Информационен бюлетин
Брой 5(29), м. май, 2006

Приключения със заявления: Нелоялни въпроси за това, как се харчат 13 и повече милиона
Николай Мареков, ПДИ

През 2002 година Димитър Калчев, тогавашният министър на държавната администрация, сключи договор с “Майкрософт” за доставка на пълен комплект от софтуер за компютрите на цялата държавна администрация. Договорът беше за тригодишен лиценз за продуктите Windows XP и Office XP, с обща цена 13 650 000 щ.д. и беше подписан без конкурс в категорично нарушение на Закона за обществените поръчки - не бяха представени нито алтернативни варианти на софтуерни продукти (например - с отворен код ), нито за доставчици на софтуер.

В началото на 2003 г. Програма Достъп до Информация и народните представители Иван Иванов и Стойчо Кацаров подадоха заявление, с което поискаха министър Калчев да предостави достъп до договора с “Майкрософт”, както и копие от всички документи, свързани с него - оферта, допълнителни споразумения и договор с посредник. Министърът отговори с писмо, в което ни предостави част от съдържанието на договора, както и разсъжденията си в полза на избора на фирмата “Майкрософт”1. В голямата си част, аргументите на министъра бяха противоречиви - от една страна българската администрация била свикнала с продуктите на Майкрософт, а от друга - софтуерната компания щяла да проведе серия от безплатни обучения за админи-страцията как да работи с тях. Противоречието очевидно не тревожи министъра или софтуерната компания. А и не би трябвало - парите все пак се плащат от лоялния данъкоплатец.

Недоволни от отговора на министър Калчев, ПДИ и двамата народни представители заведоха дело срещу отказа му да предостави достъп до договора. Две години по-късно Върховният административен съд отказа да разгледа делото по същество и отсъди във вреда на достъпа до информация с формални и не съвсем логични аргументи2.
А докато делото за достъп до договор с “Майкрософт” си течеше, се оказа, че министър Калчев тихомълком е подписал няколко анекса към него, включително и за удължаването му. Вероятно всеки път аргументите му са били подобни - служителите в българската администрация все така лоялно ползват Windows XP и Office XP, а производителите на софтуера все така успешно провеждат обученията си.

На 7 април 2006 г., със съдействието на Програма Достъп до Информация, журналистът от в. “Капитал” Росен Босев подаде заявление до Николай Василев - настоящият министър на държавната администрация - с искане за достъп до всички договори, подписани между неговия предшественик и фирмата “Майкрософт”. Последва кратък смут - прехвърляне на заявлението към Правителствената информационна служба (ПИС), удължаване на срока за отговор по реда на чл. 30 от ЗДОИ и накрая - отказ за предоставяне на информация на основание “търговска тайна”. Можем само да гадаем каква е била истинската причина за удължаване на срока за отговор по заявлението, тъй като ЗДОИ допуска подобна отсрочка единствено в случаите, когато “поисканата в заявлението информация е в голямо количество и е необходимо допълнително време за нейната подготовка”. Подготовка за предоставяне на информацията, а не за отказването й.

Както личи от писмото на ПИС, този път договорите и условията по тях са отказани много по-решително. С обяснението, че евентуален достъп би могъл да доведе до “нелоялна конкуренция” между “Майкрософт” и други търговци. След този отговор, лично аз не мога да не остана с впечатлението, че в България конкурентноспособен е единствено този, към когото са лоялни държавата и нейните служители. Какво тогава остава на другите производители на софтуер, за които в тази “конкурентна” среда се оказва невъзможно да предложат приемливи алтернативи? А на държавните служители, които щат не щат биват обучавани на лоялност към “Майкрософт”?

Знам, какво остава обаче на бедните данъкоплатци, които в крайна сметка плащат тези 13 или повече милиона долара - да задават въпроси. И да се надяват, че лоялността на върховните съдии към софтуера, на който пишат решенията си, е по-малка от тази на държавната администрация към същия този софтуер, който използват при отказите си.

1. Пълният текст на писмото на Министър Калчев, можете да прочетете тук: http://www.aip-bg.org/documents/ms_kalchev.htm
2. Виж: http://www.aip-bg.org/bulletin/19/01.htm


НАЧАЛО | ПДИ | ЗДОИ | НОРМАТИВНА УРЕДБА | ПРАВНА ПОМОЩ | ОБУЧЕНИЯ | ПРЕДСТОЯЩО | ПУБЛИКАЦИИ | ВЪПРОСИ | ВРЪЗКИ | ТЪРСИ
Българска версия • Последно обновяване: 05.06.2006 • © 1999 Copyright by Interia & AIP