Информационен бюлетин
Брой 1(25), м. януари, 2006

Прозрачно ли беше приета Стратегията за прозрачно управление и борба с корупцията?
Кирил Терзийски, ПДИ

Освен с небивалия студ, скандала с разследвания за педофилия депутат от Атака и почти единодушния избор на нов главен прокурор, първият месец от новата година ще се запомни още с неразбориите и липсата на прозрачност при приемането на новата правителствена Стратегия за прозрачно управление и борба с корупцията.

Историята започва със заседание на Министерския съвет (МС) в четвъртък - 5 януари, на което правителството разглежда внесения от правосъдния министър Георги Петканов проект на Стратегия за прозрачно управление и борба с корупцията. Приемането на документа обаче е отложено с мотива, че има да се работи по текстовете му.

Точно след една седмица, на редовната пресконференция на МС, е обявено, че с решение от същия ден (12 януари) правителството е приело Стратегия за прозрачно управление и за превенция и противодействие на корупцията за периода 2006-2008 г., за изготвянето на чийто текст в рамките на тази една седмица са били поканени две неправителствени организации. Обявено е и че предстои изготвянето на програма за изпълнението на стратегията.

Самата стратегия не е предоставена на присъстващите журналисти, тъй като текстът й трябвало да се допълва и доработва. Всичко това обаче оставя у журналистите впечатлението, че текстът на стратегията изобщо не е готов и тепърва ще се пише, а и поставя съвсем основателния въпрос как така с решение на правителството се приема документ, чийто текст не е окончателен?

Още на следващия ден ПДИ изрази публично1 възмущение от липсата на обществено обсъждане на антикорупционната стратегия, преди одобрението й от МС и обяви, че ще поиска копие от приетата стратегия по реда на Закона за достъп до обществена информация. Организацията Прозрачност без граници пък изпрати до премиера протест срещу липсата на прозрачност при подбора на неправителствените организации, участвали в разработването на документа.

На 18 януари ПДИ подаде до министър-председателя заявление за получаване на копие от приетата стратегия, след което настъпи известен период на затишие. Едва на 26 януари, отново на редовната пресконференция на МС, при приключването й, някак между другото, е споменато и че е изготвена програмата за изпълнение на стратегията, както и че министърът на вътрешните работи Румен Петков ще е новият председател на правителствената Kомисия за борба с корупцията. По-късно вечерта текстовете на програмата за изпълнение и на самата стратегия са публикувани на страницата на правителството в Интернет. След което в писмен вид беше отговорено на нашето заявление за достъп до Стратегията. По този начин, с двуседмично закъснение, обществото ни получи възможност да се запознае с текста на приетия документ.

Само няколко дни по-късно (на 31 януари) световните агенции предадоха следната информация:
“Заседанието във вторник на Съвета за асоцииране "България - ЕС", последно преди доклада на Европейската комисия, от който ще се разбере дали България ще влезе в съюза на 1 януари 2007 г., отново напомни изоставането от изискванията на Брюксел най-вече в борбата с организираната престъпност и корупцията. По време на съвета в белгийската столица еврокомисарят по разширяването Оли Рен, както и държавният секретар на външните работи на Австрия и ръководител на делегацията на ЕС Ханс Винклер заявиха, че липсата на конкретен напредък в борбата с корупцията по високите етажи на властта може да е основна пречка пред членството”.2

И какво остава в тази ситуация за българския гражданин, освен надеждата, че непрозрачно приетата стратегия ще доведе до реални резултати в борбата за прозрачно управление и противодействие на корупцията.

1. Виж в. “24 часа” от 14.01.2006 г.
2. Виж http://www.dnevnik.bg/ от сряда, 1 февруари, 2006 г.


НАЧАЛО | ПДИ | ЗДОИ | НОРМАТИВНА УРЕДБА | ПРАВНА ПОМОЩ | ОБУЧЕНИЯ | ПРЕДСТОЯЩО | ПУБЛИКАЦИИ | ВЪПРОСИ | ВРЪЗКИ | ТЪРСИ
Българска версия • Последно обновяване: 04.02.2006 • © 1999 Copyright by Interia & AIP