Информационен бюлетин
Брой 3(27), м. март, 2006

Достъпниците по света: Процедурата за обществена поръчка е публична
Санчия Темкин и Шантал Бенжамин
“Business Day” Йоханесбург, Южна Африка, 28.03.2006 г.

Две изключително важни решения, свързани със Закона за достъп до информация и процедурите по възлагане на обществени поръчки постанови Върховният апелативен съд на Южна Африка. Решенията изискват прозрачност в процедурата за възлагане на обществени поръчки, което включва осигуряване на лесен достъп до информация за фирмите участници в процедурата.

В първото решение съдът постановява, че всеки участник в процедурата има право на достъп до всяка търговска информация, свързана с друг участник в процеса. Хедър Ървин, адвокат от адвокатска къща “Денис Райц” предупреди, че участниците в процедури за обществени поръчки трябва да бъдат внимателни при подготовката и подаването на информация за обществена поръчка, тъй като обществените институции нямат много възможности да мотивират отказ за предоставяне на тази информация при поискване.

В конкретния случай фирмата “Метъл Мъшинъри”, недоволен участник от резултатите от процедурата, поискала от Национално управление “Пристанища” копие от документите на фирмата победител “Интеруейст” за двегодишен договор за почистване на сантинни води, намиращи се на корабите в пристанището Кейптаун. Властите отказали да предоставят достъп до подадената оферта от “Интеруейст” на основание, че документите съдържат финансова информация, както и информация, която е търговска тайна. Вместо това Управление “Пристанища” предоставило копие на документите със “забелени” части на плана, който разкрива и цената на подадената от “Интеруейст” оферта.

Според решението на Върховния апелативен съд обаче, информация за цената не би могла да доведе до каквато и да е вреда за компанията, особено след като така определена, тя не би могла да се използва в бъдещи подобни процедури.

Второто решение на съда, постановено на 27 март 2006 г., оставя в сила предишно съдебно решение, с което се дава достъп до информация за възлагане на обществена поръчка от Отдел “Пътища и благоустройство” на Източния нос. Съдът установи, че фирмата “Интертрейд”, един от участниците в процедура по възлагане на поръчка за технически и електрически ремонтни дейности в болници в провинцията, е поискала два пъти информация от институцията, преди да се обърне към съда. В непоклатимо решение съдът определи усилията на правителството и борда по възлагане на обществените поръчки да попречи на “Интертрейд” да “установи истината за неестествено удължаване на срока за процедурата” като нарушение на закона. Отказът на ведомството е още по-осъдителен, защото “докато то е обмисляло как да забави процедурата за сметка на данъкоплатците, болни, уязвими граждани и деца са умирали в лошо оборудвани болници”, изрази становището си съдът.

Говорителят на Обществената служба по мониторинг на отчетността Ейдриън Карлисли приветства решението на съда: “Решението е важно за подобряване нивото на прозрачност в процедурата за възлагане на обществени поръчки”.

Превод от английски: Диана Банчева


НАЧАЛО | ПДИ | ЗДОИ | НОРМАТИВНА УРЕДБА | ПРАВНА ПОМОЩ | ОБУЧЕНИЯ | ПРЕДСТОЯЩО | ПУБЛИКАЦИИ | ВЪПРОСИ | ВРЪЗКИ | ТЪРСИ
Българска версия • Последно обновяване: 05.04.2006 • © 1999 Copyright by Interia & AIP