Информационен бюлетин
Брой 9(33), м. септември, 2006

Проблемът е в това законът да се прилага на практика
интервю с Генка Шикерова, носител на наградата “Златен ключ” за най-добър журналистически материал


С носителката на наградата "Златен ключ" в категорията “Журналистически материал, свързан с правото на достъп до информация за 2006 г.”, Генка Шикерова, bTV, разговаря Диана Банчева. Материалът на Генка Шикерова бе отличен за високото професионално качество и обществената значимост на разследването за злоупотреби със служебно положение при разпределението на общински имоти в град Несебър. Доказателствата за тези злоупотреби Генка Шикерова търси с помощта на Закона за достъп до обществена информация.

Госпожо Шикерова, какви са основните трудности, които журналистите срещат при търсенето на информация?

Най-голямата трудност, която ние журналистите срещаме в работата си, е разбирането за секретност от страна на държавни и общински служители, което аз не мога да си обясня. Конкретно в моя случай става въпрос за това, че искаме достъп до съдържанието на заповедите на кмета на Община Несебър, които по закон не са тайна. Той обаче отказа да ни ги предостави, защото съдържат лични данни и защото тяхното съдържание ще разкрие големи злоупотреби в Община Несебър.

В какви случаи Законът за достъп до обществена информация е силно оръжие в ръцете на журналистите?

Аз за Закона за достъп до информация разбрах по-подробно покрай Програма Достъп до Информация. Наистина, това е един хубав закон. Проблемът е в това законът да се прилага на практика.

ЗДОИ определя срок от 14 дни за получаване на информация след подаване на заявление. Това не затруднява ли работата на един журналист?

Да. Затруднява я, защото ние трябва да сме по-оперативни. Освен всичко друго, това, с което аз се сблъсках, е получаване на отговор в последния ден от срока, при това доста завоалирано. В такива случаи се изискват още дни за внасянето на нови искания, за чакането на поредните 14 дни. Процедурата е доста разтеглена във времето. Особено, когато се отнася за неща, които са строго регламентирани, дали информацията е класифицирана или не.

От това, което казахте, разбирам, че вероятно за пръв път използвате ЗДОИ, за да подготвите свои материали. Бихте ли го използвали отново?

Да, защото се оказа, че това е единственият начин да получим доказателства за нещата, които неофициално знаем, и съответно да подготвим материали, които са обосновани с факти и аргументи.

Каква роля според вас могат да играят журналистите при популяризиране на закона пред обществеността?

Голяма. Ние на практика използваме този закон, както всички други граждани. Голяма част от хората разбират и от нас, че имат права, които могат да използват, за да разберат това, което им се полага да знаят.

Предполагам, че не знаете, но след месец Програма Достъп до Информация навършва 10 години. Какво е Вашето пожелание към нас?

Възможно в най-скоро време негативните награди да изчезнат.


НАЧАЛО | ПДИ | ЗДОИ | НОРМАТИВНА УРЕДБА | ПРАВНА ПОМОЩ | ОБУЧЕНИЯ | ПРЕДСТОЯЩО | ПУБЛИКАЦИИ | ВЪПРОСИ | ВРЪЗКИ | ТЪРСИ
Българска версия • Последно обновяване: 05.10.2006 • © 1999 Copyright by Interia & AIP