Информационен бюлетин
Брой 7(31), м. юли, 2006

Новини
подбрани от Диана Банчева, ПДИ

Край на произвола с третото лице?
На 20 юли Върховният административен съд отмени отказа на кмета на Разград да предостави информация на Център на неправителствените организации в Разград. НПО-то поиска от кмета на Разград да предостави договора за концесия относно сметоизвозването на общината. Градоначалникът отказа на основание несъгласието на фирмата концесионер “Шеле” да бъде предоставен договора. В мотивите си ВАС изтъкна, че въпреки изразеното несъгласие на третото лице, данните за всички предоставени концесии се вписват, както в Националния концесионен регистър, така и в общинските концесионни регистри. Информацията в тези регистри е публична и кметът незаконосъобразно е отказал достъп до нея. ВАС върна заявлението за ново преразглеждане.

СГС отмени отказ на Бойко Борисов
Софийски градски съд отмени мълчалив отказ на Бойко Борисов. Столичният кмет отминал с мълчание заявлението на г-жа Цветана Гочева, председател на Българската асоциация за погребална култура. Тя поискала информация за отправеното от частно търговско дружество предложение до Столична община за продажба на имот в близост до Централните гробища. В мотивите си магистратите изтъкнаха, че информацията е обществена и задължиха кмета да я предостави.

Ще има ли прозрачност в сделките за замени на земи?
С решение от 19 юли Върховният административен съд отхвърли жалбата на неправителствената организация “Зелени Балкани” срещу отказ на министъра на земеделието и горите да предостави достъп до информация. Екологичната организация е поискала достъп до заповеди на министъра за замени на гори по Черноморието, както и оценка на тяхната стойност. В мотивите си съдът изтъква, че част от исканата информация представлява търговска тайна и засяга интересите на третите лица - страни по договорите за замяна. Друга част нямала самостоятелно значение. Искането за информация бе провокирано от сигнали, че частни фирми и лица получават на безценица изключително скъпи терени край морето. Според “Зелени Балкани”, подкрепени от юристите на Програма Достъп до Информация, съмненията за облагодетелстване на частни лица за сметка на общото благо изискват пълна прозрачност на извършените сделки. Решението подлежи на обжалване в 14-дневен срок.

Петканов нарушил ЗДОИ от скромност
"Няма данни за разходвани средства по повод дарения от министъра на вътрешните работи Георги Петканов за посочения от Вас период". Това отговориха от дирекция "Финансово-ресурсно осигуряване" в МВР на заявлението на гражданско сдружение “Компетентност и морал”. През юни Върховният административен съд отмени мълчаливия отказ и задължи органа да даде отговор на заявлението на неправителствената организация, с което се искаше от екс-министъра на вътрешните работи Петканов да посочи с какви средства е купил телевизор, дарен от него за Коледа на Дом за сираци. Излиза, че бившият министър е направил дарението от джоба си и от скромност е нарушил Закона за достъп до обществена информация, коментираха от Програма Достъп до Информация, с чиято подкрепа се водеше делото.

Тайна е колко е изнесеното ядрено гориво
От Министерството на икономиката и енергетиката заявиха, че количествата отработено ядрено гориво, изнесено от АЕЦ "Козлодуй" за Русия и други страни за периода 1989-2006 г., били търговска тайна. Тази позиция беше изразена като отговор на заявление за достъп до информация, подадено от "Информационен и учебен център по екология". Екологичната организация подаде жалба срещу отказа със съдействието на Програма Достъп до Информация.

НРС предостави информация
Директорът на Националната разузнавателна служба, ген. Кирчо Киров, предостави на Алексения Димитрова от в-к "24 часа" списък на разсекретените от службата документи. 124-те материала, които ще бъдат изпратени в държавния архив, са от периода до 1950 г. Единственият материал от по-късно време е свързан с ЩАЗИ и атентата срещу папа Йоан Павел II. Отговорът на службата по Закона за достъп до обществена информация е положителна стъпка, но липсва основание да не бъдат открити за обществото и документи от следващите десетилетия, заяви по този повод ръководителят на правния екип на Програма Достъп до Информация - Александър Кашъмов.

Проектозакон за прозрачност
Група народни представители от управляващата коалиция внесе проект за изменение в Закона за публичност на имуществото на висшите държавни служители. Проектът предвижда публичен достъп на имотните декларации в Интернет и проверка на тяхната истинност. Предлаганите изменения са отговор на острите критики, които ремонтираният в началото на годината закон получи от медии и граждански организации, както и от Европейската комисия. Новите предложения са крачка напред, но не виждаме в тях да е решен най-сериозният проблем, а именно непубличността на имотните декларации от периода до 2005 г., коментираха от Програма Достъп до Информация.

Кръгла маса за стандартите в комуникацията
На 8 юли, в София, клуб "Журналисти срещу корупцията" и Съюзът на журналистите в България - “Подкрепа“ организираха международна кръгла маса "Европейски стандарти в комуникацията "медии и институции". Специален гост на кръглата маса беше г-жа Ренате Шрьодер, директор на Европейската федерация на журналистите и координатор за Европа на Международната федерация на журналистите. На кръглата маса бяха обсъждани комуникационните стратегии и практики на българските институции, както и достъпа до информация. Участваха прес-аташета на няколко български институции, много журналисти и неправителствени организации. Кръглата маса прие Декларация за подобряване на комуникационните политики на институциите. Гергана Жулева, изпълнителен директор на ПДИ, участва в кръглата маса.

