Информационен бюлетин
Брой 9(33), м. септември, 2006

28 септември - Международен ден на правото да знам

На 28 септември, за четвърти пореден път, Програма Достъп до Информация връчи годишни награди за принос в областта на свободата на информация по повод Международния ден на правото да знам. На същата тази дата - 28 септември - през 2002 година, в София бе учредена Международната мрежа на застъпниците за свобода на информацията, на която Програма Достъп до Информация е съосновател и член. Оттогава 28 септември се чества като Международен ден на правото да знам от организации, застъпници за свободата на информация по цял свят.
Близо 150 представители на неправителствени организации, служители от държавната администрация, журналисти, съдии, юристи, партньори, приятели, колеги присъстваха на церемонията по връчване на наградите на 28 септември в Пресклуба на БТА.


Повече за церемонията по връчването на годишните награди за свобода на информацията четете на: www.r2kd.com

"Убедени сме, че държавната администрация трябва да съществува, за да работи в полза на гражданите и българския бизнес, а не заради самата себе си," бяха думите, с които министър Николай Василев, специален гост на церемонията, се обърна към присъстващите активисти за прозрачност и свободен достъп до информация. Министърът на държавната администрация и администра-тивната реформа изтъкна, че за администрацията 2006 е преломна година в процеса на осъзнаване за необходимостта от откритост и публичност на всяко нейно действие и решение.

Сред специалните гости на церемонията тази година бяха постоянният координатор на ООН в България - г-н Нийл Буне, и г-жа Кармен Гонсалвес, съветник в Посолството на Кралство Холандия.

"Правото да знаем е жизненоважно за всяка демократична система, то е елемент от развитието на човека и изискванията за развиваща се икономика", каза г-н Буне. Постоянният координатор на ООН за България подчерта, че в резултат на търсенията на представители на гражданското общество и медиите се е повишило съзнанието за нуждата от свободен достъп до информация. В отговор правителствените институции са станали по-отворени и открити.

"България, на която предстои да стане член на Европейския съюз, е изправена пред още една отговорност - да помага на други държави в развитието на достъпа до информация - нещо, по което ПДИ работи от 2000 година насам", припомни г-н Буне и пожела успех в начинанието.

Г-жа Кармен Гонсалвес, съветник в Посолството на Кралство Холандия, пък подчерта, че "Прозрачността и достъпът до информация са огледалото, което обществото държи и в което администрацията се оглежда, за да види къде са недостатъците й и да подобри работата си". Г-жа Гонсалвес отбеляза, че именно затова наградите, които Програма Достъп до Информация връчва в Деня на правото да знам, са особено важни. Организации и институции трябва да бъдат поощрявани за постиженията им в областта на достъпа до информация. С поздравление и пожелание за успех завърши и приветствието на Кармен Гонсалвес.

Журито на наградите през 2006 г. бе в състав:
• Александър Кашъмов - ръководител на правния екип на Програма Достъп до Информация (ПДИ),
• Гергана Жулева - изпълнителен директор на ПДИ,
• Димитър Сотиров - изпълнителен директор на Българска медийна коалиция (БМК),
• Мая Няголова - директор "Публични комуникации", Програма за развитие на ООН (ПРООН),
• Николай Мареков - компютърен специалист в ПДИ,
• Петко Георгиев - изпълнителен директор на “ПроМедия”,
• Радостина Захариева - директор на Дирекция "Организационно развитие на административните структури" в Министерство на държавната администрация и административната реформа,
• Росица Райчева - Фондация за реформа в местното самоуправление,
• Фани Давидова - юрист в ПДИ.

Журито присъди награди в седем категории.

Награда ”Златен ключ” в категорията "Гражданин, най-активно използвал правата си по Закона за достъп до обществена информация", бе присъдена на Вилям Попов. Гражданинът бе удостоен с наградата, след като три поредни години бе носител на грамота в същата категория. Изборът на журито се спря на Вилям Попов поради това, че той години наред активно упражнява правото си на информация, обръщайки се към различни институции и постигайки значими резултати. Попов е подавал заявления до президента, до министър председателя, до министри и кметове; водил е успешното сам съдебни дела за достъп до информация. Почетни грамоти в категорията бяха връчени на Пламен Симеонов, който е използвал ЗДОИ при търсене на информация от Главна прокуратура, на Антон Герджиков - за използването на ЗДОИ при търсене на информация от Министерство на външните работи, и на Десислава Раянова за упоритото й търсене на информация, засягаща болните от множествена склероза в България.

Като най-добър журналистически материал, основан на упражняване на правото на достъп до информация и процедурите на ЗДОИ за разкриване на факти, бе отличен репортажът на Генка Шикерова от bTV за незаконното строителство в Несебър. С почетни грамоти бяха удостоени Катрин Бинбашиева от TV7 за репортажа "Незаконни строежи във вододайната зона на язовир Искър" и Алексения Димитрова от в-к "24 часа" за използване на законите за достъп до информация в САЩ и България при подготовка на редица материали във в. "24 часа" и книгата й "Войната на шпионите".

