Информационен бюлетин
Брой 2(26), м. февруари, 2006

Новини
Диана Банчева, ПДИ

Колко струва телевизорът, който министър Георги Петканов подари през 2004 г. на училище в град Смолян с препоръка учениците да гледат порно?
Информацията е обществена и трябва да бъде предоставена според решение на тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) от месец февруари, тази година. МВР отказа мълчаливо на Граждански клуб “Компетентност и морал” да разкрие източника и размера на сумата за подаръка. Неправителствената организация се интересува дали Коледното дарение е направено с пари на данъкоплатците. В съдебно заседание на 30 януари 2006 г. юрист на МВР потвърди, че новият вътрешен министър - Румен Петков, също не желае да разкрие информацията.

Сагата Crown Agents продължава
С решение от 13 февруари тричленен състав на ВАС отмени за пореден път отказа на Министъра на финансите да предостави договора с британската фирма Crown Agents. Ексминистър Милен Велчев два пъти отказа документа, поискан от Кирил Терзийски от Програма Достъп до Информация. Договорът бил класифициран като държавна тайна. След указания на петчленен състав на Върховния административен съд, трима съдии от Пето отделение на съда разгледаха в закрито заседание спорния документ. Според съда, договорът в своята съвкупност не съдържа класифицирана информация, представляваща държавна тайна. Решението може да бъде обжалвано. Борбата за достъп до документа се води от Програма Достъп до Информация вече повече от три години.

Отхвърлена жалба срещу отказ
Върховният административен съд остави в сила решение на Разградския окръжен съд, с което бе отхвърлена жалба срещу отказ на кмета на Разград да предостави разходния документ за платена във в-к “Дума” реклама. Информацията е поискана от неправителствената организация “Център на неправителствените организации в Разград”. Според съдиите, от една страна офертата на вестника за реклами е публична и известна на жалбоподателя. От друга страна, вестникът бил изразил несъгласие за предоставяне на данните, което трябвало да се уважи. Непрозрачността на общинските сделки е предпоставка за корупция и неефективно управление, коментираха юристи от Програма Достъп до Информация.

След месец ще знаем за “Тракия”?
На 27 февруари, 2006 г., Върховният административен съд разгледа дело по жалба на журналистката от в-к “Новинар” Силвия Йотова срещу отказ на ексминистъра Церовски да предостави информация за автомагистрала Тракия. Журналистката поиска преди близо година копие от договора за магистралата и оценките, които съпровождат решението за концесията. Магистратите разгледаха делото ден преди друг съдебен състав да обсъди законността на самото решение. Договорът за спорната концесия е публичен от есента на 2005 г., но от Министерството на регионалното развитие и благоустройството не са го изпратили на журналистката. Според юристите на министерството оценките за концесията са служебна тайна. Според адвоката на журналистката, Александър Кашъмов от Програма Достъп до Информация, в Закона за концесиите е предвидена пълна публичност на всички концесионни документи. Очаква се съдът да се произнесе в едномесечен срок.

Отварят досиетата в Сърбия
Сръбски граждани, които са били следени от бившите тайни служби, ще получат достъп до досиетата си. Сръбската Агенция за сигурност на информацията е внесла проектозакон в Министерството на държавната администрация. Проектът определя категориите досиета, които да бъдат разсекретени. Очаква се законът да влезе в сила през лятото на 2006 г.

Опасност от свръх-класификация в Албания
Албански граждански организации, подкрепени от “Правна Инициатива” на Отворено Общество изпратиха писмо до Народното събрание. В писмото защитниците на човешки права призовават народните представители да не приемат проект на закон, който създава нова категория класифицирана информация, наречена “ограничена информация”. “Дефиницията на новата категория е толкова широка, че обезсмисля правото на достъп до информация”, казва Дариън Павли, експерт от “Правната Инициатива”.

