатор за Враца

“Възможността да съм част от ПДИ в годините на преход и утвърждаване на демократичните принципи ме подпомогна в процеса на осмисляне на правото и свободата на информация като фундаментални ценности. И не на последно място, съвместната работа с ефективния и свеж екип на ПДИ е доказателство, че е възможно полезното да съвпада с приятното. Честит празник!"


Любомир Йорданов, координатор за Монтана

“Когато преди 10 години ПДИ започна дейността си в цялата страна, понятието “достъп до информация” в някои институции и по-малки населени места звучеше като обида или опит за посегателство върху лична собственост. Не може да се каже, че днес всичко е наред и информацията са получава бързо и лесно от граждани и журналисти. Но определено вече има въведени правила, диалог и опити за взаимно разбиране. А това не е никак малко, още повече, че работата продължава...”


Веселка Венкова, координатор за Пловдив

“За правото на обществото да е информирано трябва да се воюва непрекъснато с всички власти и с институциите, които законодателството задължава “да предоставят дължимата информация. Спорна работа!” “

 

Стела Ковачева, координатор за Разград

“Преди десет години, когато за първи път от името на ПДИ заговорихме за задълженията на институциите да информират за своята работа обществото, думите ни звучаха като реплики от жанровете на фантастиката. В момента срещу държавната и местната власт в Разград са заведени 30 дела за откази по ЗДОИ. И никой бюрократ, независимо от поста му, не се счита застрахован, че няма да бъде призован от Темида, заради нежеланието си да информира обществото. Не че са станали много словоохотливи, но когато отказват, вече внимават, правят го рафинирано и съобразено с буквата на закона.”


Радка Балева, дългогодишен координатор за Бургас

“Няма как да се работи върху създаването на ЗДОИ без журналистите. Когато за първи път се срещнах с колегите от мрежата, бях силно респектирана от имената на разследващи журналисти като Еми Барух, Николай Нинов, Бистра Варнева, Веселка Венкова, Христо Христов, Стела Бочева, по-късно и Веселина Седларска, и други.

Респектираха ме и младите тогава юристи с изключителната си професионална подготовка.”

 

 


НАЧАЛО | ПДИ | ЗДОИ | НОРМАТИВНА УРЕДБА | ПРАВНА ПОМОЩ | ОБУЧЕНИЯ | ПРЕДСТОЯЩО | ПУБЛИКАЦИИ | ВЪПРОСИ | ВРЪЗКИ | ТЪРСИ
Българска версия • Последно обновяване: 07.11.2006 • © 1999 Copyright by Interia & AIP