Ватикана отваря папките с тайните архиви
Това съобщи “Интернешънъл Хералд Трайбюн” на 3 юли. Документите, свързани с понтификата на Папа Пий ХI, до които изследователи ще имат право на достъп от 18 септември 2006 г., обхващат периода между двете световни войни. Сред материалите, които ще станат публични, е писмото, в което папа Пий XI осъжда расизма и национализма в Германия. Писмото е от значение за защитата на наследника на Пий XI, когото обвиняват за бездействие в спасяването на евреите от Холокоста. Инициативата на Ватикана е продължение на политиката на Папа Йоан Павел II който даде достъп на учени до милиони документи от архивите на Ватикана по въпроса през 2003 г.

По-стриктни закони за тайната във Великобритания
Секретарят по вътрешни работи на Великобритания Джон Райд състави планове за по-безкомпромисни закони в областта на държавната тайна. Целта е да се попречи на служители, имащи достъп до “чувствителна” информация, да разкриват информация за правителствената политика. Трябва да бъде уреден въпросът кой има право да разрешава разкриването на такава информация, както и дължината на наказанието за неправомерно разкриване на информация. Сега то е до 2 години затвор. Причината за предложените промени е смущението на министрите от поредицата разкрити поверителни сведения, показващи техните съмнения за законността на инвазията на САЩ в Ирак.

Подпомагането на правото на информация в развиващите се страни изисква широкообхватни и гъвкави стратегии
Това е едно от заключенията от семинар, проведен през май в Осло, Норвегия, с помощта на Програмата за развитие на ООН. Участниците в конференцията определиха като предизвикателство както повишаването на количеството предоставяна информация, така и стимулирането на търсене на информация от страна на гражданите. По време на семинара бе подчертано значението на достъпа до информация за укрепване на правителствата. Чрез достъпа до информация бедните и хората в неравностойно положение в развиващите се страни могат да решат своите проблеми. Протоколът от срещата е качен на страницата на организацията www.freedominfo.org.

Небрежно засекретяване в САЩ
Американската агенция по отчетност на правителството критикува Министерството на отбраната за небрежно засекретяване на документи. Липсата на контрол и непоследователно прилагане на програмите за класифициране на документи води до неправомерно засекретяване, посочи Агенцията по отчетност в свой доклад. Това заключение идва в момент, когато администрацията на Джордж Буш критикува медиите за публикуване на класифицирана информация и двама граждани са подведени под отговорност за получаване и разпространяване на секретни материали по силата на Закон за шпионството. Грифът за секретност не означава, че информацията наистина е секретна, тъй като правителството засекретява безразборно, коментира Стивън Афтъргуд на сайта "Секретни новини".

Европейската комисия обяви започването на втората част от въвеждането на биометрични паспорти
Освен дигитална снимка, паспортът ще съдържа и чип с отпечатъци от пръстите на притежателя. Само страни от Европейския съюз ще имат достъп до базата данни с биометричната информация. За въвеждането на биометричните паспорти е необходимо всички контролно-пропусквателни пунктове да бъдат снабдени със специални четци за чиповете. Преди да заработи единната база данни за проверка на идентичността, гражданите ще трябва да дават отпечатъци всеки път, когато влизат в друга държава за сравнение с данните от паспорта. Това може да доведе до включването на данните на гражданите в различни бази данни, което е предпоставка за нарушаване на правото на лична неприкосновеност на европейските граждани, предупредиха от организацията Statewatch.

Закон за лустрацията в Полша
Долната камара на парламента в Полша прие закон за лустрацията. Три месеца след влизането на закона в сила Полският институт за национална памет трябва да обнародва имената на всички агенти и сътрудници на тайната полиция от ерата на комунизма. Ако бъде приет, законът ще направи публични досиетата на дипломати, министри, депутати, журналисти, декани на университети и служители в много държавни институции. Законът дава право работодатели да уволняват на основание принадлежност или сътрудничество на тайните служби. Тези, чиито имена неоснователно са опетнени, ще имат право да се защитават в съда. Извън Закона за лустрацията остават духовните служители. Предстои гласуване на закона в Горната камара на полския парламент.

Как използват закона журналистите?
Резюмета на 500 случая на предоставена информация по силата на Закона за свобода на информация във Великобритания и Шотландия публикува на страницата си организацията "Кампания за свобода на информацията" (http://www.cfoi.org.uk). Включените резюмета представляват само малка част от предоставената информация, но дават представа за разнообразието във вида й във Великобритания и Шотландия, където законът е в сила от 1 януари 2005 г. Предоставената информация е послужила за публикации в онлайн издания, а случаите са категоризирани по тема, медия и институция, предоставила информацията.


НАЧАЛО | ПДИ | ЗДОИ | НОРМАТИВНА УРЕДБА | ПРАВНА ПОМОЩ | ОБУЧЕНИЯ | ПРЕДСТОЯЩО | ПУБЛИКАЦИИ | ВЪПРОСИ | ВРЪЗКИ | ТЪРСИ
Българска версия • Последно обновяване: 02.08.2006 • © 1999 Copyright by Interia & AIP