Отхвърлиха проект на закон в Унгария
Унгарският съюз за граждански свободи, Центърът за свобода на пресата и организацията “Защита на бъдещето” приветстваха забавянето на обсъждането на Проект на Закон за защита на класифицираната информация, след първо четене в Унгарския Парламент. Трите организации, застъпници за свобода на информацията, остро се противопоставят на текста на проектозакона, поради наличието на антидемократични постановления, които биха довели до неоправдано засекретяване на информация и нарушаване правото на достъп до информация. Според организациите, проектът на закона в този му вид може да отпадне от дневния ред на парламента, след парламентарните избори през април 2006 г.

Вместо наръчник
Документален филм за използването на Закона за информация в Индия е публикуван в Интернет. Със заглавие “Правото на обикновения човек”. 45 минутният разказ в картини учи хората как сами да променят културата на секретност с помощта на закона. Федералният закон за информацията е приет в Индия през октомври 2005 г., когато вече девет щата са имали действащи Закони за информацията. Според статистиката на един от тези щати, Махаращра, след намесата на областния омбудсман, властите отговарят на 30% от подадените заявления за достъп до информация, цифра, сравнима със статистиката на страни с отдавна действащо законодателство като Канада например. Това е истинско постижение, смятат правозащитници в страната. Филмът е достъпен на адрес: http://video.google.com/videoplay?docid=3273483676514380008

Приеха Директивата за съхраняване на данните
На 14 февруари 2006 г, Министрите на правосъдието от Европейския съюз приеха Директива за съхраняване на данните. Според новата Директива телекомуникационните компании ще запазват до две години данни за телефонни разговори и имейли. Европейският комисар по правосъдието, свободата и сигурността Франко Фратини подчерта, че тези мерки са във връзка с постигането на целите на борбата срещу тероризма и други тежки престъпления. През юни миналата година Европейският парламент отхвърли предложението за задължително записване и съхраняване на телефонните разговори и Интернет съобщенията на гражданите на Европа, с мотива, че задържането на лични данни е в нарушение на член 8 от Европейската конвенция за правата на човека относно неприкосновеността на личния живот.

Ще се подобри ли достъпът до информация в ЕС?
Бяла книга за нова комуникационна политика прие Европейската комисия на 1 февруари. Бялата книга има за цел да подготви стратегия за създаването на Европейска обществена сфера за диалог и дебат. До края на юни правителствата на страните членки, Европейски институции, медии и граждански организации могат да дават мнения и препоръки по приемането на “Европейска Харта за информация и комуникация” на Интернет страницата на Европейската комисия. Правото на информация и свободата на изразяване са принципите, върху които трябва да бъде изградена бъдещата политика, се казва в Бялата книга.

Историци, ощетени от програма за засекретяване
Секретна програма на американските разузнавателни служби ограничава достъпа до хиляди страници исторически документи, съобщи вестник New York Times. Документи с историческа стойност изчезват от рафтовете на Националния архив на САЩ, след като години наред са били достъпни за изследователите, открива случайно историк, изучаващ документи на разузнаването. Според анонимен източник инициативата за ограничаване достъпа до информация е на ЦРУ и Агенцията за защита на разузнаването. Акцията започва през 1999 г. като реакция срещу Заповед на Бил Клинтън от 1996 г. за разсекретяване на чувствителна информация. “Ако това е истина, аз съм шокиран и разочарован. Започнали сме проверка по въпроса”, каза директорът на Агенцията по контрол на секретната информация на САЩ в интервю. Такъв подход лишава историята от това, което е нейната същност - фактите, казват от Националната коалиция по история и Обществото на историците на Американска външна политика.


НАЧАЛО | ПДИ | ЗДОИ | НОРМАТИВНА УРЕДБА | ПРАВНА ПОМОЩ | ОБУЧЕНИЯ | ПРЕДСТОЯЩО | ПУБЛИКАЦИИ | ВЪПРОСИ | ВРЪЗКИ | ТЪРСИ
Българска версия • Последно обновяване: 02.03.2006 • © 1999 Copyright by Interia & AIP