Информационен бюлетин
Брой 8(32), м. август, 2006

28 септември - Международен ден на правото да знам

Наближава 28 септември - дата, на която неправителствени организации и застъпници за свободата на информация от целия свят празнуват Деня на правото да знам. Началото на отбелязването на това събитие бе сложено през 2002 г., когато между 26 и 28 септември в София се проведе международна работна среща на тема: "Прилагане на законодателството за достъп до информация. Съдебни практики". В нея взеха участие представители на неправителствени организации, работещи в областта на достъпа до информация от 15 страни - Албания, Армения, Босна и Херцеговина, България, Грузия, Индия, Латвия, Македония, Мексико, Молдова, Румъния, Словакия, САЩ, Унгария и Южна Африка, а също така и представители на международни организации, работещи в тази област. На послед-ния ден от срещата - 28 септември, по инициатива на Програма Достъп до Информация, бе учредена Международна мрежа на застъпниците за своюбода на информацията (Freedom of Information Advocates Network). Членовете на новоучредената мрежа приеха меморандум за целите и начина на нейната работа, която се състои в обмяна на информация и опит между организации и групи, активни в областта на свободата на информация от целия свят. За утвърждаването и популяризирането на стандартите в областта на свободата на информация, членовете на мрежата решиха да отбелязват 28 септември като Международен ден на правото да знам.

В този брой на информационния ни бюлетин ще ви представим накратко досегашните носители на наградите по случай Деня на правото да знам. Mожете да намерите повече информация за предстоящата церемония, както и да предложите своите номинации до 12 септември на Интернет адрес: http://www.r2kd.com

За първи път Програма Достъп до Информация отбеляза Международния ден на правото да знам в София, на 28 септември 2003 г., с пресконференция и церемония по връчване на награди за принос в областта на свободата на информация. Трите церемонии, на които досега са връчвани награди, са съпроводени от кампания за набиране на номинации в седем категории за награди. Всяка година ПДИ призовава държавни служители, журналисти, неправителствени организации и граждани да изпращат номинации в различните категории. Наградите са както положителни, така и отрицателни. На 28 септември ПДИ провежда церемония, чиято цел е да се поощрят усилията на граждани, журналисти и неправителствени организации в търсенето на обществена информация. ПДИ наблюдава дейността и на институции - как изпълняват задълженията си по Закона за достъп до обществена информация и какво правят, за да улеснят процеса на информиране на обществеността. За да бъде обективна оценката, награди с негативна тежест получават институции, които не изпълняват задълженията си по ЗДОИ и нарушават правото на гражданите на достъп до информация.

Кампанията, която всяка година съпровожда подготовката за церемонията на Деня на правото да знам, подпомага изграждането на на прозрачна и отчетна демокрация. Наградите са стимул както за гражданите, така и за управляващите. Победителите в отделните категории се избират от жури, което се състои от представители на неправителствени организации, обществени институции и медийни асоциации. Информация за номинациите и за самата церемония се оповестява в национални и местни медии, както и на Интернет страницата на ПДИ. Медийният интерес към церемонията по връчване на наградите на 28 септември нараства. Церемонията по връчване на награди по повод Деня на правото да знам се превърна в обществено събитие, на което присъстват все повече и повече хора, които имат отношение и се интересуват от въпросите на достъпа до информация.

През трите предходни години отбелязването на Деня на правото да знам беше възможно, благодарение на финансовото съдействие на различни институции. През 2003 г. реализирането на идеята стана в рамките на проект, финансиран от Програма МАТРА/KAP на Посолството на Кралство Холандия. През 2004 г. 28 септември бе отбелязан с финансовата помощ на организацията на Инициатива за отворено управление на Американската агенция за международно развитие. През 2005 г. ПДИ бе удостоена с награда “Темпълтън” за цялостно институционално развитие от международната фондация за икономически изследвания "Атлас". Средствата от наградата бяха използвани за организацията на Деня на правото да знам. Отбелязването на Международния ден на правото да знам през 2006 г. става възможно, благодарение на финансовата подкрепа на Американското правителство и Програмата на ООН за развитие (ПРООН).


НАЧАЛО | ПДИ | ЗДОИ | НОРМАТИВНА УРЕДБА | ПРАВНА ПОМОЩ | ОБУЧЕНИЯ | ПРЕДСТОЯЩО | ПУБЛИКАЦИИ | ВЪПРОСИ | ВРЪЗКИ | ТЪРСИ
Българска версия • Последно обновяване: 05.09.2006 • © 1999 Copyright by Interia & AIP