Третата положителна награда бе присъдена на екологично сдружение "За Земята". Неправителствената организация бе удостоена със "Златен ключ" за кампанийно и резултатно използване на процедурите по ЗДОИ и водене на съдебни дела за получаване на достъп до екологична информация, свързана с национални проекти като строежа на Летище София, автомагистрала “Люлин”, моста “Видин-Калафат”, туристически и ски център “Паничище Езерата - връх Кабул”. Център на неправителствените организации в Разград получи почетна грамота за активното използване на ЗДОИ и водене на дела за достъп до информация с голямо обществено значение. С грамота в категорията бе удостоено и екологично сдружение "Зелени Балкани" - Пловдив, за резултатното използване на ЗДОИ при търсенето на екологична информация.

По традиция, след наградите в категориите на търсещите информация последва оценката на задължените да предоставят такава. Журито определи Агенцията за държавен вътрешен финансов контрол (АДВФК) за институция, осъществила най-голям прогрес в организацията на предоставяне на информация за граждани. АДВФК бе наградена със "Златния ключ" за успешната промяна в практиките по предоставяне на достъп до информация и постигане на максимална прозрачност в работата. Министър Николай Василев връчи приза на правоприемника на АДВФК - Агенцията за държавна финансова инспекция - с пожелание за развитие на положителните практики по предоставяне на информация. За изпълнение на задълженията си по ЗДОИ с почетни грамоти бяха удостоени Басейнова дирекция - ИБР Пловдив; Областния управител на Велико Търново и Община Тунджа.

Като най-добра Интернет страница, от гледна точка на Закона за достъп до обществена информация, тази година бе отличена страницата на Община Стралджа. Въпреки размера и ограничените си ресурси, общината си е поставила приоритетна цел да развива страницата си като средство за оповестяване на информация и получаване на обратна връзка от гражданите. Община Сливен и Басейнова дирекция - Благоевград, бяха отличени с почетни грамоти в категорията за развитието на своите Интернет страници.

И четвъртата церемония по връчване на награди за Деня на правото да знам не мина без негативни призове. "Златен катинар" бе присъден на Министерство на земеделието и горите за замените на земи по Черноморието, вследствие на което държавна земя е преминала в частни ръце на безценица; за отказ на документи, свързани с реституцията на гори в Рила, принадлежали на царското семейство; за отказ на скици, придружени със съответните партиди на имоти, за които има съмнения, че са неправомерно предписани на мини "Бобов дол". Катинарът бе даден и за безучастието на регионалните дирекции на Министерство на земеделието и горите при незаконните строежи в Несебър. От миналата година журито връчва и "Срамоти" в негативната категория за институция, която не изпълнява задълженията си по ЗДОИ и нарушава правата на гражданите. Тази година за заслужили "Срамоти" бяха определени Национална здравноосигурителна каса (НЗОК) и кметът на Несебър. НЗОК заслужи порицанието си с това, че е най-осъжданата институция по дела за достъп до обществена информация; че не изпълнява съдебните решения по дела за достъп до обществена информация; че веднъж вече е носител на негативната награда "Златен катинар", но не само че не подобрява практиката си, а напротив - влошава я. В резултат на неоповестяването на решения на Управителния съвет на НЗОК, пациенти по различни програми за безплатно лечение търпят големи материални, а наред с това и морални, щети. Кметът на Несебър бе порицан за непредоставянето на официални документи, показващи злоупотреби с разпореждането с общински имоти в града.

“Завързаният ключ” за най-абсурдно и смешно решение по заявление за достъп до информация отиде при Министерството на правосъдието за неизградена вътрешна организация за предоставяне на информация относно финансирането на неправителствени организации със средства от държавния бюджет.

Отбелязването на Международния ден на правото да знам през 2006 година стана възможно, благодарение на финансовата подкрепа на Американското правителство, Програмата на ООН за развитие (ПРООН) и Програма МАТРА на Министерство на външните работи на Кралство Холандия. За пръв път организацията на Деня на правото да знам бе подкрепена и от бизнеса. Издателска къща “СИЕЛА” осигури допълнителни награди за победителите - книги и абонамент за информационните продукти на “СИЕЛА”. За доброто настроение на гостите, след церемонията по връчването на наградите, се погрижиха "Загорка“ АД и "Дамяница“ АД.


НАЧАЛО | ПДИ | ЗДОИ | НОРМАТИВНА УРЕДБА | ПРАВНА ПОМОЩ | ОБУЧЕНИЯ | ПРЕДСТОЯЩО | ПУБЛИКАЦИИ | ВЪПРОСИ | ВРЪЗКИ | ТЪРСИ
Българска версия • Последно обновяване: 05.10.2006 • © 1999 Copyright by Interia & AIP