Информационен бюлетин
Брой 2(26), м. февруари, 2006

Приключение със заявление: Древногръцки епос в българската администрация
Фани Давидова, ПДИ

Търсенето на информация от държавна институция понякога може да бъде истинско изпитание за духа и тялото, достойно да бъде включено като 13-тия - последен и най-труден подвиг на Херкулес, в сравнение с който почистването на Авгиевите обори ще му се сторят градинско увеселение.

Факти:
1. За втора поредна година в държавния бюджет е предвиден резерв от средства за финансиране на проекти на юридически лица с нестопанска цел. Тази година определената за това сума е 929,9 хил. лв. Прекрасно!

2. За въпросната сума се предвижда кандидатстване с проекти на юридически лица с нестопанска цел, определени за извършване на дейност в обществена полза, вписани в Централния регистър при Министерство на правосъдието. Съгласно Закона за държавния бюджет за 2006 година, редът и условията на самото кандидатстване се определят от Министерски съвет. Още По-Прекрасно!!
3. На 14 февруари 2006 г., в бр.14 на “Държавен вестник”, е публикувано постановление № 14 на Министерски съвет за изпълнението на държавния бюджет на Република България. В него се казва, че юридическите лица с нестопанска цел, които искат да кандидатстват за държавна субсидия, следва да подадат предложения за проекти към Министерство на правосъдието до 15 март 2006 година. Направо Супер!!!

Задача за решаване или 13-ят подвиг на Херкулес: Как и от кого да получим информация за изискванията към проектите, които ще бъдат финансирани от държавния бюджет?

Ако случайно сте НПО, което наивно иска да кандидатства за въпросната субсидия, трябва добре да си опичате акъла, да си отваряте очите на четири, а ушите на петнадесет, за да можете евентуално да се докопате до някаква информация за това какви са изискванията.

Ще ви трябва не само силата и издръжливостта на Херкулес, а и ловкостта на Хермес, мъдростта на Едип, пък може и някоя магия от Медея да ви свърши работа - за всеки случай.

Казвам това от собствен опит, защото вече втора седмица се опитвам да извърша подвига - да науча как може да се кандидатства за въпросната държавна субсидия - и досега не съм успяла. Къде e сега Херкулес - да го видя той докъде щеше да го докара.

Информация изобщо за съществуването на този конкурс можете да откриете, единствено ако следите внимателно “Държавен вестник” от началото на годината и не пропускате и ред от него, защото само там има публикувана информация по въпроса. Вярно, че тя е дълбоко скрита в цитираното Постановление №14 на Министерски съвет, което се състои от 127 страници, но кой е казал, че ще бъде лесно?

Научила за съществуването на описания конкурс, въоръжена с Постановление №14, осмислих фактите и си ги преповторих. Значи:
1.Държавата ще финансира проекти на НПО.
2.Проектите ще се подават към Министерство на правосъдието до 15 март 2006 година.
3.Проектите ще бъдат оценявани от 10-членна комисия, определена със Заповед на Министър-председателя, в която се определят и правилата за работа на комисията.

Оттук нататък се започна голямото търсене.

В Интернет страницата на Министерски съвет цари вселенски хаос, подобен на този преди големия взрив.
В Пресцентъра на Министерски съвет, където се обаждам след едночасово търсене в Интернет, любезно ми обясняват, че и хабер си нямат за какво става дума, но да почакам, ще попитат и ако звънна след половин час - ще имам информация. След половин час служителката, с която вече съм разговаряла, я няма и никой не знае къде е. След още петнадесет минути настъпва обедната почивка. След обедната почивка служителката е там, но е заета. В края на работния ден успяваме да се чуем, но за съжаление никой в целия Министерски съвет не знае за такъв конкурс и служителката, извинявайки се, ме праща да си гледам работата.

В Интернет страницата на Министерство на финансите, което миналата година е администрирало тези проекти, няма и следа от подобна информация. По телефона, от Пресцентъра, внимателно и много любезно ми обясняват, че предишният конкурс е проведен при миналото правителство, което е различно от сегашното. Аз още по-внимателно и любезно ги питам - информацията за дейността на предишното министерство изгаря ли се, че не може да бъде намерена. “Ааааа, не, не се изгаря” - ми отговаря служителката и затваря телефона.

На страницата на Министерство на Правосъдието също няма нито дума за конкурса, който всъщност трябва да бъде администриран точно от това министерство. Звъня в Пресцентъра, където страшно се изненадват, че има такъв конкурс. Чувайки обаче словосъчетанието “юридическо лице с нестопанска цел”, моментално ме препраща - в отдела за юридическите лица с нестопанска цел. В този отдел служителката притеснено ми обяснява, че чувала, че има такъв конкурс. Апликационните форми няма да се подават при тях. Няма представа как трябва да изглеждат или къде да ги намеря. Не знае кой може да има някаква информация за това. Обратно в Пресцентъра. Там служителката разбира, че не се е отървала от мен и по неизвестни причини ме препраща в деловодството?! Ама аз не се давам, заинатявам се като магаре и отказвам да звъня където и да е освен на тях.. На ден по 10 пъти, ако трябва. Пресцентърът това му е работата. Служителката въздъхва и ме моли за два часа за да провери каква е работата с проклетия конкурс. След два часа се повтаря сагата - “Няма я, излезе за за 5 минути...Точно сега я няма, пуши в коридора... Говори по другия телефон... Край на работния ден.”

В началото на следващия работен ден ловко успявам да се докопам до служителката от Пресцентъра. Тя е готова с информацията за мен, а именно: “Всичко ще си бъде както миналата година”. “А как е било миналата година” - питам аз. “Ааааа не знам, питайте в Министерство на финансите”

Тук вече съм убедена, че Херкулес, заливайки се в безумен смях, ще си скубе брадата и ще скача трупешката върху щита си. Аз обаче - не! Аз съм гърмян заек - все пак.


НАЧАЛО | ПДИ | ЗДОИ | НОРМАТИВНА УРЕДБА | ПРАВНА ПОМОЩ | ОБУЧЕНИЯ | ПРЕДСТОЯЩО | ПУБЛИКАЦИИ | ВЪПРОСИ | ВРЪЗКИ | ТЪРСИ
Българска версия • Последно обновяване: 02.03.2006 • © 1999 Copyright by Interia & AIP