Информационен бюлетин
Брой 8(32), м. август, 2006

28 септември: Най-добър журналистически материал, свързан с правото на достъп до информация

Законът за достъп до обществена информация намира практическо приложение в работата на журналистите. Обикновено те се нуждаят от актуална информация, свързана с дейността на изпълнителната власт, поради което по-рядко използват процедурите на ЗДОИ за получаване на информация от обществен интерес. Ето защо един от критериите за избор на победител в категорията Най-добър журналистически материал, свързан с правото на достъп до информация, е да бъде използван Законът за достъп до обществена информация за разкриване или за потвърждаване на факти. За да бъде отличена с награда "Златен ключ", медийната публикация трябва да е с акцент върху обществено значима тема. От значение още са и професионалното качество, както и ефектът от публикацията.

През 2003 г. бяха връчени две журналистически награди “"Златен ключ" - за медия и за публикация. В категирията “Медия, най-активно използвала ЗДОИ за подготока на своите предавания и публикациите” наградата бе присъдена на в-к "168 часа" за разследвания на темата за депутатските пътувания.

За постигнатия голям обществен ефект с публикации, при които за узнаване на факти и събития е използвана процедурата по ЗДОИ, в-к “Тунджа” - гр. Ямбол”, получи почетна грамота в горната категория. Материали като “С лъжа промишленикът Моньо турил ръка на 1/3 от Тунджалъка”, “Царедворец се отказва от кръчма след вестникарска публикация”, “Източват незаконно общински кариери”, “Магистрат крие присъда на чорбаджийски наследник” разкриват проблеми от дневния ред на обществото и предизвикват към по-голяма прозрачност в работата на институциите.


Един от наградените журналисти за 2005 г. - Васил Чобанов - с приза “Златен ключ”

Почетна грамота бе връчена на в-к "24 часа" за използване на процедурите на ЗДОИ за публикации, разкриващи как българските управленци използват парите на данъкоплатеца.

Журналистите от в-к “Труд” бяха наградени с грамота през 2003 г. за свои материали, предизвикали широк обществен отзвук. Публикациите за командировките на народни представители и новините около работата на Правителствената информационна служба бяха подготвени с помощта на Закона за достъп до обществена информация.

За цялостно отразяваше на проблемите, свързани с прилагането на ЗДОИ в-к “Сега” бе също удостоен с почетна грамота през 2003 г. Радио Шумен получи пък грамота за направените повече от 15 материала и коментари в своите предавания, посветени на свободата на информацията.

В категорията Най-добър журналистически материал, подготвен с информация, получена по силата на ЗДОИ през 2003 г., бе отличена статията "13 000 000 лева от здравната каса са изхарчени незаконно" на Зина Соколова от в-к "168 часа".

С почетни грамоти бяха удостоени: Алексения Димитрова от в-к "24 часа" за поредицата "ЦРУ срещу Държавна сигурност" , публикувана между април и юли 2002 г., Христо Христов, журналист от в. “Дневник”, за поредицата от публикации във вестниците "Демокрация" и "Дневник", за двете му книги и филма "Досиетата Скитник", както и в-к "Сега" за статията "Сега" си купи 30 мин. разговор с чиновничка".

През 2004 година ”Златен ключ” бе връчен само в една категория: Най-добър журналистически материал, подготвен с информация, получена по ЗДОИ.

Наградата бе присъдена на Христо Христов и Павлина Желева от в-к “Дневник” за статията “Министерският съвет дава, ДКСИ не дава”.

С почетни грамоти бяха удостоени електронното издание "Всеки ден" (www.vsekiden.com) за публикациите относно гражданството на Симеон Сакскобургготски; Петър Костов от в-к “Сега” за статията “Служебната тайна - дебелият юрган, под който се крие властта”; Майя Христова и Борислава Априлова от в-к “168 часа” за разследването “Двама министри за чужда сметка в Атина”; Росица Стефанова от регионалния в-к ”Успех” - гр. Силистра, за статията “Защо общината засекрети договорните си отношения с фирма “ТАИ” и Веселина Седларска за статията “Секретно, по-секретно, Милен Велчев”, публикувана във в-к “Дневник”.

През 2005 г. наградата 'Златен ключ" бе връчена на Васил Чобанов (радио “Нова Европа”), Богдана Лазарова (“Дарик радио”), Елена Енчева (в-к “Сега”), Петя Владимирова (в-к “Дневник”) за инициативата им да заведат дело за достъп до информация до протоколите от заседанията на Висшия съдебен съвет. Делото беше спечелено от журналистите и доведе до публичност на самите заседания. Наградата бе връчена за поредицата медийни публикации, отразили успешния съдебен процес.

С почетни грамоти бяха удостоени Красимир Добрев от в-к “Сега” за статията “Не жалете чиновника - търсете информация” и Таня Петрова, също от в-к “Сега”, за двете журналистически разследвания, направени въз основа на документи, получени по Закона за достъп до информация: “Близки до властта фирми ремонтираха училищата” и “Бизнесът с приема в елитните гимназии”.

През 2005 година журито отреди и специална награда за цялостен принос в областта на достъпа до информация. Повод даде журналистът Христо Христов от в-к “Дневник”. Той бе удостоен със “Златен ключ” за разследването му по случая Георги Марков, извършено на основата на документи, част от които журналистът получи чрез ЗДОИ и използва при написването книгата “Убийте “Скитник”, пожънала огромен национален и международен успех.


Хр. Христов със “Златен ключ” за цялостен принос

Г-н Христов, опитът, който имате в търсенето на информация направи ли Ви оптимист или песимизмът надделява, когато подавате заявление по ЗДОИ?

Мисля, че е възможно да бъде осъществен реален достъп до информация. Според мен има значително подобрение относно получаването на “съвременна”, ако така мога да се изразя, информация. През тази година правих проучване на тема “Малките ВЕЦ”, в което се обърнах със заявление по ЗДОИ към Министерството на околната среда и водите. Там работата е организирана по системата “предоставяне на информация на едно гише”. Бях изключително приятно изненадан, че цялата информация, която поисках, ми беше дадена в пълен обем и срок и то не само на хартия, но и на електронен носител. Тук бих припомнил, че това министерство бе първото, осъдено по ЗДОИ. Това показва, че една институция, когато се ръководи от хора, които са решени да спазват закона, може да предоставя реален достъп до обществена информация. Предполагам, че и в други държавни институции, в които има проблеми с достъпа до информация, и се стигне до неприятния момент, в който те да бъдат показани в обществен план като иституции, които не изпълняват закона, след това ще коригират работата си и да започнат да го спазват. В този аспект не мога да не бъда оптимист и смятам, че тепърва държавните институции и работещите там ще се научат, че не те са тези, които трябва да казват каква информация дават, а са само служители, които трябва да спазват закона и да предоставят достъп.


НАЧАЛО | ПДИ | ЗДОИ | НОРМАТИВНА УРЕДБА | ПРАВНА ПОМОЩ | ОБУЧЕНИЯ | ПРЕДСТОЯЩО | ПУБЛИКАЦИИ | ВЪПРОСИ | ВРЪЗКИ | ТЪРСИ
Българска версия • Последно обновяване: 05.09.2006 • © 1999 Copyright by Interia & AIP