Информационен бюлетин
Брой 3, м. март 2004

Апартаментите на чиновниците: От "грозни приказки" до "съжалявам, сбърках"
Бистра Варнева, координатор на ПДИ, Варна

Дали някой днес си спомня сагата с апартамента на бившия правосъден министър от кабинета на Костов - Теодоси Симеонов, който той самият си раздаде от фонда на подопечното си ведомство? Едва ли, макар че през 2001 г. човекът надълго и нашироко обясняваше, че взима това жилище от огромна нужда. Днес обаче там живее не той, а синът му, и с това се поставя под голямо съмнение дали ексминистърът се е грижил за собствените или на поколението си нужди. Но само 2-3 години по-късно никой не помни този случай. Вероятно точно късата памет на обществото даде възможност на множество царски чиновници в следващия период да се сдобият с апартаменти от ведомствения фонд. При това - на цени, значително по-ниски от пазарните. При това голяма част от тях - с компенсаторни инструменти, срещу които обикновеният българин обикновено няма шанс да получи нещо.

И тъй като домът е сред традиционните приоритети на българина, оповестената в медиите информация за "новодомците" от Новото време бързо прие мащабите на обществен скандал.

Началото сложи информация, че от формулата "покупка на жилище в престижен столичен район с компенсаторки" се е облажил министърът на регионалното развитие Валентин Церовски. Почти всеки уважаващ себе си всекидневник добави чрез собствено проучване части от мозайката - че в списъка са прессекратарят на Симеон Сакскобургготски Цветелина Узунова, министър Димитър Калчев, заместник-министри, шефове на канцеларии, депутати, дори прокурори и съдии... В първия миг министър-председателят окачестви тези публикации като "грозни", "жалки" и "негативни". После се оказа, че почти няма ключов служител от администрацията на МС, който да не е получил недвижим имот. Включително и самата шефка на дирекция "Финансови и стопански дейности" Полина Иванова, която е оглавявала жилищната комисия и е решавала кой може да се сдобие с имот. В началото на февруари 2003 г., месец след началото на скандала с апартаментите, когато вестниците вече се надпреварваха да изнасят нови и нови данни, т. е. - удовлетворяваха обществения интерес към темата, говорителят на кабинета обяви, че се създава комисия към МС.

Тя трябваше да провери законността на сделките с раздадените с подписа на Сакскобургготски жилища. Главният юрисконсулт Димитър Иванов пък отказа да прочете списъка с новодомците, защото според Закона за достъп до обществената информация трябва да се вземе и тяхното съгласие. Като причина за отказ бе посочен и Законът за личните данни. Сезирана бе и Комисията за защита на личните данни. Според нейно решение от 11.02.2004 г. публично могат да бъдат обявявани само имената на висшите държавни служители, закупили апартаменти, данните за квадратурата на закупените жилища и стойността на сделката, тъй като те така и така са задължени по Закона за публичния регистър да обявят имуществата си.

Комисията за проверка, оглавена от зам.-министъра на правосъдието Миглена Тачева, установи само 7 /седем/ явни нарушители на закона сред администрацията на МС. - бившият министър Неджет Моллов, Полина Иванова, Цветелина Узунова, главният секретар на МС Севдалин Мавров, съветничката в политическия кабинет на премиера Рада Паунова, министър Димитър Калчев и младата депутатка Гадар Хачикян. Пак според зам.-министър Тачева оценката на премиера за случаите, тоест за разразилия се скандал, била крайно негативна. В началото на март стана ясно, че той е дал на новодомците няколко варианта за изход от ситуацията - или да се доплатят апартаментите, ако са купени на занижени цени, или новодомците да се откажат от тях, или да подадат оставка от постовете си в администрацията и в кабинета. От всичките 7 души само Гадар Хачикян обяви, че се отказва от апартамента. И многократно и публично заяви: "Съжалявам, сбърках. По-опитни от мен ми казваха, че докато съм в политиката, не трябва да придобивам нищо." Наред с това обаче, тя продължи да твърди, че придобиването на имота й е било законно. До момента другите й "колеги" още не са решили как да постъпят.

Но едва ли седемте "изкупителни жертви" на общественото недоволство ще затворят темата с придобитите по "втория начин" имоти. Депутати от новосформираната група "Новото време" вече поискаха проверки да се извършат и в отделните министерства.

А и да се върне лентата назад, защото жилища са били раздавани не само от сегашното, но и от предишните правителства. Опитите да се скрие списъка със щастливите чиновници, облажили се от допира си до властта, дори и някои от тях да са отговаряли на всички букви от закона, накара обществеността да мисли, че някои български граждани са нещо повече от другите, само защото са държавни служители.

Изнервени бяха стотици хиляди българи, които притежават компенсаторки, но едва ли някога ще се сдобият с жилища на същите ниски цени, на които са ги придобили висшите чиновници. И тъй като фактите показват, че на чиновнически морал не може да се разчита, остава открит въпросът как да се промени законът, за да сведе до минимум дразнещите привилегии. И дали съществува законова рамка, която да осигури достатъчна прозрачност за действията на властимащите.НАЧАЛО | ПДИ | ЗДОИ | НОРМАТИВНА УРЕДБА | ПРАВНА ПОМОЩ | ОБУЧЕНИЯ | ПРЕДСТОЯЩО | ПУБЛИКАЦИИ | ВЪПРОСИ | ВРЪЗКИ | ТЪРСИ
Българска версия • Последно обновяване: 01.04.2004 • © 1999 Copyright by Interia & AIP