Информационен бюлетин
Брой 2(26), м. февруари, 2006

Коментар на юриста: PR-акция скандализира медиите във Велико Търново1
Светослав Стефанов, координатор на ПДИ, гр. Велико Търново

Скандално писмо, изпратено до PR-а на Областна администрация Велико Търново Ваня Паунова отново постави въпроса за събирането на лични данни.

На 6 февруари, управляващият съдружник на PR агенция “ТЕРРА ПУБЛИКА” Петя Костадинова се обръща с е-mail до областната PR-ка със следното искане: (цитирането е дословно)

“С цел оптимизиране на нашата работа трябва да подготвиш следната информация:“Изготвяне на “досие” на журналистите от областта със следните данни:
- имена, рождена дата, семейно положение, вкл. деца, лична информация
- хоби, интереси, други прояви.
- информация за медията, в която работи
- длъжност, период, ресор.
- информация за предишна месторабота
- тираж и популярност на медията.
- отношение към политически и други обществени организации и/или инициативи.

2. Необходимо е същата информация да бъденабавена общо за медията, която да съдържа и информация за собственика, други дейности на този собственик, авторитетност на медията, отношение към основните политически сили, приятелски кръгове, участия в обществени и други организации.

3. ...................”

Исканата информация не представлява ли нарушение на Закона за защита на личните данни? Защо е нужно да се събират лични данни на журналисти. Тази акция на PR агенция “ТЕРРА ПУБЛИКА” само за Велико Търново ли е или подобно искане е изпратено и до останалите областни администрации в страната, в които управителите са от квотата на НДСВ? По неофициална информация PR агенция “ТЕРРА ПУБЛИКА” е ангажирана именно с тази политическа сила. Проверка в Интернет не даде отговор на въпроса кой стои зад въпросната агенция.

Коментар на Александър Кашъмов, адвокат и ръководител на правния екип на ПДИ:
Това определено е сигнал, с който следва да се занимае Комисията за защита на личните данни. В България от началото на 2002 г. действа Закон за защита на личните данни и Конвенция 108 на Съвета на Европа. Според тях, за да се обработват лични данни, за какъвто случай очевидно става дума тук, трябва да се получи регистрация за администратор на лични данни. След това е задължително да се обявят целите за обработка на данни. Не мога да се сетя каква легитимна цел може да е оправдание за събирането и обработването на такава информация в случая. Това е недопустима намеса в личното пространство на хората. Освен това се търси информация и за т. нар. “чувствителни” лични данни като отношението към политически и други обществени организации, хоби, деца и пр. Недопустимо е да се събира информация и за политическите възгледи. Има някои изключения относно обработката на “чувствителни” лични данни ­ примерно, ако са нужни, за да се защити животът на лицето, но в този случай не виждам за какво са. Никакво оправдание няма за настояването да се набавят лични данни на журналисти и собственици на медии. По характера си това е дори нарушение на европейска ценност. Ние имаме конкретни ангажименти към Европейския съюз и тяхното спазване има отношение към нашия образ пред Европа.

1. Информация по случая е публикувана под заглавие “Правят досиета на журналисти и издатели”, във в. “Янтра Днес” от 24.02.2006 г. Автори Ана Минева, Габриела Игнатова


НАЧАЛО | ПДИ | ЗДОИ | НОРМАТИВНА УРЕДБА | ПРАВНА ПОМОЩ | ОБУЧЕНИЯ | ПРЕДСТОЯЩО | ПУБЛИКАЦИИ | ВЪПРОСИ | ВРЪЗКИ | ТЪРСИ
Българска версия • Последно обновяване: 02.03.2006 • © 1999 Copyright by Interia & AIP